Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CANTUS MODALIS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: cd-boekje Cantus Modalis

Periode

2002 - heden

Genre

klassiek, middeleeuwen, renaissance

Online

Officiële website

Cantus Modalis

Het vocaal ensemble Cantus Modalis wordt gevormd door zangers die de opleiding oude vocale muziek 'Schola Cantorum Brabantiae' aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten hebben gevolgd. Daarnaast kunnen zangers deelnemen die zich in het Centrum Cantus Modalis hebben gespecialiseerd in de uitvoering en interpretatie van middeleeuwse en renaissance muziek.
Volledige biografie...

Overige muzikanten

Marsja Mudde   sopraan, zang

Biografie Cantus Modalis

Het vocaal ensemble Cantus Modalis wordt gevormd door zangers die de opleiding oude vocale muziek 'Schola Cantorum Brabantiae' aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten hebben gevolgd. Daarnaast kunnen zangers deelnemen die zich in het Centrum Cantus Modalis hebben gespecialiseerd in de uitvoering en interpretatie van middeleeuwse en renaissance muziek. Cantus Modalis onderscheidt zich door het zingen uit facsimile van de originele manuscripten, of reconstructies daarvan. De gebruikte boeken hebben dus losstaande partijen voor iedere stem, zoals in de periode waarin de muziek gecomponeerd werd gebruikelijk was. Cantus Modalis onderzoekt de veelal mondeling overgeleverde modale principes (van de acht modi of kerktoonsoorten zoals de kerk die in de middeleeuwen voor het Gregoriaans hanteerde) en esthetiek van componisten uit de late middeleeuwen en vroege renaissance.

2002 - 2009

Cantus Modalis wordt geleid door de (etno)musicologe en zangeres Rebecca Stewart, voormalig artistiek leidster en ex 'maestro di cappella' van het vocaal ensemble Cappella Pratensis. Na haar pensioen in 2002 richt zij een centrum voor modale muziek op: Centrum Cantus Modalis. Doel van dit educatieve centrum is om de onderliggende principes van de levende modale tradities van de niet-westerse wereld in samenhang met de 'uitgestorven' modale tradities van de westerse wereld te bestuderen. De studenten krijgen ervaring in de interpretatie van middeleeuwse muziek door middel van het gebruik van de originele notatie en de bijbehorende modale zangtechnieken. Deze combinatie brengt de musici in contact met veel aspecten van de muziek die afwezig zijn in moderne partituren. De projectweken van het Centrum Cantus Modalis, waaraan ook instrumentalisten deelnemen, worden afgesloten met enkele concerten in Nederland, Duitsland en Tsjechië. Daarnaast geeft het ensemble Cantus Modalis regelmatig concerten in andere landen zoals Zuid-Korea en Italië. In 2007 verschijnt de eerste cd van het ensemble, getiteld 'Missa Fontes et omnia' met werken van de Nederlandse componist Christiaan van der Ameijden.

Cappella Pratensis Christiaan van der Ameijden Rebecca Stewart

2010 - 2014

Op vrijdag 25 juni 2010 verzorgt Cantus Modalis in de Sint Willibrordkerk te Utrecht de wereldpremière van het pas ontdekte en gereconstrueerde koorboek 'The York masses' uit 1470. In 2013 verschijnt de tweede cd van het ensemble, getiteld 'Missa Paschalis ad organum' met werken van Heinrich Isaac, Adam Ileborgh, Guillaume Dufay, Josquin Desprez, Fridolin Sicher en anonieme werken. De projectweek in 2014 vindt plaats in Praag en is getiteld 'Verbum Domini manet in Aeternum'. Op het programma staan werken van Martin Luther (1483-1546) en Johann Walter (1496-1570).

Discografie Cantus Modalis

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Cantus Modalis

Audio/Video Cantus Modalis

Video Cantus Modalis

Cantus Modalis / Missa Pa...
Cantus Modalis / Missa Paschalis 'ad organum' - Sanctus
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Cantus Modalis / Missa Paschalis 'ad organum' - Sanctus

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer