Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CAREL KRAAYENHOF

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Carel Kraayenhof

Periode

15-08-1958 - heden

Genre

arrangeur, bandoneon, bandoneón, instrumentaal, tango

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Carel Kraayenhof y su Sexteto Canyengue

Carel Kraayenhof

Carel Kraayenhof is bespeler van de bandoneón en oprichter van het Amsterdamse tangosextet Sexteto Canyengue dat tot de beste tango-orkesten ter wereld behoort. Als één van de zeldzame Europese acts weet Sexteto Canyengue een ongekend groot publiek voor de tango te interesseren, niet in de laatste plaats dankzij haar avontuurlijke ...
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, bandoneon, bandoneón

Overige muzikanten

Gregor Overtoom   viool
Daniel Lehmann   basgitaar
Rocco Boness   bandoneon
Leo Vervelde   arrangeur, bandoneon
Martijn van der Linden   viool
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1991   Frank van der Weij
1994   Trio Tincho
1997   Vincent van Warmerdam
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Carel Kraayenhof

Carel Kraayenhof is bespeler van de bandoneón en oprichter van het Amsterdamse tangosextet Sexteto Canyengue dat tot de beste tango-orkesten ter wereld behoort. Als één van de zeldzame Europese acts weet Sexteto Canyengue een ongekend groot publiek voor de tango te interesseren, niet in de laatste plaats dankzij haar avontuurlijke benadering van de authentieke Argentijnse muziek. Met uitstapjes naar pop, klassiek, jazz en avant-garde benadrukt het zestal dat tango wereldmuziek pur sang is. Kraayenhof wordt Neerlands bekendste uitvoerder van de tango nadat hij tijdens het huwelijk van prins Willem-Alexander op 2 februari 2002 prinses Maxima tot tranen toe weet te ontroeren met de tango Adios Nonino van Astor Piazzolla. Zijn album Tango Royal krijgt in 2003 de Edison Klassiek Publieksprijs. Carel Kraayenhof werkt als bandonéonsolist met onder anderen het Brabants Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Metropole Orkest, het Philips Symfonie Orkest, het Residentieorkest, het Concertgebouw Kamerorkest, het Gelders orkest, Amsterdam Sinfonietta, het Orkest van het Oosten en orkesten in Duitsland, Estland, Rusland, Oostenrijk, China en Australië.

In bezetting van

Tango Cuatro   bandoneon

1966 - 1979

Op zijn achtste begint Carel Kraayenhof (Aalst, 15 augustus 1958) piano te spelen. Hij neemt eerst zelf pianoboeken door en krijgt vervolgens pianoles. Zijn ouders kopen speciaal voor hem voor honderdvijftig gulden een oude piano. Via zijn broer Jaap raakt Kraayenhof midden jaren zeventig in de ban van Ierse, Schotse en Engelse folkmuziek. Hij leert de trekharmonica en Engelse concertina te bespelen treedt met zijn broer op te treden op feesten en festivals, op straat en in de theaters.

1980 - 1986

Kraayenhof speelt onder meer harmonica in de formatie Euts als hij in het begin van de jaren tachtig voor het eerst in aanraking komt met de bandoneón dankzij een LP met uitsluitend soloarrangementen. Vol enthousiasme stort Kraayenhof zich volledig op de Argentijnse tangomuziek, maakt hij zich de bandoneón meester, mede dankzij de lessen van de in België wonende Argentijn Alfredo Marcucci, en speelt in zijn eerste tango-ensemble Tango Cuatro.

Tango Cuatro

1987

Het talent van Carel Kraayenhof blijft niet onopgemerkt. Op persoonlijke uitnodiging van tangomeester Astor Piazzolla treedt hij op als bandoneónsolist in de Broadwaymusical Tango Apasionade.

1988

Gedreven door hun liefde voor het werk van de Argentijnse tango-grootmeesters Astor Piazzolla en Osvaldo Pugliese richten de bandoneón-virtuozen Carel Kraayenhof en Leo Vervelde najaar '88 het eerste Nederlandse tango-sextet op: Sexteto Canyengue, genoemd naar de kenmerkende pulserende groove van de tango. Het repertoire - grotendeels eigen composities - klinkt afwisselend romantisch en weemoedig, energiek en ruig. De groep wordt al snel 'de ontbrekende schakel tussen Piazzolla en Pugliese' genoemd.

1989

De eerste optredens hebben plaats met de volgende bezetting: Carel Kraayenhof en Leo Vervelde op bandoneón, Egbert Kreiken op viool, Gregor Overtoom op altviool, Piet Capello op piano en Gustavo Lorenzatti op contrabas. Er volgen veel wisselingen in de bezetting. Het repertoire bestaat uit nieuwe arrangementen van Argentijnse tango's en milonga's (geschreven door Kraayenhof en Vervelde) en eigen werk van Kraayenhof. In de muziek klinken invloeden van pop, jazz, salsa en klassieke muziek door.

1990 - 1992

Het sextet werkt met verschillende Argentijnse en Urugayaanse zangers en geeft op uitnodiging van Osvaldo Pugliese samen met hem en zijn orkest een serie concerten in Buenos Aires en Montevideo. Sexteto Canyengue speelt samen met Pugliese en zijn orkest ook in Carré. De eerste cd, getiteld ...Por El Tango, komt uit. De cd is geïnspireerd door Pugliese en bevat werk van hem, maar ook eigen composities in zijn stijl. Filmer Leendert Pot maakt een documentaire voor de NOS over Carel Kraayenhof en het sextet, getiteld In De Greep Van De Tango. Er volgen optredens in een groot aantal West-Europese landen, in Turkije, Maleisië, Argentinië, Uruguay en de Verenigde Staten. Sexteto Canyengue werkt samen met bekende Argentijnse dansers als Antonio Todaro en Pepito Avellaneda. Carel Kraayenhof wordt door het Rotterdams Conservatorium uitgenodigd om een leerstoel bandoneon te creëren.

1993

Het sextet krijgt de Gouden Notenkraker, een prijs van de Nederlandse Toonkunstenaars Bond, voor zijn vakmanschap en niet aflatende inspanningen voor het organiseren van live-optredens. De tweede cd Tiburonero komt uit. De titel - Spaans voor haaienvanger - verwijst naar een hobby van Astor Piazzolla. De muziek op deze cd is zowel door Piazzolla als Pugliese beïnvloed. Er komt ook een cassette voor de Zuid-Amerikaanse markt uit, getiteld Grandes Exitos met nummers van de eerste en tweede cd. De vakgroep Argentijnse tango aan het Rotterdams Conservatorium, opgericht door Kraayenhof en Vervelde, wordt officieel geopend. De meeste leden van het sextet zijn eraan verbonden als docent. Kraayenhof doceert bijna tien jaar lang hoofdvak bandoneon en piano. Hij geeft leiding aan ensembles en aan het leerlingenorkest OTRA. Osvaldo Pugliese is artistiek leider. Na zijn dood in 1995 wordt zijn werk voortgezet door de Argentijnse pianist/componist Gustavo Beytelmann.

1995

De cd Piazzolla Bien Canyengue komt uit, waarop vroeg werk van Astor Piazzolla te beluisteren vallen, in arrangementen van Kraayenhof en Vervelde. Het sextet maakt plannen voor een cd waarop later werk van de meester te beluisteren valt.

1996

Carel Kraayenhof Sexteto Canyengue speelt op het Festival International de Jazz de Montréal. Wegens groot succes worden drie extra concerten ingelast.

1997 - 1999

Het gezelschap speelt in 1997 en 1998 tijdens Edinburgh Fringe and International Festival. Bovendien speelt het muziek van Astor Piazzolla ter begeleiding van het Nationaal Ballet. Canyengue toert in 1998 en 1999 ook met de tangoshow Milonga Boulevard en Tangueros door Amerika, Alaska en Italië. De groep trekt de aandacht van de wereldpers met indrukwekkende optredens op Edinburgh Fringe en International Festival en met de tangoshow The Art of Tango en live samenwerkingsverbanden met meester-cellist Yo-Yo Ma, het Nationale Ballet, danser Pablo Verón en danseres/cineaste Sally Potter. Het sextet staat verder op podia in onder meer Canada, Maleisië, Argentinië en Uruguay. Eind '98 verlaat Leo Vervelde het orkest om zich te concentreren op het doceren en zijn familieleven. Het orkest is te zien in de Duitse documentaire Bandoneón van Rolf Lambert.

2000

Sexteto Canyengue speelt slim in op de Máxima-rage en doopt haar nieuwe CD en theatershow Tango Máxima.

2002

Tijdens het huwelijk van prins Willem-Alexander op 2 februari weet accordeonist Carel Kraayenhof prinses Maxima tot tranen toe te ontroeren wanneer hij de tango Adiós Nonino van Astor Piazzolla uitvoert in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. 55 miljoen mensen wereldwijd zijn getuige van dit moment en na het optreden is er dan ook op internet veel vraag naar het muziekstuk. Het nummer verschijnt op single onder de naam van Kraayenhof en staat tevens op de B-kant van Oblivion, de volgende single die Kraayenhof uitbrengt. Van de cd met muziek van het huwelijk worden in Nederland 90.000 exemplaren verkocht en van de single Adiós Nonino 30.000. De tango, en de speciale compositie Maxima, is ook te vinden op de cd Tango Royal. Op het album wordt Kraayenhof ondersteund door het Concertgebouw Kamerorkest en het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Ed Spanjaard. Tango Royal haalt een verkoopcijfer van 75.000 stuks. Ook het in eigen beheer uitgegeven album Tango Maxima verkoopt goed (30.000 stuks). Van de Nederlandse Vereniging van Dansleraren ontvangt Kraayenhof de Gulden Vledel omdat hij veel Nederlanders stimuleert om de tango te leren dansen. Henk Geels Evenementen eert Kraayenhof tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Populariteit Awards met de prijs voor de grote doorbraak van het jaar 2002. Kraayenhof speelt met het beroemde Sexteto Mayor mee tijdens een Piazzolla-hommage in een uitverkocht Teatro Colon in Buenos Aires. De muzikant is te zien in de documentaire Nostalgia? Een Tango Road Movie van Wouter Hasebos.

2003

Sexteto Canyengue speelt in juni tijdens de Edisongala waar Carel Kraayenhof de Edison Klassiek Publieksprijs krijgt overhandigd voor zijn soloplaat Tango Royal. Naar aanleiding van de geboorte van kroonprinses Catharina-Amalia op zondag 7 december brengt Carel Kraayenhof samen Trijntje Oosterhuis en violiste Janine Jansen het door John Ewbank geschreven lied Totdat Jij Er Was uit. De opbrengsten van de single gaan naar het kinderfonds van Jantje Beton. De bandnaam wordt voluit Carel Kraayenhof y su Sexteto Canyengue. Naast Kraayenhof bestaat de bezetting in deze periode uit Sebastiaan van Delft (piano), Daniel Lehmann (contrbas), Martijn van der Linden (viool) en Emma Breedveld (viool). Gitaristen Andreas Suntrop en Eelco van de Meeberg wisselen per optreden. Op het album Street Tango wordt Sexteto Canyengue begeleid door het Matangi Chamber Music Orchestra onder leiding van Ed Spanjaard.

Trijntje Oosterhuis

2004

De bandoneónspeler vergezelt Bløf op hun reis naar Buenos Aires en bij hun optredens in Ahoy' en de Nieuwe Luxor. Zijn bijdragen zijn onder meer te horen op het album Bløf Live 2004. In de zomer staat hij zes avonden samen met Marco Borsato in een uitverkochte Kuip en speelt hij in één week voor meer dan 320.000 mensen.

2005

Op 28 november krijgt Carel Kraayenhof in Buenos Aires een hoge onderscheiding van de Argentijnse regering. Hij krijgt de prijs als eerste buitenlander voor alles wat hij wereldwijd voor de Argentijnse tangocultuur heeft gedaan.

2006

Het album Guardians Of The Clouds (januari) bevat speciale arrangementen en nieuwe composities van Ennio Morricone en laat ook Kraayenhofs fascinatie horen voor Keltische muziek. Het openingsnummer Gabriel's Oboe uit de soundtrack bij de speelfilm The Mission bevat het geluid van Uillean Pipes, bespeeld door Stijn van Beek. In maart verschijnt Het Leven In 3 Minuten, een bundeling interviews met Carel Kraayenhof geschreven door journalist Astrid van Leeuwen. Het theaterconcert op 12 juni in De Kleine Komedie wordt opgenomen voor de cd- en dvd-uitgave Tango Heroes die uitkomt in september. In de ambiance van een café te Buenos Aires eert Sexteto Canyengue tangohelden Osvaldo Pugliese, Juan Jose Mosalini en Alfredo Marcucci met negen nieuwe composities. Naast Kraayenhof bestaat het orkest tijdens de opnamen uit Emma Breedveld (viool), Bert Vos (viool, altviool), Sebastiaan van Delft (piano), Jaap Branderhorst (contrabas) en de Finse muzikant Vile Hiltula (bandoneon) aangevuld met de Argentijnse zanger Omar Mollo, de dansers Arjan & Marianne en 'cafébezoeker' Graciela Minervino. De regie is in handen van Chiem van Houweninge Sr.

2007

De cd en dvd Tango Heroes wordt in juni uitgebracht in Duitsland. Op 10 juni speelt Carel Kraayenhof in Berlijn mee met het Rundfunk Sinfonie Orchestra. Het is de eerste van een reeks concerten met Kraayenhof als solist bij een aantal grote internationale orkesten, op uitnodiging van dirigent Kristjan Järvi. Het tweede concert in deze reeks is op 8 november in Wenen bij Orchester Niederösterreich. In het kader van de Robeco Zomerconcerten vindt eind juli in het Amsterdamse Concertgebouw het Kraayenhof Weekend plaats. De muzikant speelt daarbij onder meer samen met de Ierse zangeres Niamh Parsons, Stijn van Beek (uillean pipes), Quirine Viersen (cello) en uiteraard zijn eigen Sexteto Canyengue.

2008

Eind april gaat Carel Kraayenhof met dirigent Kristjan Järvi drie weken op tournee door Australië. Hij neemt samen met het Metropole Orkest het album Memorias De Cuba op. De arrangementen zijn van Jurre Haanstra en de plaat bevat gastbijdragen van o.a. percussionist Lucas van Merwijk en de vocalisten Fabian Nodarse, Estrella Acosta, Trijntje Oosterhuis en Paskal Jacobsen (Bløf). De door Kraayenhof gecomponeerde bolero Te Llevo En Mi Alma (Ik Draag Je In Mijn Hart) is opgedragen aan zijn overleden vader. De cd wordt op 30 september gepresenteerd in het Concertgebouw te Amsterdam, begeleid door het Metropole orkest en met bijdragen van alle Nederlandse en Cubaanse muzikanten die op de cd hun medewerking hebben verleend. Carel Kraayenhof speelt in China twee benefietconcerten voor de slachtoffers van de aardbeving in het land. Het eerste concert is op 30 juli in het Tang Paradise Theatre te Xi'an en het tweede op 3 augustus in The Great Hall Of The People te Peking begeleid door The Chinese National Opera House Orchestra onder leiding van Eric Lederhandler. Andere nationale en internationale artiesten tijdens deze speciale concerten zijn o.a. Petra Berger, Alan Swoffer, Ben Mitchel en Passionate, Dejan Lazic, Shadow en filmster Jackie Chan (China). Beide concerten worden uitgezonden door CCTV, de nationale televisieomroep van China.

Bløf Lucas van Merwijk Metropole Orkest Petra Berger Trijntje Oosterhuis

2009

Kraayenhof speelt mee met het Limurgs Symfonie Orkest en staat met de London Symfonie zowel in London als in het Amerikaanse Daytona Beach.
Hij experimenteert met het Absolute Ensemble uit New York onder leiding van de Estlandse dirigent Kristjan Järvi.

2011

Met het Absolute Ensemble werkt Kraayenhof aan het project Absolute Tango waar hij enkele stukken voor componeert voor een uitvoering in het Concertgebouw.

2013

Kraayenhof levert een gastbijdrage op de single Tangled Up van zangeres Caro Emerald.

Caro Emerald

Discografie Carel Kraayenhof

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Carel Kraayenhof

Audio/Video Carel Kraayenhof

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer