Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CHAMBRE JAUNE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1983 - 1992

Genre

alternative

Chambre Jaune

Uit Hengelo afkomstige avantgarde noiserock formatie die nooit de erkenning krijgt die het verdient. De groep is goed voor vijf eigenzinnige albums.
Volledige biografie...

Bezetting

Jacob Raatjes   gitaar
Jacqueline Peters   basgitaar, percussie
André Zweers   percussie, sampler, toetsinstrumenten, zang
Ronnie Wensink   drums

Overige muzikanten

Marc Huisman   drums

Genoemd in de biografie van

1990   Alabama Kids
1995   Cords

Biografie Chambre Jaune

Uit Hengelo afkomstige avantgarde noiserock formatie die nooit de erkenning krijgt die het verdient. De groep is goed voor vijf eigenzinnige albums.

1983

Chambre Jaune wordt in Hengelo opgericht als Chambre Jeaune door André Zweers en Jacqueline ('Jacco') Peters.

1984

In december verschijnt de eerste demotape waarop naast synthesizerpop met tapeloops ruimte is voor het experiment. Er wordt gebruik gemaakt van een drumcomputer.

1986

Chambre Jaune, inmiddels uitgebouwd tot een trio, bestaat naast Peters en Zweers uit gitarist Andy (alias Andraas Laaslo Weil Fisher). Op het eerste mini album Oscar H Octopus wordt de hulp ingeroepen van producer Theo van Eenbergen (Nasmak), een samenwerking die jarenlang aan zal houden. Het album verschijnt op het zelf opgerichte Jigsaw Media label.

Nasmak

1987

De promosingle Frits en de LP Blessings Of A Hatchman komen, opnieuw, in eigen beheer uit. De groep heeft inmiddels een echte drummer gevonden in de persoon van Ronnie Wensink (alias The Wenzz). De groep verzorgt het voorprogramma van Snakefinger, Gore en Young Gods en geeft tevens een aantal concerten in Duitsland.

1988

Het derde album Hugging The Head krijgt lovende recensies in zowel binnen- als buitenland. De muziek van het viertal kan het best omschreven worden als avantgarde-noiserock.

1989

Platenmaatschappij Schemer, dat tal van Nederlandse alternatieve gitaarbands (o.a. Alabama Kids, Spasmodique, LUL) in haar stal heeft, toont interesse en biedt de groep een contract aan. Het vierde album Better Dead Than Alien is daar het gevolg van.

1991

Gitarist Andy maakt plaats voor Jacob Raatjes. Het viertal brengt in eigen beheer de single KC/I Feel Resent uit. Naast hun werkzaamheden in Chambre Jaune zijn Raatjes en Zweers tevens actief als producer.

1992

Het vijfde album Songs Of Love, Lust And Fear is tevens Chambre Jaune's zwanenzang.

1994

Zweers en Peters duiken op onder de groepsnaam Conic Stew maar deze formatie verdwijnt even snel als hij gekomen is. Zweers vertrekt met de noorderzon naar Austin (Texas) om daar een producerscarrière op te bouwen.

1996

Jacqueline Peters versterkt de gelederen als bassiste bij de Cords, een groep die ook internationaal hoge ogen gooit.

Cords

Discografie Chambre Jaune

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Chambre Jaune

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer