Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CELLO8CTET AMSTERDAM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

cello8octet amsterdam

Periode

1989 - heden

Genre

hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Cello Octet Amsterdam, Conjunto Iberico Cello Octet, Conjunto Ibérico

Cello8ctet Amsterdam

Cello8ctet Amsterdam is een Nederlands kamermuziekensemble met een in de wereld unieke bezetting van acht cello's. De groep werd in 1989 opgericht onder de naam Conjunto Ibérico. "In Conjunto Iberico's hands, what might seem like an arbitrary lifting of the cello section out of an orchestra instead strikes the ear ...
Volledige biografie...

Overige muzikanten

Artur Trajko   cello
Elias Arizcuren   dirigent

Biografie Cello8ctet Amsterdam

Cello8ctet Amsterdam is een Nederlands kamermuziekensemble met een in de wereld unieke bezetting van acht cello's. De groep werd in 1989 opgericht onder de naam Conjunto Ibérico. "In Conjunto Iberico's hands, what might seem like an arbitrary lifting of the cello section out of an orchestra instead strikes the ear as a logical ensemble of like instruments, with uniformity and diversity on its side." (Music Review, 2005) De bijzondere bezetting vraagt om speciaal geschreven muziek en het ensemble heeft vele hedendaagse componisten van naam daartoe weten te verleiden. Onder hen Arvo Pärt, Terry Riley, Mauricio Kagel, Theo Loevendie, Franco Donatoni en Luciano Berio. Het octet heeft inmiddels meer dan 70 originele werken op het repertoire. Daarnaast speelt de groep regelmatig Spaanse en Zuid- Amerikaanse liederen, uitgevoerd met zangeressen als Teresa Berganza, Bernarda Fink en Elena Gragera. Cello8ctet Amsterdam is continu op zoek naar nieuwe uitdagingen en bijzondere vormen van samenwerking, zoals een project met het moderne dansgezelschap Conny Janssen Danst, optredens met Cappella Amsterdam en concerten met flamencozangeres Ginesa Ortega. De groep werkt aan een project met Caribische muziek, met musici en componisten uit de Antillen en Aruba. Het octet nodigt geregeld gastdirigenten uit als Jurjen Hempel, Bas Wiegers en Lucas Vis. Elk jaar vinden tournees plaats in o.a. de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Azië en heel Europa.

1989

Cellist en dirigent Elias Arizcuren richt Cello Octet Conjunto Ibérico op.

1998

De cd French Music verschijnt met een compositie van Iannis Xenakis. Luciano Berio schrijft een compositie voor het octet: Korót.

1999

Het octet krijgt toestemming werken van Philip Glass te bewerken voor een groot project met Conny Janssen Danst. Er verschijnt een cd-opname van de uitvoeringen.

2005

Mauricio Kagel schrijft zijn werk Motetten voor het octet.

2006

Het tijdschrift Gramophone plaatst een concert van het octet in de Londense Wigmore Hall op nummer 18 in een lijst van 'best events worldwide'.

2008

Het octet brengt voor een uitverkochte zaal O-Antiphonen in première, een werk dat Arvo Pärt voor hen schreef. De oprichter en artistiek leider van het octet Elias Arizcuren neemt afscheid en wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

2009

Het octet gaat verder onder de nieuwe naam Cello Octet Amsterdam. Drie tournees brengen het ensemble naar de Verenigde Staten.

2011

Het octet verandert de naam in Cello8tet Amsterdam. Artur Trajko neemt afscheid en Sebastiaan van Halsema volgt hem op.

2012

Tijdens het Grachtenfestival Amsterdam speelt het Cello8ctet de Canto Osinato van Simeon ten Holt in de metrotunnel van de toekomstige Noord/Zuidlijn.

Simeon ten Holt

2013

Met hulp van crowdfunding werkt het ensemble aan een cd met Canto Ostinato van Ten Holt.

Discografie Cello8ctet Amsterdam

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Cello8ctet Amsterdam

Audio/Video Cello8ctet Amsterdam

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer