Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CAROLINE KAART

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Caroline Kaart in Avro's Service Salon in 1991 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

21-12-1931 - 15-09-2020

Genre

klassiek, mezzosopraan, musical, opera

Caroline Kaart

Caroline Kaart is een veelzijdig zangeres, thuis in zowel klassieke stukken als musicals. Zo treedt ze op in de Royal Albert Hall tijdens een jubileumconcert voor koningin Elizabeth II, maar ook in de Nederlandse musicals 'Amerika Amerika' en 'Blijvend Applaus'. Ook treedt ze graag op met koren: zeemanskoren evenzeer als ...
Volledige biografie...

Instrumenten

mezzosopraan

Biografie Caroline Kaart

Caroline Kaart is een veelzijdig zangeres, thuis in zowel klassieke stukken als musicals. Zo treedt ze op in de Royal Albert Hall tijdens een jubileumconcert voor koningin Elizabeth II, maar ook in de Nederlandse musicals 'Amerika Amerika' en 'Blijvend Applaus'. Ook treedt ze graag op met koren: zeemanskoren evenzeer als kerkkoren. Haar carrière begint met opera-uitvoeringen en concerten, maar ze vergaart pas grote bekendheid als radio- en televisiepersoonlijkheid. Zelf denkt ze dat dit haar imago geen goed heeft gedaan: "Ik had vijftien jaar zang gestudeerd, maar iedereen dacht dat ik alleen maar Oudhollandse en Schotse liederen kon zingen. Ooit schreef een criticus zelfs: 'Hoe durven ze zo'n volksliedjesjuffrouw in de Matthäuspassion te laten optreden?'" (Trouw, 1992.)

1931

Caroline Kaart wordt geboren als Caroline Paterson Raitt in Blackness (Schotland) op 21 december.

1956

Op 24 augustus maakt ze haar debuut als Santuzza in Pietro Mascagni's opera 'Cavalleria Rusticana' bij de Nederlands Opera. Hans Kaart, haar toekomstige echtgenoot, zingt diezelfde avond in Ruggiero Leoncavallo's 'Pagliacci'. In april maken ze samen een plaatopname voor het label HMV in Parijs, met aria's en duetten van Giuseppe Verdi.

1957

Ze trouwt met Hans Kaart. Ze verhuizen naar Zwitserland en zingen samen bij onder meer de Wiener Staatsoper en de Nederlandse Opera.

1963

Hans Kaart overlijdt in juni aan de complicaties van een ooroperatie. Caroline Kaart heeft zich tijdens hun huwelijk vooral ingezet voor de carrière van haar man: "Hij wilde doorbreken als operazanger, en daarvoor had hij mijn steun nodig." (Trouw, 1992) Na zijn overlijden richt ze zich weer op haar eigen loopbaan. Voor de NCRV maakt ze de tv-serie 'Een liedje met Caroline', waarmee ze landelijke bekendheid verwerft. Ook is ze te zien in spelletjesprogramma's (waaronder het populaire 'Zo vader, zo zoon'), presenteert ze verschillende muzikale shows en treedt ze op in de musicals 'Er valt een ster' en 'Vadertje Langbeen'.

1969 - 1977

Ze trouwt in 1969 met Willy van Hemert, regisseur van het tv-programma 'Een liedje met Caroline'. Ze scheiden in 1977. Daarna neemt ze weer de achternaam van haar eerste man aan.

1979 - 2002

Kaart presenteert het langlopende, immens populaire radioprogramma 'Klassiek met Caroline' bij de AVRO. In 1985 stapt ze over naar Veronica, waarvoor ze ook 'Muziek voor miljoenen' presenteert, maar in 1986 keert ze terug bij de AVRO. De formule van het programma is effectief: terwijl ze de muziek aankondigt smeedt pianist Joop Stokkermans op de achtergrond de thema's aaneen met zwoele improvisaties. Op 21 juni 2002 stopt de AVRO met het programma, tot grote spijt van vele luisteraars en Kaart zelf.

1982

Caroline Kaart wordt benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

2002

Sinds het gedwongen einde van haar radioprogramma wijdt Caroline zich aan lesgeven. Ze woont in Blaricum waar ook de Stichting Caroline Kaart is gevestigd die jong zangtalent ondersteunt.

2020

De laatste jaren van haar leven woont ze in het Rosa Spier Huis in Laren. In 2019 bezoekt Beau van Erven Dorens haar daar voor zijn programma 'Five Days Inside'. Ze overlijdt op 15 september 2020 op 88-jarige leeftijd.

Discografie Caroline Kaart

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Caroline Kaart

Audio/Video Caroline Kaart

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer