Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CELESTIAL SEASON

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Celestial Season in 2011

Periode

1992 - 2002

Genre

doommetal, metal, stonerrock

Online

Officiële website

Celestial Season

Hilversumse band die aanvankelijk doom metal voortbrengt, maar in 1995 het roer radicaal omgooit en onvervalste stonerrock gaat maken. Samen met 7 Zuma 7, Beaver en 35007 behoort Celestial Season tot de top van de vaderlandse stonerrock.
Volledige biografie...

Bezetting

Pim Van Zanen   gitaar
Rob Snijders   drums
Olly Smit   gitaar
Jacques de Haard   basgitaar
Cyril Crutz   zang

Overige muzikanten

Jason Köhnen   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1994   Officium Triste
1996   Bong-Ra
1997   Beaver
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Celestial Season

Hilversumse band die aanvankelijk doom metal voortbrengt, maar in 1995 het roer radicaal omgooit en onvervalste stonerrock gaat maken. Samen met 7 Zuma 7, Beaver en 35007 behoort Celestial Season tot de top van de vaderlandse stonerrock.

1992

Celestial Season wordt als doommetal-band in Hilversum opgericht door de broertjes Robert (drums) en Stefan (zang), gitarist Olly Smit en bassist Jason Köhnen.

1993

De vinyl-single Flowerskin en de cd Forever Scarlet Passion, die op een klein Frans label verschijnt, staan vol met loodzware metal voorzien van bijpassende grunt-vocalen.

1994

Op de tweede cd, Solar Lovers, wordt het geluid van Celestial Season uitgebreid met de violisten Jiska en Maaike, waardoor het album een melancholieke, bijna romantische sfeer uitstraalt. De plaat is geproduceerd door Orphanage-gitarist Lex Vogelaar. Het album verschijnt tevens in de Verenigde Staten op Metal Blade en verkoopt 15.000 exemplaren. Naast het album verschijnt er dat jaar de split-single Above Azure Oceans.

Orphanage

1995

Celestial Season doet in het najaar een uitgebreide tour langs het Nederlandse clubcircuit in het voorprogramma van The Gathering om zo haar mini-cd Celestial Season's Sonic Orb te promoten. Het roer is dan inmiddels radicaal omgegooid. Doommetal heeft plaats gemaakt voor zware, hallucinerende seventies-rock, ook wel stonerrock genoemd. Zanger Stefan, die na een fikse ruzie over de koerswijziging zijn biezen pakt en broer Robert, die uit solidariteit ook vertrekt, maken plaats voor zanger Cyril Crutz, die wel gewoon zingt. Bassist Olly Smit stapt over naar gitaar en drummer Jason Kohnen naar de bas. De violistes Jiska en Maaike krijgen het te druk met hun opleiding aan het conservatorium en verlaten de groep. De drums worden bij optredens ingevuld door Eva Nahon, de drumster van de Amsterdamse stonerrock-formatie Beaver.

The Gathering

1996

Celestial Season In de bezetting Cyril Crutz (zang, drums), Jason Köhnen (bas), Pim van Zanen (gitaar) en Olly Smit (gitaar) wordt in april de promocassette 3 Track Demon opgenomen.

1997

Op het Big Bloke-label verschijnt de vierde, door Andre Gielen geproduceerde, cd Orange, waarop opnieuw onvervalste stonerrock te horen is. De nummers zijn geschreven onder invloed van paddo's en dat uit zich in de muziek. Hoewel de meeste fans van het eerste uur zijn afgehaakt, legt de koerswijziging de band geen windeieren. Er wordt zeer veel opgetreden en de kritieken zijn lovend. Naast Orange verschijnt de cd-single Black Queen Is Dynamite, waarvoor in Spanje een videoclip wordt opgenomen.

1998

Celestial Season duikt samen met producer Pieter Kloos (Motorpsycho, 35007) de studio in om te werken aan haar vijfde cd. De groep is met het nummer Retrosky vertegenwoordigd op de compilatie Stoned Revolution (The Ultimate Trip), uitgebracht door het Rotterdamse stonerrock-label Drunken Maria Records. Het album geeft een goed overzicht van zes jaar (inter)nationale stonerrock, een genre dat ook in Nederland snel aan populariteit wint. Aan het begin van het jaar komt drummer Rob Snijders (ex-Kong) bij de band. Bassist Jason Köhnen brengt zijn eerste jungleplaten uit onder de naam Bong-Ra en verlaat Celestial Season. Hij doet zijn laatste optreden op 15 maart. Een nieuwe bassist wordt gevonden in Jacques de Haard. In september volgen de opnames voor Chrome.

35007 Bong-Ra Kong

1999

De vijfde cd Chrome verschijnt op 25 januari. De reacties op het album zijn wederom lovend. Half augustus speelt de band op het Dynamo Open Air Festival in Tsjechië met onder meer Candybar Planet, 7Zuma7 en Peter Pan. Aan het eind van die maand staat Celestial Season op het Lowlands festival. Tussen de optredens in het Nederlandse clubcircuit door werkt de band aan nieuw materiaal voor een volgend album.

7Zuma7 Peter Pan Speedrock

2000

Op het album Lunchbox Dialogues werken de leden van Celestial Season hun stonerinvloeden verder uit.

2001

In mei verschijnt de 10'' EP Songs From The Second Floor op het label Drunken Maria. Begin mei toert Celestial Season ter promotie van zowel de 10" als het album Lunchbox Dialogues door onder andere Nederland, Duitsland, België en Denemarken. De single Sharks & Razors is van het album afkomstig.

2002

Op 27 februari maakt Celestial Season bekend te stoppen. Het besluit daartoe werd al genomen na de tournee door Duitsland in 2001.

2007

Bassist Jacques de Haard en drummer Rob Snijders maken beide deel uit van Agua de Annique, de alternatieve poprockband van zangeres Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering).

Agua de Annique The Gathering

2008

Drummer Olly Smit brengt met de hardrockband Troy Torino het debuutalbum Order Of Magnitude uit. Jacques de Haard zit bij de opnamen achter de knoppen.

Troy Torino

2010

Drummer Rob Snijders en bassist Jacques de Haard spelen vanaf mei mee tijdens de Europese tournee van Garcia Plays Kyuss, de band van vocalist John Garcia (ex-Kyuss).

2011 - 2012

Celestial Season in 2011 Gitaristen Olly Smit en Pim van Zanen brengen samen met ritmesectie Jacques de Haard en Rob Snijders Celestial Season opnieuw tot leven. Aangevuld met vocalist George Oosthoek (Orphanage), violist Jiska ter Bals en cellist Elianne Anemaat bereiden ze optredens voor waarbij de band de integrale versie uitvoert van het album Solar Lovers inclusief een versie van Vienna van Ultravox. De shows vinden plaats vanaf 2012, onder meer tijdens het festival Roadburn op 14 april Tilburg.

Discografie Celestial Season

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Celestial Season

Audio/Video Celestial Season

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer