Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CEES SLINGER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Cees Slinger

Periode

19-05-1929 - 29-09-2007

Genre

componist, contrabas, jazz, piano, producer, vocalen

Cees Slinger

Cees Slinger (Alkmaar, 19 mei 1929 – Den Haag, 29 september 2007) vertoeft zonder ophef ruim een halve eeuw aan de top van de Nederlandse jazz. Hij wordt zelden geïnterviewd en krijgt nooit de Boy Edgar Prijs. Maar hij leidt de roemruchte Diamond Five – destijds de toonaangevende bopformatie van ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, contrabas, piano, producer, vocalen

Genoemd in de biografie van

1950   Kid Dynamite
1954   Rita Reys
1956   Rob Pronk (1)
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Cees Slinger

Cees Slinger (Alkmaar, 19 mei 1929 – Den Haag, 29 september 2007) vertoeft zonder ophef ruim een halve eeuw aan de top van de Nederlandse jazz. Hij wordt zelden geïnterviewd en krijgt nooit de Boy Edgar Prijs. Maar hij leidt de roemruchte Diamond Five – destijds de toonaangevende bopformatie van het land – en begeleidt talrijke bekende Amerikanen. 'Begeleiden vind ik prettiger dan soleren', zegt hij in 1993 in Jazz Nu. Maar zijn solo's mogen er ook zijn: goed overdachte kronkellijnen die soms net een andere kant uitgaan dan je zou verwachten.

In bezetting van

The Diamond Five   piano

1950 - 1953

Slinger groeit op in een gegoed milieu. Zijn vader is directeur van een handel in bouwmaterialen. Klassieke muziek is thuis heilig, jazz vinden zijn ouders 'kattengejank'. Hij krijgt als kind enkele jaren pianoles maar blijkt niet geïnteresseerd in bladmuziek; het liefst speelt hij alles op het gehoor. Op eigen houtje vindt hij zijn eerste jazznoten op de piano. In de oorlogsjaren bivakkeert hij bij familie in Winschoten, waar hij met een neefje verder gaat met het beluisteren en naspelen van platen. Na de bevrijding speelt hij voor Canadese soldaten. Gedurende een studie op Nijenrode leidt hij een trio naar het voorbeeld van Nat 'King' Cole, waarin hij ook zingt. Daarna - Slinger volgde inmiddels een opleiding tot verzekeringsagent - belandt hij in The Diamonds, waaruit later de Diamond Five zullen voortkomen.

1954 - 1961

De jonge pianist wordt beroepsmusicus als hij wordt gevraagd voor de band van Rita Reys en Wessel Ilcken in de Amsterdamse jazzclub Sheherazade. In hun groep ontwikkelt hij zich tot een beboppianist. Aangezien Bud Powell nog te hoog is gegrepen, neemt hij voorlopig Horace Silver als voorbeeld. 'Een moderne pianist die niet te ingewikkeld speelde. Lekker funky, veel simpeler dan Bud Powell.' Hierna volgen engagementen bij Eddy Christiani, Ted Powder en Rob Pronk. In de band van Pronk stapt Slinger over op de bas, als plots de bassist vertrekt. Een jaar lang is hij fulltime bassist. Gedurende een engagement in Scheveningen ontstaan de Diamond Five. In de weekends mag Slinger zijn trio namelijk met extra muzikanten uitbreiden. Met Harry Verbeke (tenorsax) en Cees Smal (trompet, bugel, ventieltrombone) klikt het meteen. Van 1958 tot 1961 speelt de groep vrijwel avond aan avond in de Sheherazade. Slinger begint hier geregeld Amerikaanse gastsolisten te begeleiden; hij laat Stan Getz een week lang overkomen en ontvangt er de muzikanten van de Amerikaanse show Free and Easy.

Rita Reys Rob Pronk (1) Wessel Ilcken

1962 - 1975

Aan de Diamond Five komt een einde. De muzikanten raken op elkaar uitgekeken en de jazz verliest aan populariteit door de opkomst van de beatmuziek. Slinger besluit dat hij zich als muzikant alleen met jazz wil bezighouden en neemt een baan overdag; hij brengt het uiteindelijk tot personeelschef bij Hoogovens. In de avonduren blijft hij spelen, met name als begeleider van Ben Webster en in de diverse big bands van Boy Edgar. Dat gaat heel goed, tot zijn verantwoordelijkheden overdag toenemen. Slinger raakt overspannen, belandt in een midlifecrisis en neemt in 1974, na twaalf jaar, ontslag bij Hoogovens. Dat zorgt even voor wat rust, maar biedt geen oplossing.

Boy Edgar

1976 - 1990

Drummer Philly Joe Jones is de reddende engel als hij Slinger vraagt voor een tournee van zes weken. Slinger neemt het aanbod aan en weet hierna aan het werk te blijven als muzikant; hij is een van de huispianisten van het North Sea Jazz Festival en toert met Dexter Gordon en andere beroemdheden. Van 1979 tot 1991 doceert hij op de jazzafdeling van het Rotterdams Conservatorium.

1991 - 2007

Nadat Slinger met de vut gaat op het conservatorium, speelt hij meer dan ooit. 'Ik heb in 1991 zeker honderd keer gespeeld; met mijn trio, met Ferdinand Povel, Soesja Citroen, Bart's Bones, Frits Kaatee, Sylvia Droste, buitenlandse solisten als Jimmy Knepper en Scott Hamilton en allerlei jongens die mij los-vast wel eens bellen.' Slinger treedt in zijn laatste levensjaren steeds vaker op als bandleider en componist-arrangeur; met het sextet Just in Case en zijn kwintetten Two Tenor Case (met inderdaad twee tenorsaxofonisten) en Buddies in Soul. Hij omringt zich veelal met muzikanten die een generatie jonger zijn. Als componist is hij zeer gecharmeerd door het werk van Cedar Walton. 'Mooie stukken, mooie lijnen en precies de juiste akkoorden. Geen flauwekul maar wel heel erg swingen.'

Ferdinand Povel Soesja Citroen

Discografie Cees Slinger

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Cees Slinger

Audio/Video Cees Slinger

Video Cees Slinger

Growing Up van Cees Slinger
Growing Up van Cees Slinger
Growing up van Cees Sling...
Growing up van Cees Slinger door Simon Rigter en Ruud Breuls
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Growing up van Cees Slinger door Simon Rigter en Ruud Breuls

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer