Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CHARLIE DEE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Charlie Dée

Periode

22-08-1977 - heden

Genre

componist, gitaar, Grote Prijs van Nederland, singer-songwriter, tekstschrijver, zang

Online

Officiële website

Charlie Dée

Charlie Dée is een singer-songwriter uit Rotterdam, geïnspireerd door onder anderen Rickie Lee Jones, Joni Mitchell, Fiona Apple en Jeff Buckley. De toon van de muziek is melancholisch en de uitvoering vaak krachtig. Uit de soms magisch realistische teksten blijkt haar interesse voor het werk van Gabriel García Márquez en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, gitaar, tekstschrijver, zang

Overige muzikanten

Chris Grem   basgitaar, producer
Martijn van Agt   gitaar
Johan Hendrikse   toetsinstrumenten
Joeri Rook   drums

Genoemd in de biografie van

1995   Marcus Olgers
2006   Reyer Zwart
2008   De Dijk
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Charlie Dée

Charlie Dée is een singer-songwriter uit Rotterdam, geïnspireerd door onder anderen Rickie Lee Jones, Joni Mitchell, Fiona Apple en Jeff Buckley. De toon van de muziek is melancholisch en de uitvoering vaak krachtig. Uit de soms magisch realistische teksten blijkt haar interesse voor het werk van Gabriel García Márquez en Isabel Allende.

1977 - 2003

Charlie Dée wordt als Renée van Dongen op 22 augustus 1977 geboren te Rotterdam. Op jonge leeftijd maakt ze liedjes op piano en maakt ze haar eigen choreografieën. Na haar studie aan het Rotterdams conservatorium speelt ze in coverbands en in een musical. Om haar zelfgeschreven materiaal uit te voeren formeert ze een eigen band.

2004

De zangeres schrijft zich in voor de Grote Prijs van Nederland in de categorie Singer/songwriter en wint in december in Paradiso de finale.

2005 - 2006

Charlie Dée Charlie Dée werkt aan haar debuutalbum en staat met haar band op de festivals Binnenach, Folkwoods, Singersongwritersfestival Arnhem, het Haganumfestival en in Live In Your Livingroom. Het door bassist Chris Grem geproduceerde debuut Where Do Girls Come From verschijnt in januari 2006 en wordt gepresenteerd met optredens op Eurosonic en Noorderslag in Groningen. De elf liedjes zijn door Charlie zelf geschreven, op de cover Rosie van Joan Armatrading na. De titel is ontleend aan een nummer van de Amsterdamse muzikant/kunstenaar Dan Geesin. De plaat krijgt positieve recensies in de landelijke (muziek)pers en leidt tot een Essent Award en een optreden op Lowlands. Op het podium wordt ze begeleid door Martijn van Agt (gitaar), Chris Grem (bas), Johan Hendrikse (toetsinstrumenten) and Joeri Rook(drums). De band speelt ook in Paradiso, op het Haagse Pure Jazzfest en in het voorprogramma van de Amerikaanse band Live in Ahoy'. Samen met het Utrechtse popduo Solo doet ze in september en oktober een korte tournee.

Solo

2007

Charlie Dée Achttien maanden na het debuut verschijnt het tweede album Love Your Life. Na de cd-presentatie in Paradiso op 10 mei start de zangeres een nieuwe tournee. Een van de optredens is in het voorprogramma van Josh Groban in de Heineken Music Hall op 21 mei.

2008

Charlie Dée is met haar band het vaste voorprogramma bij de Nederlandse tournee van Joe Cocker. Ze gaat samen met Huub van der Lubbe (De Dijk) de studio in om het nummer Ten Thousand Times opnieuw op te nemen als duet. De zwangere zangeres heeft van 16 tot en met 19 juni haar eigen tent op De Parade. Ze treedt daar drie keer per avond op onder de titel A Tribute To Joni. Deze concerten staan volledig in het teken van de muziek van Joni Mitchell.

De Dijk

2009

Charlie Dée zingt enkele nummers op de soundtrack van het speelfilmdebuut Kan Door Huid Heen van Esther Rots. De muziektheatershow A Tribute To Joni, waarvan een registratie op cd verschijnt, is vanaf september nog 24 keer in Nederland te zien.

2010

Op 29 en 30 januari 2010 doet Charlie Dée in Bellevue te Amsterdam voorlopig haar laatste shows met repertoire van Joni Mitchell. De single Have It All, gebruikt voor een televisiecommercial van verzekeringsmaatschappij DELA, is de eerste single van het album Husbands And Wives (september). Tiësto maakt een remix en draait deze voor het eerst op 18 juni tijdens zijn optreden in de Heineken Music Hall. De zangeres speelt met haar band onder meer tijdens North Sea Round Town in Rotterdam (3 juli) en De Parade in Utrecht (21 juli). De uitgave van Husbands And Wives wordt in september en oktober ondersteund met een aantal huiskamerconcerten onder de naam La La Living.

2011

Op 7 januari gaat reprise van de tournee A Tribute To Joni van start in Maastricht. Charlie Dée schijft de single Apple Trees & Buzzing Bees in Nashville samen met de Amerikaan Jordan Lawhead.

Discografie Charlie Dée

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Charlie Dée

Audio/Video Charlie Dée

Video Charlie Dée

Charlie Dée - Have It All
Charlie Dée - Have It All
Charlie Dée - Leaving Me ...
Charlie Dée - Leaving Me [official video]
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Charlie Dée - Leaving Me [official video]

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer