Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CARO EMERALD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Promotiefoto (Bron: Officiële website)

Periode

1981 - heden

Genre

jazzdance, nu soul, zang

Online

Officiële website

Caro Emerald

Caro Emerald is zangeres Caroline van der Leeuw uit Amsterdam. Haar debuutalbum Deleted Scenes From The Cutting Room Floor bevat ballroom jazz, filmische tango's en mambo's. De cd komt begin februari 2010 vanuit niets binnen op de eerste plaats van de Album Top 100, wordt in zes keer platina in ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Martin Broeders   contrabas
Peter Huber   trompet
Arnoud de Graaff   tenorsaxofoon
Wieger Hoogendorp   gitaar
Daan Herweg   arrangeur, toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2007   DJ Git Hyper
2009   Finn Silver
2010   Zazí
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Caro Emerald

Caro Emerald is zangeres Caroline van der Leeuw uit Amsterdam. Haar debuutalbum Deleted Scenes From The Cutting Room Floor bevat ballroom jazz, filmische tango's en mambo's. De cd komt begin februari 2010 vanuit niets binnen op de eerste plaats van de Album Top 100, wordt in zes keer platina in Nederland en is in december 2011 al meer dan een miljoen keer verkocht in Europa. De zangeres doet ook uitverkochte optredens in Groot-Brittannië.

2005 - 2007

Caroline van der Leeuw (Amsterdam, 26 april 1981) laat zich inspireren door Michael Jackson, Eva Cassidy, Prince, Amy Winehouse, Lenny Kravitz, Dianne Reeves en Aretha Franklin. Ze sluit haar studie Zang Jazz aan het Conservatorium van Amsterdam succesvol af. Van der Leeuw is leadzangeres bij onder meer de Philharmonic Funk Foundation en Coffee Deluxe en is een van de zes zangeressen van de Amsterdamse close harmony groep Les Elles. De zangeres doet sessiewerk en verzorgt regelmatig achtergrondzang bij het Kinderen Voor kinderen songfestival. Ze geeft zangles aan de School voor Zang & Performance van Babette Labeij (vocal coach van Popstars en Idols) aan de Keizersgracht te Amsterdam.

Kinderen Voor Kinderen

2008 - 2009

De zangeres treedt op onder de artiestennaam Caro Emerald en zingt in 2008 tijdens een uitzending van de Amsterdamse televisiezender AT5 het liedje Back It Up, oorspronkelijk voor een Japanse popact geschreven door de producers David Schreurs en Jan van Wieringen samen met songschrijver Vince Degiorgio (o.a. *NSYNC en Atomic Kitten). Back It Up is in juli 2009 de eerste single van Caro Emerald, uitgebracht op Grandmono Records, het label van Schreurs en Van Wieringen. Kraak & Smaak maakt een remix. David Schreurs werkt in Toronto en Amsterdam met Degiorgio aan nieuw songmateriaal. Het liedje A Night Like This wordt in het najaar gebruikt in een televisiereclame voor Martini. De zangeres is heel even met haar band in de commercial te zien. A Night Like This komt op single uit en behaalt de eerste plaats in de Single Top 100.

Kraak & Smaak

2010

Het debuutalbum Deleted Scenes From The Cutting Room Floor komt begin februari vanuit niets binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. De muziek op de plaat is geïnspireerd door muziek en films uit de jaren veertig en vijftig. Deleted Scenes From The Cutting Room Floor komt ook uit in Frankrijk en Zwitserland (via het label Sony France), Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden (via Bonnier Amigo). Na een korte tournee door het Nederlandse clubcircuit is Caro Emerald op 5 mei te zien op de bevrijdingsfestivals in Roermond, Den Bosch en Zwolle. Caro Emerald wint de 3FM Serious Talent Award 2010 tijdens een speciale uitzending van het radioprogramma Bring It On!, live vanuit de Melkweg te Amsterdam. Voor haar single Back It Up wint de zangeres de Schaal van Rigter, omdat het nummer in 2009 de meest gedraaide Nederlandse plaat is op radiostation 3FM. De debuutplaat wordt het best verkochte album in Nederland in 2010 en staat uiteindelijk 30 weken op nummer één in de albumlijst. Op 3 oktober, tijdens een gala in het Beurs-World Trade Center Rotterdam, wint Emerald voor haar debuutalbum een Edison in de categorie Beste Vrouwelijke Artiest. Een registratie van het optreden van Caro Emerald in de Heineken Music Hall in december verschijnt een half jaar later op dvd.

2011

Zoals iedereen van te voren voorspelt, wint Caro Emerald tijdens Noorderslag, op zaterdag 15 januari, de Popprijs. De jury noemt de zangeres 'een fenomeen met internationale allure zoals de jury die in de vijfentwintig jaar dat de Popprijs wordt uitgereikt zelden heeft meegemaakt.' Dezelfde dag wordt ook bekend dat Emerald in 2010 de populairste artiest is bij de luisteraars van 3FM, waarvoor zij de Mega Award in ontvangst mag nemen. Een paar dagen na de uitreiking wordt bekend dat de zangeres haar optredens tot juni moet afzeggen vanwege een poliep op een van haar stembanden. Tijdens het Buma Harpen Gala 2011, op 3 maart in Hilversum, krijgt Caro Emerald een Zilveren Harp, de jaarlijkse prijs van Buma Stemra om jonge scheppende of uitvoerende artiesten te bekronen die al een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse muziek hebben geleverd. Ook tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in Amsterdam op 14 april scoort de zangeres goed, met prijzen in de categorieën Beste Zangeres en Beste Album. Haar single A Night Like This haalt de eerste plaats van de Oostenrijkse Top 40 en staat in de Duitse Top 5. DJ Kypski (Thomas Elbers) van C-Mon & Kypski maakt onderdeel uit van Emeralds begeleidingsband. Bij de uitreiking van de TMF Awards, 12 juni op de Javakade in Amsterdam, wint Caro Emerald in de categorie Beste Vrouw. Het debuutalbum slaat aan in Engeland. De zangeres wordt live op televisie geïnterviewd tijdens het populaire ontbijtprogramma van BBC1 (iets wat tot dan toe enkel André Rieu was gelukt), krijgt een uitnodiging voor een optreden in augustus in het muziekprogramma Later With Jools Holland, staat 25 augustus in een uitverkocht London Jazz Café en ziet haar album ruim drie maanden in Britse top 10 staan. De plaat is in december in Europa meer dan een miljoen keer verkocht en zes keer platina in Nederland. Emerald treedt 13 december op in een lang van tevoren uitverkochte 02 Shepherds Bush Empire in Londen en doet mee aan Jools' Annual Hootenanny, de jaarlijkse oudejaarsavondshow van Jools Holland bij de BBC.

C-Mon & Kypski

2012

Tijdens een live uitgezonden gala, 4 februari op de Duitse zender ZDF, krijgt Caro Emerald van programmablad Hörzu een Gouden Camera. Een Britse tournee brengt de zangeres in maart in de Londense Roundhouse en op podia in Glasgow, Manchester en Birmingham. De single That Man wordt gebruikt in de Disneydocumentaire Chimpanzee en is te horen in een aflevering van de populaire Amerikaanse televisieserie The Vampire Diaries. Op de compilatie Caro Emerald Presents: Drum Rolls & Heartbreaks geeft de zangeres samen met haar producers een overzicht van haar inspiratiebronnen, met originele uitvoeringen van liedjes van onder anderen Dean Martin, Shirley Bassey, Sarah Vaughan, Doris Day, Eartha Kitt, Andrew Sisters en Billie Holiday. Het dubbelalbum wordt afgesloten met een akoestische uitvoering van Dream A Little Dream Of Me door Caro Emerald zelf. Tijdens de uitreiking van de Gouden Notekraker, op 27 augustus in Paradiso, wint Caro Emerald in de categorie muziek. Musici die bij naburige rechtenorganisaties Sena en NORMA zijn aangesloten kiezen voor de zangeres omdat ze haar prestaties het afgelopen seizoen ‘het meest lovenswaardig’ vinden.Tijdens de uitreiking van de Radio 6 Soul & Jazz Awards, op 4 oktober in de Westerunie te Amsterdam, wordt Emerald door de luisteraars van Radio 6 uitgeroepen tot Beste Artiest Jazz van Nederland. De Amerikaanse tournee die gepland staat voor november, wordt verplaatst naar januari 2013 vanwege de schade die orkaan Sandy eind oktober heeft achtergelaten aan de Oostkust.

2013

Promotiefoto 2013 (Bron: officiële website) De Amerikaanse tournee brengt Caro Emerald in januari onder meer in het El Rey Theatre in Los Angeles en een uitverkochte Le Poisson Rouge in New York. Ter voorbereiding op haar tournee door Duitsland en Engeland doet Emerald op 5 maart een try-out in een uitverkocht Patronaat in Haarlem. De zangeres staat op 11 maart in de fameuze Royal Albert Hall te Londen. De eerste single van het tweede album The Shocking Miss Emerald is Tangled Up met een gastbijdrage van bandoneonspeler Carel Kraayenhof. Op het tweede album wordt de lijn van het succesvolle debuut voortgezet. The Shocking Miss Emerald komt in mei binnen op de eerste plaats van Britse albumlijst. Het album is wederom gemaakt met haar vaste producers David Schreurs en Jan van Wieringen en opgenomen in de Londense Abbey Road Studios. De zangeres treedt 12 juli op tijdens de 38ste editie van North Sea Jazz. Samen met het Metropole Orkest opent ze in augustus de 25ste editie van Robeco Summernights in het Amsterdamse Concertgebouw. 27 september verschijnt een dvd met een registratie van het concert dat Emerald heeft gegeven tijdens Radio 2 In Concert van de BBC. Caro Emerald is op 25 november naast onder meer Mary J. Blige, Gary Barlow en Dame Edna muzikale gast tijdens de Royal Variety Performance in de London Palladium. Het jaarlijkse evenement wordt later in het jaar uitgezonden op de Britse televisie.

Carel Kraayenhof

2014

Caro Emerald blijft internationaal aan de weg timmeren. In juni staat ze op het hoofdpodium van het Glastonbury Festival in Groot-Brittannië. Ook staat ze in het beroemde l'Olympia in Parijs. De zangeres wint in september de NPO Radio 2 Mijlpaal. Ze krijgt de prijs vanwege de indrukwekkende carrière die ze in vijf jaar tijd heeft neergezet. Na een Engelse tournee in oktober start 1 november een Nederlandse theatertour.

2015

Inmiddels trekt Caro Emerald de hele wereld over. Er zijn optredens in Japan, Zuid-Korea en Duitsland. In het najaar staat opnieuw een tournee door Engeland op de agenda. Ook verschijnt de single 'Quicksand'.

2016

Caro Emerald en haar band treden in augustus op in The One Show van BBC One. Op oudejaarsavond verzorgen ze een twee uur durende show vanaf het schip de Oceana (aangemeerd in Madeira) voor BBC Radio 2.

2017

In maart brengt ze de EP 'Emerald Island' uit. Onder dezelfde titel gaat een internationale tournee van start. In Nederland staat ze onder meer in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

Discografie Caro Emerald

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Caro Emerald

Audio/Video Caro Emerald

Video Caro Emerald

Caro Emerald - Tangled Up...
Caro Emerald - Tangled Up (Official Video)
Caro Emerald - That Man (...
Caro Emerald - That Man (Official Video)
Caro Emerald - A Night Li...
Caro Emerald - A Night Like This - Official video
Caro Emerald - Back It Up...
Caro Emerald - Back It Up (Official)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Caro Emerald - Back It Up (Official)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer