Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CEES SMAL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

22-09-1927 - 24-05-2001

Genre

hoorn, trombone, trompet

Cees Smal

Multi-instrumentalist Cees Smal (Haarlem, 22 september 1927 - Laren, NH, 24 mei 2001) is vooral bekend als trompettist en ventieltrombonist van de hardbop-combo The Diamond Five, die eind jaren vijftig, begin jaren zestig furore maakt. Hij componeert bovendien veel stukken voor de groep. Later leidt hij tal van eigen combo's, ...
Volledige biografie...

Instrumenten

hoorn, trombone, trompet

Genoemd in de biografie van

1948   Harry Verbeke
1950   Joop Korzelius
1950   Ruud Brink
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Cees Smal

Multi-instrumentalist Cees Smal (Haarlem, 22 september 1927 - Laren, NH, 24 mei 2001) is vooral bekend als trompettist en ventieltrombonist van de hardbop-combo The Diamond Five, die eind jaren vijftig, begin jaren zestig furore maakt. Hij componeert bovendien veel stukken voor de groep. Later leidt hij tal van eigen combo's, en in 1976 neemt hij zijn enige plaat als leider op: Multi Jazzy, met pianist-keyboardspeler Rob Franken.

In bezetting van

Millers   drums
The Diamond Five   trompet

1946

Cees Smal richt in Haarlem de Jig Rhythm Club op, maar zal anderhalf jaar later alweer uit de groep vertrekken. Oorspronkelijke bezetting: Cees Smal (klarinet, altsaxofoon), Han Baas (trompet), Tonny Funke Küpper (piano), Dick van Noord (gitaar), John Easton (bas) en Bob Bottelier (drums). Later voegen Cas Jeekel (klarinet, sopraansax, trombone) en Dick Konz (gitaar) zich bij het orkest. Han Baas vertrekt en John Easton neemt de leiding over.

1948 - 1953

Najaar 1948 is Cees Smal altsaxofonist, klarinettist, vocalist en arrangeur bij The Bamboozlers. Hier ontmoet hij saxofonist Harry Verbeke met wie hij later in The Diamond Five zal spelen. In juni 1950 speelt Smal bij het Flamingo Quintet waarmee hij plaatopnamen maakt. De overige leden zijn Eddy Sanchez (vibrafoon), Hans Vlek (piano), Dub Dubois (bas) en Joop Korzelius (drums). In 1951 heeft Smal een eigen groep in Heidelberg: Kees Smal's Small Combo. Dat najaar speelt hij bovendien bij The Millers. Van november 1951 tot oktober 1953 zit Smal in militaire dienst. In deze periode richt hij The Diamonds op, waaruit later The Diamond Five zullen ontstaan. The Diamonds kennen een wisselende bezetting. Tijdens een jamsessie op 28 december 1951 is de bezetting: Cees Smal en Jimmy Dikker (klarinet), Frans Elsen (piano), Eddy Verbeke (contrabas) en Tjalling Hogerhuis (drums); en bij een optreden op 25 april 1952: Jimmy Dikker (klarinet), Cees Slinger (piano), Eddy Verbeke (contrabas) en Tjalling Hogerhuis (drums). Smal schakelt over op trompet omdat er geen andere trompettist te vinden is. Het instrument bevalt hem zo goed dat hij 'de hele rietboel' aan de kant zet. In 1954 bestaan The Diamonds, naast Cees Smal (trompet) en Cees Slinger (piano), uit de broers Han en Ruud Brink (respectievelijk drums en saxofoon), Henk de Jong (bas) en Jimmy Dikker (klarinet, altsaxofoon en vocalen).

Harry Verbeke

1954 - 1957

Wanneer Smal eind 1953 uit militaire dienst komt, speelt hij enige tijd bij Ted Powder. In 1954 werkt hij met onder anderen Harry Verbeke in Duitsland voor Amerikaanse militairen. Ook speelt hij in Keulen met tenorist Zoot Zims en trompettist Conte Candoli. In 1955 komen The Diamonds opnieuw samen, nu met Smal op ventieltrombone. Harry Verbeke vervangt Jim Dikker, die vroegtijdig is overleden. Sidemen zijn onder anderen Tony Funke Küpper (piano) en Börge Ring (bas). The Diamonds hebben succes, ze treden veel op en maken hun eerste plaatopnamen. Zomer 1956 begeleidt Smal Eddy Christiani in Noordwijk. Later dat jaar roept de lezers-poll van jazzblad Rhythme hem uit tot beste trombonist. In 1957 is Smal opnieuw de beste trombonist volgens de lezers van Rhythme. Aan het eind van dat jaar speelt hij weer even bij Ted Powder.

1958 - 1964

In 1958 begint Smal met The Diamonds op te treden in de Amsterdamse club Sheherazade. De andere bandleden zijn Cees Slinger (piano), Harry Verbeke (tenorsax), Dick van der Capellen (bas) en John Engels (drums). De combo is geliefd bij het jazzpubliek, en musici uit binnen- en buitenland komen graag langs om mee te jammen. Ook internationaal trekt de band de aandacht. Zo verschijnt een reportage in het gezaghebbende Britse muziekblad Melody Maker. Wanneer Dick van der Capellen in augustus 1959 een ernstig auto-ongeluk krijgt waarvan hij langdurig moet revalideren, neemt Jacques Schols, aanvankelijk tijdelijk, zijn plaats in, om uiteindelijk de vaste bassist te worden. Om verwarring met het zang-duo The Blue Diamonds te voorkomen, veranderen ze hun naam in The Diamond Five. De bezetting blijft Cees Smal (trompet en ventieltrombone), Cees Slinger (piano), Harry Verbeke (tenorsax), Jacques Schols (bas) en John Engels (drums). Cees Slinger neemt de leiding over van Smal. De hardbop-combo geldt als toonaangevend op het gebied van moderne jazz in Nederland en is erg populair. De groep treedt in 1961 op tijdens het jazzfestival van Antibes. The Diamond Five vinden hun thuisbasis in de Amsterdamse club Sheherazade, waar ze zes avonden in de week spelen. In 1959 wordt de groep tevens eigenaar van de club. Er verschijnt een aantal EP's op de labels Omega en Fontana. In 1962 wint het combo een Edison. En de VARA-radio maakt een langlopende reeks live-uitzendingen met The Diamond Five. Maar managerstaken blijken lastig te combineren met musiceren, bovendien krijgt de jazz te maken met stevige concurrentie van de opkomende beatmuziek, waardoor de Sheherazade zich in 1962 gedwongen ziet zijn deuren te sluiten. Hoewel de groep niet vaak meer optreedt, verschijnt in 1964 nog wel de Fontana-LP Brilliant!

1960 - 1967

In december 1960 wordt rond de leden van The Diamond Five een big band samengesteld onder leiding van Boy Edgar. In Boy's Big Band, zoals het orkest gaat heten, speelt Cees Smal ventieltrombone en bugel. Van 1962 tot 1964 is Smal tevens ventieltrombonist bij The Ramblers, ook speelt hij in het KRO Dansorkest. In 1964 worden The Ramblers omgedoopt tot het VARA Dansorkest, nu onder leiding van pianist Charlie Nederpelt. Smal blijft betrokken tot 1986. In 1966 wordt Cees Smal in de lezers-poll van Jazzwereld winnaar in twee categorieën: beste Nederlandse trompettist en beste Nederlandse trombonist. Het jaar daarop wordt hij in de Jazzwereld-poll opnieuw uitgeroepen tot beste Nederlandse trombonist. Bij de trompettisten eindigt hij dan als tweede na Nedly Elstak.

Boy's Big Band The Ramblers

1968 - 1986

In 1968 richt Smal het Nederlands Jazzorkest op, dat hij zal leiden tot 1971. Van 1970 tot 1975 speelt hij bovendien bij Rogier van Otterloo. In 1976 begint Cees Smal met het Jubilee Quintet. Smal is leider en speelt trompet, bugel en ventieltrombone. De overige leden zijn Harry Verbeke (tenorsax), Henk Westrus (piano), Frank Noya (bas en basgitaar) en Peter Ypma (drums). Het repertoire is een mix van standards en eigen repertoire. De ritmen zijn beïnvloed door moderne jazz, latin en popmuziek. Ook verschijnt dat jaar Smals eerste en enige plaat onder eigen naam, Multi Jazzy. Verder speelt hij met tal van eigen combo's, waarbij zijn vrouw Letty de Jong vaak de vocalen voor haar rekening neemt. Van eind jaren zeventig tot begin jaren tachtig arrangeert hij voor het orkest van pianist Frans Elsen. Eind jaren tachtig raakt Smal gehandicapt, waardoor hij niet meer in staat is muziek te maken.

Frans Elsen Rogier van Otterloo

Discografie Cees Smal

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Cees Smal

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer