Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CAPPELLA PRATENSIS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Cappella Pratensis

Periode

1987 - heden

Genre

klassiek, renaissance

Online

Website

Cappella Pratensis

Cappella Pratensis (de naam verwijst naar componist Josquin des Prez) is een vocaal ensemble dat zich specialiseert in de polyfone meesterwerken uit de 15e en 16e eeuw. Thuisbasis is de Lutherse Kerk in 's Hertogenbosch. Repertoire uit de Lage Landen vormt de hoofdmoot. De programma's, gesteund door wetenschappelijk bronnenonderzoek, hebben ...
Volledige biografie...

Overige muzikanten

Bart Demuyt   zang
Rebecca Stewart   zang

Genoemd in de biografie van

1992   Aventure Ensemble
1998   Trigon
2002   Cantus Modalis

Biografie Cappella Pratensis

Cappella Pratensis (de naam verwijst naar componist Josquin des Prez) is een vocaal ensemble dat zich specialiseert in de polyfone meesterwerken uit de 15e en 16e eeuw. Thuisbasis is de Lutherse Kerk in 's Hertogenbosch. Repertoire uit de Lage Landen vormt de hoofdmoot. De programma's, gesteund door wetenschappelijk bronnenonderzoek, hebben de volgende artistieke uitgangspunten: boeiende en levendige vertolkingen, in aansluiting met het hedendaagse concertpubliek; de essentie van de polyfonie tonen (transparantie, flexibiliteit, vloeiende lijnen, expressiviteit, kleurrijke melodieën); een stemgebruik dat past bij de stijl; de historische uitvoeringspraktijk als middel om deze idealen te bereiken (en nooit als doel op zich); een programmering die de muziek in een ruimere context zet (bijvoorbeeld historisch, liturgisch, of confronterend met andere genres of stijlen). Het ensemble geeft veel ruimte aan educatieve activiteiten. Elk van de zangers leidt individuele projecten op basis van zijn specifieke repertoirekennis. Daarnaast fungeert Cappella Pratensis als expertisecentrum voor polyfonie en oude muzieknotaties. Cappella Pratensis is te horen in de Benelux en op toonaangevende internationale festivals daarbuiten. Tournees voerden het ensemble naar de Verenigde Staten, Canada en Japan. Cd-opnames kregen lovende kritieken en prijzen (Diapason d'Or, Prix Choc).

1987

Het ensemble wordt opgericht door Ludy Vrijdag. Artistiek leider Rebecca Stewart vestigt de basisfilosofie, met het accent op historische uitvoeringspraktijk en muzikale inleving.

2003

Bart Demuyt neemt de artistieke leiding over van Rebecca Stewart. Hij initieert een serie werksessies waarin het ensemble visie en missie herformuleert. Dit betekent onder meer een terugkeer naar de hoofdtaak: uitvoering van de muziek van Josquin des Prez. Enkele personeelswisselingen verhogen het vocale niveau.

2004

Stratton Bull en Peter Van Heyghen nemen gezamenlijk de artistieke leiding over van Bart Demuyt. Voor het eerst organiseert het ensemble een jaarlijkse internationale zomercursus in de Franse Pyreneeën.

2005 - 2007

Cappella Pratensis is ensemble-in-residence bij de Fondation Royaumont in Frankrijk.

2006

Cappella Pratensis wordt een mannelijk vocaal ensemble, in overeenstemming met de authentieke uitvoeringspraktijk.

2008

Stratton Bull wordt voltijds artistiek leider. Het ensemble maakt een succesvolle tournee door de Verenigde Staten. Daarbij geeft het workshops en lessen aan de universiteiten van Indiana en Princeton. Dit is het jaar van het Religieus Erfgoed, en Cappella Pratensis draagt de Britse componist Antony Pitts op een complete polyfone mis te componeren. In november brengt Cappella Pratensis deze 'Missa Unitatis' in première, en gaat het ensemble een samenwerking aan met de Alamire Foundation.

2009

In samenwerking met de Alamire Foundation (Katholieke Universiteit Leuven) ontwikkelt Cappella Pratensis een uitgebreide website over polyfonie (Polyfonie Academie). Deze toont originele muziekbronnen, educatieve artikelen, en bevat discussieforums en muziekwetenschappelijk onderbouwde suggesties voor de uitvoeringspraktijk. In de zomer van dit jaar slaat Cappella Pratensis de handen ineen met Joshua Rifkin, kenner van het muziekleven aan de Pauselijke Kapel, onder meer door zijn studie over de befaamde Medici Codex (ca. 1518).

Discografie Cappella Pratensis

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Cappella Pratensis

Audio/Video Cappella Pratensis

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer