Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CAROLINE ANSINK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

08-08-1959 - heden

Genre

componist, hedendaags

Online

Officiële website

Biografie Caroline Ansink

Caroline Ansink werd op 8 augustus 1959 te Amsterdam geboren. Zij studeerde fluit bij Abbie de Quant aan het Utrechts Conservatorium en behaalde achtereenvolgens de diploma's Docerend Musicus (1985) en Uitvoerend Musicus (1986). Zij studeerde compositie bij Joep Straesser van 1983 tot 1988 en behaalde de Prijs voor Compositie in ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Caroline Ansink

1959

Caroline Ansink werd op 8 augustus 1959 te Amsterdam geboren.
Zij studeerde fluit bij Abbie de Quant aan het Utrechts Conservatorium en behaalde achtereenvolgens de diploma's Docerend Musicus (1985) en Uitvoerend Musicus (1986). Zij studeerde compositie bij Joep Straesser van 1983 tot 1988 en behaalde de Prijs voor Compositie in 1989. Hierna bezocht zij enige malen de Koreaanse componist Isang Yun voor advies.
Caroline Ansink is werkzaam als freelance fluitist en als docent verbonden aan het Utrechts Conservatorium. De laatste jaren werkt zij, voornamelijk in opdracht, als freelance componist voor alle denkbare bezettingen. Muziek opvattend als communicatiemiddel streeft zij, in dienst van die expressiviteit die aan woorden voorbij gaat, naar integratie van muziek uit alle tijden, windstreken, culturen en stijlen, zonder daarbij haar eigen positie (die van componist in Europa in de hectische twintigste eeuw) uit het oog te verliezen. In 1992 werd de TV-documentaire Ik componeer als mens, gewijd aan het werk van Catharina van Rennes en Caroline Ansink, door de NOS uitgezonden.
Caroline Ansink schrijft zowel kamermuziek als orkest- en koorcomposities. Haar werken worden uitgevoerd door o.a. het Nederlands Balletorkest, het Nederlands Studenten Kamerkoor, Abbie de Quant, Jard van Nes, Osiris Trio, Brisk en het Syrinx Saxofoonkwartet. Zij schreef de muziek voor de kindervoorstelling Van Aap tot Zet met 26 dierengedichtjes van Mensje van Keulen, waarvan gedeeltes in het tv-programma Klokhuis werden uitgezonden.
Zij kreeg in 1985 de tweede prijs van GEDOK Mannheim voor het strijkkwartet Shades of Silence (1984) en, eveneens van GEDOK, in 1989 de eerste prijs voor Pyrrhus voor orgel (1988), waarvoor zij ook door Cappella Civica te Trieste (1988) bekroond werd. Zij ontving de derde prijs van de Association of Hungarian Musicians (1989) voor haar pianotrio Skopós. In 1990 werd haar de aanmoedigingsprijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst toegekend voor haar composities Night and Day en Zeitenschrunde. De Washington International Competition (1990) gaf een eervolle vermelding voor Brezze voor strijkkwartet, waarvoor zij in 1992 ook een prijs ontving van de stad Chard in Engeland.

Catharina van Rennes

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Caroline Ansink

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer