Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CARGO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Cargo

Periode

1972 - 1972

Genre

hardrock

Cargo

Amsterdamse hardrockformatie, voortzetting van de groep September. De muziek van Cargo heeft een sterk improviserend karakter, waarbij binnen de vrijwel geheel instrumentale nummers veel ruimte is ingebouwd voor gitaarsoli van de gebroeders De Hont.
Volledige biografie...

Bezetting

Jan de Hont   gitaar
Dennis Witbraad   drums
Willem De Vries   basgitaar, zang
Ad de Hont   gitaar

Overige muzikanten

Frans Smit   drums
Hessel de Vries   toetsinstrumenten
Jerry Göbel   drums
Jan Otting   toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1970   Jan De Hont

Biografie Cargo

Amsterdamse hardrockformatie, voortzetting van de groep September. De muziek van Cargo heeft een sterk improviserend karakter, waarbij binnen de vrijwel geheel instrumentale nummers veel ruimte is ingebouwd voor gitaarsoli van de gebroeders De Hont.

1970

In Amsterdam wordt de groep September opgericht door drie voormalige leden van de groep Anno Nu, een band die voortkomt uit de resten van de Maskers en de Whiskers. De eerste bezetting van September bestaat uit zanger/gitarist Jan de Hont, toetsenist Jan 'Ador' Otting en zanger/bassist Willem de Vries, aangevuld met drummer Frans Smit (ex-Graaf X & Klimax). Smit, die naar Brainbox vertrekt, wordt aan het eind van het jaar vervangen door Jerry Göbel. De eerste single Little Sister/Walk On By, die bij Imperial verschijnt en waarop Smit nog wel te horen is, wordt met een tipparade-notering een bescheiden hitje.

De Maskers September

1971

Hessel de Vries (ex-Angelflight Railways) vervangt toetsenist Ador Otting. Tevens komt gitarist Adri de Hont, de broer van Jan, de gelederen van September versterken. De single Yelly Rose/If Mr. Right Comes Along verschijnt, maar doet weinig. Op de derde single Choker/Lydia Purple hebben toetsenist Hessel de Vries en drummer Jerry Göbel het veld inmiddels geruimd. In drummer Dennis Whitbread, die eerder furore heeft gemaakt in Het en Ekseption, wordt een passende vervanger gevonden.

Angelflight Railways Ekseption Het September

1972

Het viertal besluit om onder de naam Cargo verder te gaan. De naamsverandering gaat gepaard met een muzikale koersverandering. De melodieuze hardrock van September, gericht op het maken van singles, maakt plaats voor lange, bijna geheel instrumentale nummers die in het verlengde liggen van groepen als Wishbone Ash en Black Sabbath. Vooral het gitaarspel van de gebroeders De Hont, die om beurten leadgitaar spelen, en het swingende drumwerk van Dennis Whitbread vallen op. Door de lang uitgesponnen gitaarsoli is Cargo een elpeegroep bij uitstek. Het debuutalbum telt dan ook slechts vier nummers. De plaat wordt in de muziekpers lovend ontvangen als zijnde het bewijs dat een Nederlandse groep niet hoeft onder te doen voor buitenlandse collega's. Toch is Cargo geen lang leven beschoren, want aan het eind van het jaar houdt de groep al op te bestaan.

Discografie Cargo

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Cargo

Audio/Video Cargo

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer