Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CARLOS MICHANS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

carlos micháns

Periode

18-08-1950 - heden

Genre

componist, hedendaags

Online

Officiële website

Carlos Micháns

Carlos Micháns is een Nederlandse, uit Argentinië afkomstige componist. Het oeuvre van Carlos Micháns bevat composities voor orkest, koor en elektronica en veel solo- en kamermuziekwerken voor diverse bezettingen. Deze zijn meestal in opdracht geschreven voor bekende Nederlandse en buitenlandse musici. Zijn werken worden uitgevoerd en uitgezonden in meer dan ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

2007   Lavinia Meijer

Biografie Carlos Micháns

Carlos Micháns is een Nederlandse, uit Argentinië afkomstige componist. Het oeuvre van Carlos Micháns bevat composities voor orkest, koor en elektronica en veel solo- en kamermuziekwerken voor diverse bezettingen. Deze zijn meestal in opdracht geschreven voor bekende Nederlandse en buitenlandse musici. Zijn werken worden uitgevoerd en uitgezonden in meer dan vijftien landen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Carlos Micháns is ook auteur; hij schrijft verhalenbundels, romans en gedichtencycli. Over zijn muziek zegt hij: "Mijn muziek is als de fysieke liefde. Enorme explosies en vervolgens momenten dat je op kracht moet komen. Muziek komt uit mijn hele lichaam, een extra arm, een verlengstuk van wat ik ben."

1950 - 1967

Carlos Micháns komt op 18 augustus in Buenos Aires ter wereld. Op zeventienjarige leeftijd krijgt hij zijn eerste compositielessen van componist Roberto García Morillo en hij studeert harmonie en contrapunt bij Susana Oliveto.

1968 - 1973

Micháns ontvangt een tweejarige studiebeurs van zijn pianolerares Almah Melgar die hem in staat stelt orgel te studeren bij haar echtgenoot, koordirigent en organist Carlos Larrimbe. Echter een jaar later overlijdt Larrimbe onverwacht aan een hartinfarct. Micháns vervolgt zijn studie orkest- en koordirectie aan de universiteit van Buenos Aires en het Teatro Colón in Buenos Aires.

1973 - 1981

Carlos Micháns is muziekdocent, koordirigent en later docent Engels, na kort de opleiding tot dierenarts uitgeprobeerd te hebben. Hij ontvangt in 1976 de eerste prijs van Promociones Musicales in Argentinië voor zijn compositie 'Tema, Toccata y Fuga' voor orgel. Zijn eerste grote succes behaalt hij bij de uitvoering van zijn compositie 'Three Pieces for Chamber Orchestra' door het Orquesta Sinfónica Nacional Argentina. In 1981 krijgt Micháns een studiebeurs van de Nederlandse regering, maar de Falkland oorlog, waarbij Nederland de Britse zijde kiest, verhindert zijn plannen.

1982 - 1988

Carlos Micháns zet zijn studie compositie en elektronische muziek voort aan het Utrechts Conservatorium bij Hans Kox, Joep Straesser, Tristan Keuris en Ton Bruynèl.

Hans Kox Joep Straesser Ton Bruynèl Tristan Keuris

1989 - 1991

Carlos Micháns krijgt de Nederlandse nationaliteit. Hij wint de eerste prijs van de stad Gerona in Spanje voor 'Apparitions' (1990) voor piano. In 1991 gaat 'Correspondances' in première, met bariton Udo Reinemann en het Groningse studentenorkest Krashna Musika onder leiding van Daan Admiraal. Adriaan Hager schrijft in Trouw: "Het is een even aangrijpend als fascinerend werk vol spanning en dramatiek. 'Correspondances', voor koor en orkest, heeft als literaire basis het gelijknamige werk van Baudelaire, en 'Mémoires d'un fou' van Flaubert en 'Vers dorées' van De Nerval. Micháns, leerling van Hans Kox, Ton Bruynél en Tristan Keuris, heft aan de hand van de gekozen teksten een waarschuwende vinger op tegen de mens die zichzelf verheft boven de natuur. Harmonisch, melodisch en ritmisch ondersteunt hij het woord op beklemmende wijze."

1992

Carlos Micháns is een van de vier musici die Nederland vertegenwoordigen in de internationale workshop voor componisten en choreografen in West Yorkshire, Engeland. Het Nederlands Studenten Kamerkoor onder leiding van Daniel Reuss brengt het werk 'Salmos' in première. Wil Kox schrijft in De Gelderlander: "prachtige akkoorden, waaruit soms een melodie als een traag wiekende vogel opsteeg, waarbij de nestwarmte van het akkoord nog voelbaar blijft."

1993 - 1996

Micháns krijgt de eerste prijs van de Argentijnse Tribuna Nacional de Compositores (TRINAC) voor 'String Quartet no. 2' (1992). Het Raphael Kwartet en Ronald Brautigam spelen Micháns 'Kwintet voor strijkkwartet en piano' (1994). Carlos Micháns is met steun van onder andere Stichting Gaudeamus te gast bij verschillende onderwijsinstellingen van Madurai en Kodaikanal (Zuid-India) voor het houden van workshops en lezingen over hedendaagse en eigen muziek. Hij herhaalt deze bezoeken in de twee volgende jaren. Het Koh-i-noor Kwartet speelt de wereldpremière van 'Alternances' (1995) voor saxofoonkwartet en strijkorkest, dat Micháns schrijft in opdracht van de Stichting Banco Mayo. Carlos Micháns begint als redacteur en presentator van 'Podium Neerlandés', een programma van Radio Nederland Wereldomroep voor de verspreiding in Latijns-Amerika van het internationale en Nederlandse repertoire door de meest vooraanstaande orkesten en ensembles van Nederland.

Ronald Brautigam (2)

1997 - 1998

Carlos Micháns krijgt de TRIMARG Prijs (Tribuna de Música Argentina) in de categorie 'Muziek van de 20e eeuw' voor 'Sinfonia Concertante nr. 2' (1996) voor viool, cello en orkest. Er volgen nog uitvoeringen in Buenos Aires (TRIMALCA, augustus 1997) en in Parijs (International Rostrum of Composers, 1998). Micháns neemt deel aan het 'New Music & Art Festival' bij Bowling Green State University in Ohio, waar hij uitvoeringen van zijn eigen muziek bijwoont en les geeft aan compositiestudenten van de muziekfaculteit.

2000 - 2002

Micháns krijgt wederom de eerste prijs van de Argentijnse Tribuna Nacional de Compositores (TRINAC), nu voor 'Après Minuit (Alternances II)' voor saxofoon, viool, harp, slagwerk en piano (1998). Het kamerkoor Mnemosyne zingt de première van 'Tirthánkara' (2002), voor koor en cello. De 'Sinfonia Concertante nr. 4' (2002) voor viool, altviool en orkest beleeft zijn wereldpremière, door het Radio Filharmonisch Orkest in Vredenburg, Utrecht. Winand van de Kam schrijft in het Utrechts Nieuwsblad: "De melodie die als een rode draad door de twee delen van het stuk loopt, heeft de weidsheid van Bruckner en de expressionistische spanning van Berg. Daarnaast verwerkte Micháns de sfeer en de structuur van de Javaanse muziek in zijn compositie en flirt hij met de klassieke vorm van de sinfonia concertante."

2004 - 2006

Op 16 januari gaat in De Doelen in Rotterdam 'Kaleidos' (Sinfonia Concertante no. 3, 2000) in première, een werk voor klarinet, viool, piano en orkest. Solisten zijn Michael Collins, klarinet, Isabelle van Keulen, viool en Ronald Brautigam, met het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van. Jun Märk. Willem Jan Keizer schrijft in het Rotterdams Dagblad: "Waar Micháns geen last van heeft is die gêne waarmee Nederlandse componisten emoties proberen te overstemmen. Ook het zelfrelativisme, voortkomend uit datzelfde ongemakkelijke gevoel, is aan hem niet besteed." De Tribuna Nacional de Compositores (TRINAC) bekroond voor de derde keer een van zijn composities; 'Sinfonia Concertante No. 4' krijgt in 2006 de eerste prijs.

2007 - 2008

carlos micháns Carlos Micháns componeert 'Concerto for Harp and Orchestra' voor Lavinia Meijer. Dit werk hoort bij de selectie van tien beste Nederlandse composities van 2007 van 'Toonzetters'.

Lavinia Meijer

2009

Voor saxofonist Arno Bornkamp schrijft Carlos Micháns het 'Concerto for Saxophone and Orchestra'. Hij zegt hierover: "Ik probeer zo idiomatisch mogelijk voor de instrumenten te schrijven. Je moet als componist blijven leren van je musici. In de praktijk ontstaan soms de mooiste zaken. Zo liet Arno Bornkamp me weten dat het oorspronkelijke saxofoonconcert hem veel tijd kostte als hij het louter op de altsax moest spelen. Op twee saxen was er veel meer mogelijk en zijn suggestie heeft wonderen gedaan voor het stuk." Carlos Micháns richt in dit jaar een eigen Stichting Kaleidos op die al zijn activiteiten bundelt.

Arno Bornkamp

2010

Voor "Trois Visions Tantriques" (2006), voor harp en saxofoonkwartet, ontvangt Carlos Micháns de 'Salvatore Martirano Award' van de University of Illinois. Op 31 oktober vindt er in Vredenburg Leeuwenbergh in Utrecht een concert plaats ter ere van zijn 60e verjaardag. Er zijn optredens van het Utrecht String Quartet, hoboïste Pauline Oostenrijk en het Sirius Saxophone Quartet.

Pauline Oostenrijk

2011

Carlos Micháns is een van de vijf componisten, geselecteerd uit 200 aanmeldingen, die een compositie mogen schrijven voor het 'Choral Composer/Conductor Collective' (C4). Het werk gaat op 3 maart in première in New York.

2012

Op 31 maart gaat in de Azijnfabriek in Den Bosch 'Del Sur' voor viool, saxofoon en piano, in première.

Discografie Carlos Micháns

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Carlos Micháns

Audio/Video Carlos Micháns

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer