Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CANDY DULFER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1969 - heden

Genre

instrumentaal, jazz, jazzdance, pop, saxofoon, zang

Online

Officiële website

Candy Dulfer

Dochter en enig kind van saxofonist Hans Dulfer begint al jong met een eigen carrière als altsaxofoniste met haar band Funky Stuff, waarmee ze met een combinatie van fusion, jazzdance en r&b tot ver over de grenzen succesvol is. Daarnaast is ze regelmatig gastmuzikante bij internationale popsterren zoals Prince, Aretha ...
Volledige biografie...

Instrumenten

saxofoon, zang

Bezetting

Manuel Hugas   basgitaar
Ulco Bed   componist, gitaar
Phatt   zang
Andy Ninvalle   human beatbox, rap
Ruben van Roon   draaitafels, drums

Overige muzikanten

Persijn Joling   gitaar
Martino Latupeirissa   percussie
Michel van Schie   basgitaar
Roger Happel   achtergrondzang, toetsinstrumenten
Cyril Directie   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1959   Saskia Laroo
1968   Benjamin Herman
1978   Samba Salad
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Candy Dulfer

Dochter en enig kind van saxofonist Hans Dulfer begint al jong met een eigen carrière als altsaxofoniste met haar band Funky Stuff, waarmee ze met een combinatie van fusion, jazzdance en r&b tot ver over de grenzen succesvol is. Daarnaast is ze regelmatig gastmuzikante bij internationale popsterren zoals Prince, Aretha Franklin, Living Colour, Van Morrison en Pink Floyd.

In bezetting van

Ladies Of Soul   saxofoon
Rosa King & Upside Down   saxofoon

1974 - 1980

Candy Dulfer (Amsterdam, 19 september 1969) begint als vijfjarige drums te spelen. Ze verandert van instrument en speelt vanaf haar zevende altsaxofoon, onder meer in de lokale harmonie Jeugd Doet Leven. Een van haar eerste is I.T.M. (It’s Too Much) waarmee ze op diverse schoolfeesten staat.

1981

Samen met haar vader Hans en zijn band De Perikels maakt Candy haar eerste plaatopname, die verschijnen op de plaat I Didn't Ask. Als een van de jongste artiesten ooit staat ze op het North Sea Jazz Festival als bandlid bij de Amerikaanse saxofonist Rosa King.

Hans Dulfer Rosa King & Upside Down

1984

Candy's spel is te horen op het album Too Busy van Rosa King. Op haar veertiende richt ze de band Funky Stuff op.

1986

Ze levert gastbijdragen aan platen van Think Big, Rick Nolov, In America en Boom Boom Mancini.

Boom Boom Mancini

1987

Funky Stuff wordt ontbonden om later dat jaar vervangen te worden door Candy Dulfer's Funky Stuff waarin leeftijdgenoten van Dulfer zitten. Een gastbijdrage van Dulfer is te horen op L'Amour Qui Fait Boom, de eerste cd van de band Sjako!. De band toert uitgebreid door Europa en wordt door Madonna gevraagd om voor twee van haar optredens het voorprogramma te verzorgen.

Sjako!

1988

Dulfer speelt mee op albums van Herman Brood (Hooks) en Urban Heroes (Hot Piece Of Merchandise). Ook is ze te horen op het instrumentale Lily Was Here van de Brit Dave Stewart (Eurythmics), geschreven voor de Nederlandse speelfilm De Kassière (geregisseerd door Ben Verbong). De single wordt een internationale hit.

Herman Brood Urban Heroes

1989

Tijdens het voorprogramma in Nederland van de Lovesexy-show van Prince maakt ze zoveel indruk dat hij haar vraagt een bijdrage te leveren aan zijn album Graffiti Bridge. Dulfer is daarna niet alleen te horen in de soundtrack die Prince maakt voor de film Batman, maar ook in de videoclip bij de single Partyman ('When I want sax I call Candy').

1990

Naast bijdragen voor Prince speelt ze ook mee op platen van Aretha Franklin (Everyday People) en The Time (Pandemonium). Dulfer's eerste cd Saxuality verkoopt wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren. De plaat levert haar een nominatie op voor een Grammy in de categorie 'best adult contemporary album'. De meeste nummers zijn geschreven door Funky Stuff-gitarist Ulco Bed. De saxofoniste krijgt voor het eerst de Exportprijs voor haar debuut.

1991

Naast een uitgebreide tournee door Europa speelt Dulfer mee op de single Nobody Else van René Froger, het album Hymns To The Silence van Van Morrison en is ze te gast bij het Amerikaanse tv-programma van Arsenio Hall. De single Lily Was Here wordt alsnog een hit in Engeland (6e plaats) en de Verenigde Staten (11e plaats) waar het nummer als bonustrack op het album is gezet. Het internationale succes levert haar opnieuw de Exportprijs van Conamus op.

René Froger

1992

Dulfer speelt twee nummers mee op het album Life On Planet Earth van haar inspiratiebron Maceo Parker. Het album Saxuality wordt voor de prestigieuze Grammy Award genomineerd in de categorie Best Pop Instrumental Performance.

1993

Voor de tweede maal doet Dulfer mee op een album van Boom Boom Mancini. Op de cd Empowered is ze te horen in de instrumentale afsluiter Feedback Inferno. Haar saxofoon is ook te horen op de B-kant van de single van de kort daarna overleden René Klijn. De muzikale vriendschap tussen Dulfer en Van Morrison levert een tweede gastbijdrage op die te horen is op het album Too Long In Exile, een jaar later is ze ook te horen op zijn album A Night In San Francisco. Het gastoptreden tijdens het Knebworth Concert van Pink Floyd wordt op video vastgelegd. Op haar tweede album Sax-ago-go werkt ze samen met Tower of Power en Maceo Parker. De plaat bevat naast composities van Ulco Bed en Dulfer zelf ook een coverversie van Pick Up The Pieces (Average White Band) en het nummer Sunday Afternoon dat speciaal voor Dulfer geschreven is door Prince die inmiddels ook met Loïs Lane heeft samengewerkt. Het succes van het album levert Dulfer de Exportprijs op.

Boom Boom Mancini Loïs Lane

1994

Vader Dulfer neemt na lange tijd stilte een nieuwe plaat op. Zijn dochter is in twee nummers te horen. Ze heeft ook een gastbijdrage op het album Nice To Meet Ya van de zangeres Sandy Kandau die in dat jaar gastzangeres is tijdens de shows van René Froger. Drumster Eveline Carels, die sinds 1990 deel uitmaakt van Funky Stuff, brengt onder de naam Eveline & The Groove Movement een solo-cd uit.

Sandy Kandau

1995

De titel van haar derde album Big Girl verwijst naar de titel van haar vader's plaat Big Boy. Hans Dulfer speelt mee in het titelnummer, daarnaast gaat ze in de single Wake Me When It's Over een duet aan met de Amerikaanse saxofonist en haar muzikale held David Sanborn. De compositorische bijdragen van Ulco Bed zijn ditmaal beperkt. Op Big Girl neemt toetsenist Thomas Bank het merendeel van de composities en arrangementen voor zijn rekening. Dulfer speelt mee in de nummers Nobody Else en Bakerstreet op het album Live In Concert van René Froger.

1996

Dulfer doet een uitgebreide en succesvolle tournee en levert bijdragen aan platen van Herman Brood (het jubileumalbum 50 The Soundtrack), D'Wys (O'Beat), Hips (Hips' First), Hans Dulfer (Dig!) en Total Touch. Zangeres Trijntje Oosterhuis van Total Touch maakte ooit deel uit van Funky Stuff. Oosterhuis en Dulfer zijn samen te zien in een reclamespotje voor Nationale Nederlanden ('Wat er ook gebeurt'). Tegelijkertijd is in de bioscoop een DRUM-reclame te zien met een Candy Dulfer-lookalike.

D'WYS HiPS Total Touch

1997

In haar eigen studio, middenin de Amsterdamse rosse buurt, neemt Dulfer samen met producer en vriend Thomas Bank het album For The Love Of You op. De plaat biedt een combinatie van jazzdance en softe r&b. Naast eigen composities staan er ook covers op van The Isley Brothers (het titelnummer dat ook op single wordt uitgebracht) en Chaka Kahn (Once You Get Started). Het album verschijnt in oktober in Amerika. De plaat staat tot ver in het volgende jaar in de Billboard Contemporary Jazz top 10.

1998

Inhakend op het succes van For The Love Of You brengt de Amerikaanse platenmaatschappij The Best Of Candy Dulfer uit. Ook deze cd reikt al snel tot de Contemporary Jazz Top 10. Net als in de voorafgaande jaren speelt Dulfer op het North Sea Jazz Festival.

1999

Samen met ondermeer Trijntje Oosterhuis (Total Touch), DJ Frankie D en tapdancer Peter Kuit reist Dulfer door Europa onder de noemer Candy's Dance Extravaganza. Het album Girls Night Out verschijnt. Bonustrack hierop is het nummer Cookie, opnieuw een samenwerking met Dave Stewart en bedoeld voor de soundtrack van Robert Altman's film Cookie's Fortune. Het nummer wordt ook op single uitgebracht. Candy & The Funky Stuff toeren door Europa, Amerika en Japan. In Nederland treed ze op als gast bij twee concerten van Van Morrison.

Total Touch Trijntje Oosterhuis

2000

Candy Dulfer & Funky Stuff treedt op door het hele land. Ze zijn ook te zien op het North Sea Jazz Festival in Den Haag. Tijdens een Marlboro Flashback stort Dulfer zich met haar band op seventies funk. Van het optreden in Paradiso worden TV-opnamen gemaakt die uitgezonden worden op oudejaarsavond.

2001

Eind januari verschijnt het album Live In Amsterdam. De cd is opgenomen in de Amsterdam Studio's en bevat gastbijdragen van Dave Stewart, Angie Stone en pa Dulfer. Wegens langdurige ziekte moet Candy Dulfer rust nemen en enkele optredens afzeggen. Ook een tournee door Japan wordt uitgesteld. Begin december neemt Dulfer samen met Prince nummers op voor zijn nieuwe album. Eind december is ze speciale gast tijdens de optredens van Van Morrison in Wenen.

2002

Candy Dulfer gaat in het voorjaar met de Amerikaanse popster Prince op tournee langs Amerikaanse jazzclubs en theaters. Cyril Directie (ex-Kane) drumt tijdens de Europese Tour van Candy Dulfer & Funky Stuff. De band bestaat verder uit Thomas Bank, Ulco Bed, Kenneth Bruce en zangeres Monique Bakker (Moon Baker). Deze tournee begint op 26 april in Duitsland en voert daarna langs Nederland. Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk. Dulfer/Dulfer, het allereerste duo-album van Hans en Candy Dulfer, verschijnt op 21 september in Japan. Enkele weken later wordt het album wereldwijd uitgebracht.

Moon Baker

2003

Candy Dulfer is te horen op het nieuwe en eerste live-album van Prince, opgenomen tijdens zijn tournee van afgelopen jaar. De saxofoniste speelt solo's op nummers als Extraordinary, Everlasting Now en Nothing compares 2 U, en maakt deel uit van de blazerssectie met Maceo Parker en Greg Boyer. De box, getiteld One Nite Alone… Live, bevat drie cd's. Op de eerste twee staan opnamen van de grote shows van Prince, de bonus-cd, getiteld It Ain't Over, bevat nummers van de aftershows in New York, Los Angeles en Portland. Candy's album Right In My Soul is meer gericht op vocalen. De saxofoniste neemt de zangpartijen zelf voor haar rekening. Vlak voor de start van haar huidige Europese tournee op 19 juli reist Candy Dulfer naar Minneapolis om opnieuw opnamen te maken met Prince. In oktober en november tourt Candy door Japan en de Verenigde Staten. Het nummer Finsbury Park, Cafe 67 bereikt in oktober de eerste plaats in de Amerikaanse R&R Smooth Jazz Chart, wat wil zeggen dat de single het meest gedraaide smooth jazz lied in de VS is. Het album Right In My Soul staat op nummer 2 in de R&B Smooth Jazz-albumlijst. Dulfer levert een bijdrage op het album Made By Maceo van Maceo Parker.

2004

Tijdens de uitreiking van de Grammy Awards vormt Candy Dulfer samen met Maceo Parker en Greg Boyer de blazerssectie tijdens het optreden van Prince en Beyoncé. Direct na de Grammy's gaat Prince met de band naar The House of Blues in Los Angeles voor show met gastoptredens van Angie Stone en Macy Gray. Als Prince wordt opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame speelt Dulfer mee tijdens de feestelijke ceremonie in het Waldorf-Astoria Hotel te New York. Haar bijdragen zijn ook te horen op zijn album Musicology.

2005

Candy Dulfer speelt mee tijdens een van de twee concerten die Van Morrison in februari geeft in Vredenburg. Ze is als saxofonist en zangeres te horen op het album School's In! van Maceo Parker dat in maart uitkomt. Haar eigen album Live At Montreux 2002, dat in september uitkomt, bevat een liveregistratie van een van de vele concerten die Dulfer tijdens dat festival heeft gedaan. Als bonustracks staan vijf nummers op de cd van haar optreden op Montreux 1998. Tegelijk met het album verschijnt van het concert ook een versie op dvd.

2006

Tussen 27 maart en 15 april treedt Candy Dulfer samen met Extince driemaal op als het Dommelsch Dubbel Dutch Duo waarbij ze een eigen interpretatie van bekende Engelse nummers spelen die voor de gelegenheid speciaal zijn vertaald in het Nederlands. Tijdens haar Amerikaanse optredens in juli wordt Candy Dulfer terzijde gestaan door toetsenist Jason Miles (o.a. Michael Jackson en Miles Davis), toetsenist/zanger Chance Howard (Prince), bassist/zangeres Rhonda Smith (Prince), drummer/zanger Josh Dion (Chuck Loeb, Jason Miles) en gitarist Michael Ripoll (o.a. Joss Stone, Mary J. Blige).

Extince

2007

Op het kleine label Heads Up verschijnt in de zomer het album Candy Store waarop funk wordt gecombineerd met reggae, merengue en jazz. De cd bevat bijdragen van o.a. toetsenist/vocalist Chance Howard en Trijntje Oosterhuis. Begin oktober komt de cd als hoogste nieuwkomer op acht binnen in de Contemporary Jazz Chart van Billboard. De single L.A. City Lights wordt veel op de Amerikaanse nationale radio gedraaid en komt in de top 20 terecht van de Smooth Jazz National Airplay waar het uiteindelijk de eerst plaats bereikt. Tijdens haar Europese tournee wordt Dulfer naast Chance Howard terzijde gestaan door o.a. vocalist Rosie Gaines en drummer Kirk Johnson. De saxofoniste staat in juli weer op North Sea Jazz. In september gaat Candy Store @ The Sugar Factory van start. Elke eerste maandag van de maand verzorgt Candy Dulfer onder deze noemer een avond in The Sugar Factory te Amsterdam. Eind september reist Dulfer naar Japan voor optredens in o.a. Osaka en Tokio (Tokyo Jazz Fest). Candy Dulfer presenteert vanaf het najaar bij de NPS het programma Candy Meets… waarin ze op bezoek gaat bij internationale muzikanten als Sheila E en Maceo Parker. Ze levert een gastbijdrage in het nummer Boogie Night op het album Finally (oktober) van zangeres Berget Lewis.

Berget Lewis

2008

Candy Dulfer doet in het voorjaar een Nederlandse tournee waarbij ze naast vaste gitarist Ulco Bed begeleid wordt door een Amerikaanse band met daarin Chance Howard (toetsen, zang), Rhonda Smith (bas, zang), Kirk A. Johnson (drums) en Thomas Bank (toetsen). Op 5 maart neemt Candy Dulfer tijdens het Buma Harpen Gala in Bussum een Gouden Harp in ontvangst, een prijs voor personen die zich gedurende hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek. 28 maart staat de saxofoniste voor het eerst met haar band in Zuid-Afrika tijdens het Cape Town Jazz Festival. Dulfer sluit het jaar op oudejaarsavond af met een optreden samen met onder meer Leona op de Dam te Amsterdam.

Leona Philippo

2009

Op 30 maart speelt Candy Dulfer haar eerste Russische concert in het International House Of Music te Moskou. Het album Funked Up & Chilled Out (april) bevat twee cd's met op Funked Up funk en rhythm & blues en op Chilled Out de meer relaxte tracks die zijn gebaseerd op de soundtrack die Dulfer samen met ex-vriend Thomas Bank heeft gecomponeerd voor de documentaire Kissed By The Grape. Onder de muzikanten op het album zijn Joseph Bowie, Chance Howard, Pete Philly, Kirk A. Johnson en zangeressen Moon Baker en Leona. In mei gaat de saxofoniste met haar band naar de VS voor optredens in onder meer Newport Beach, Boston en Annapolis. In dezelfde maand speelt ze in Japan. In de zomer volgt een tournee door Hongarije, Bulgarije en Servië. In Nederland speelt ze op diverse festivals, waaronder North Sea Jazz.

Moon Baker Pete Philly & Perquisite

2011

Het album Crazy (oktober) is een samenwerking met Printz Board, de muzikale leider en producer van de Amerikaanse groep Black Eyed Peas. Hij produceert zeven van de twaalf nummers op de cd. Gitarist Ulco Bed neemt de overige nummer voor zijn rekening. Crazy laat onder meer invloeden horen uit dubstep. Dulfer promoot de plaat met optredens in de Verenigde Staten in oktober (o.a. Las Vegas) en Brazilië in november. Vanaf eind november maakt de saxofoniste deel uit van de Dave Koz & Friends Christmas Tour 2011, een tournee door de Verenigde Staten met naast de Amerikaanse saxofonist Dave Koz ook trompettist Rick Braun en singer-songwriter/gitarist Jonathan Butler. Ze is als gastmuzikant te horen op de debuutsingle Come On A My House van zangeres Sherry Dyanne.

Sherry Dyanne

2012

De eerste twee weken van het jaar staan in het teken van The Smooth Jazz Cruise 2012 op een cruiseschip in Amerikaanse wateren. Gastheren zijn David Sanborn en Marcus Miller en naast Candy Dulfer doen ook onder anderen Jonathan Butler, saxofonisten Gerald Albright en Boney James, soulzanger Smokey Robinson en zangeres/pianist Patrice Rushen mee.

2013

In april verblijft de saxofoniste een week lang in Japan, onder meer voor vier shows in club Blue Note te Tokio. Vanaf 19 april maakt ze deel uit van de jury bij het RTL-programma X Factor. In november doet Dulfer met haar New DJ-Band optredens in onder meer Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Polen en Denemarken. De band bestaat naast gitarist Ulco Bed en bassist Manuel Hugas uit beatboxer, rapper en breakdancer Andy Ninvalle, zanger Phatt en DJ en drummer Kikke (Ruben van Roon).

2014

In februari maakt Candy Dulfer deel uit van de Ladies Of Soul tijdens twee uitverkochte concerten in de Ziggo Dome in Amsterdam. Ze is de speciale gast van Sheila E. tijdens haar optreden op het North Sea Jazz Festival. Verder vervolgt ze met haar band de internationale tournee. Er zijn optredens in onder meer Japan, Bulgarije, Servië en Letland.

Ladies Of Soul

2015 - 2016

De shows van Ladies In Soul trekken ook in 2015 en 2016 weer veel publiek naar de Ziggo Dome. Candy Dulfer doet in beide jaren weer een serie jazz cruises op het schip Eurodam en tourt in 2015 door Europe en Japan. De saxofoniste speelt mee tijdens het enige Nederlandse optreden dat Larry Graham & Graham Central Station geeft op 6 juli 2015 in het Patronaat in Haarlem. De Amerikaanse trompettist Patches Stewart is speciale gast bij het optreden van Dulfer op het Amsterdam Jazz Festival in september. Eind 2015 reist Dulfer vijf weken lang dwars door de Verenigde Staten als speciale gast tijdens de jaarlijkse kersttournee van saxofonist Dave Koz. In het voorjaar van 2016 onderneemt Dulfer een tournee door Azië met onder meer optredens op het Jakarta International Java Jazz Festival en het Singapore Jazz Festival. Als Maceo Parker in maart 2016 in Nijmegen optreedt speelt Candy Dulfer enkele nummers mee. De muzikant werkt aan haar autobiografie en aan een nieuw album dat later in het jaar verschijnt.

Discografie Candy Dulfer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Candy Dulfer

Video Candy Dulfer

Het begin
Het begin
In de band van Rosa King
In de band van Rosa King
Zwart wit
Zwart wit
Lily Was Here
Lily Was Here
Saxuality
Saxuality
Complete Interview
Complete Interview
Voor het eerst naar North...
Voor het eerst naar North Sea Jazz
Soleren
Soleren
Voorprogramma Prince
Voorprogramma Prince
Spelen met Prince
Spelen met Prince
Rolmodel
Rolmodel
Artiesten Voor Azië-Giro ...
Artiesten Voor Azië-Giro 555 ~ Als je iets kan doen
Candy Dulfer & Funky Stuf...
Candy Dulfer & Funky Stuff - There goes the neighbourhood - Live 1991
Lily was here - Candy Dul...
Lily was here - Candy Dulfer / Dave Stewart
Candy Dulfer & Funky Stuf...
Candy Dulfer & Funky Stuff - Saxuality - Live 1990
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Spelen met Prince

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer