Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CHARLOTTE MARGIONO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Portret Charlotte Margiono

Periode

1955 - heden

Genre

klassiek, opera, sopraan

Charlotte Margiono

Margiono verwerft wereldwijde faam met haar indrukwekkende Mozart-repertoire. Ze is een tijdlang een van de grootste Mozart-solisten, te zien op alle grote podia ter wereld. Ook zet ze stappen in de richting van meer dramatische, negentiende-eeuwse partijen, waarmee ze wel succesvol is, maar niet volledig doorbreekt. Ze werkt intensief samen ...
Volledige biografie...

Instrumenten

sopraan

Genoemd in de biografie van

2011   Cristina Deutekom

Biografie Charlotte Margiono

Margiono verwerft wereldwijde faam met haar indrukwekkende Mozart-repertoire. Ze is een tijdlang een van de grootste Mozart-solisten, te zien op alle grote podia ter wereld. Ook zet ze stappen in de richting van meer dramatische, negentiende-eeuwse partijen, waarmee ze wel succesvol is, maar niet volledig doorbreekt. Ze werkt intensief samen met dirigenten Nikolaus Harnoncourt en John Eliot Gardiner. Tevens is ze als docent Klassieke Zang verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Charlotte Margiono heeft de naam een 'diva zonder sterallures' te zijn. Ze omschrijft haar zangloopbaan als “een hele subtiele, gelukkige carrière”. (NRC Handelsblad, 2001)

In bezetting van

Margiono Quintet   sopraan

1955

Op 24 maart wordt Charlotte Margiono (officieel: Charlotte Marie-Louise Heijdemann; ze heeft de Italiaanse artiestennaam van haar vader overgenomen) geboren in een kunstzinnig milieu: haar vader is fotograaf en cineast, haar moeder danseres en choreografe: “Al heel vroeg huppelde ik op de bühne. Mij werd geleerd om niet alleen humble te zijn, maar ook over een soort trots te beschikken. Dat heeft later geholpen bij audities.” (Maas 1994, p. 78.) Ze helpt haar vader met zijn scripts en tot haar eenentwintigste danst ze mee in de dansgroep van haar moeder. Ze besluit echter fluitiste te worden. Pas tijdens haar studie blokfluit en gitaar aan het conservatorium van Arnhem ontdekt een lerares haar zangtalent en begint Charlotte haar stem te ontwikkelen.

1977

Charlotte Margiono begint haar zangstudie bij Aafje Heynis.

1984

Margiono zingt haar eerste rol, die van bloemenmeisje in Wagners Parsifal bij de Nederlandse Opera.

1987

Margiono's bekendheid groeit door haar deelname aan een masterclass van Elisabeth Schwarzkopf die op televisie wordt uitgezonden.

1988

Margiono vestigt haar naam in het buitenland als ze de rol van Vitellia zingt in Mozarts La Clemenza di Tito op het muziekfestival van Aix-en-Provence. Haar reputatie stijgt door haar vertolking van de Gravin in Mozarts Le Nozze di Figaro, in onder andere Bern, Hamburg, Amsterdam, Tokio, Bordeaux en Dresden.

1990

Margiono breekt door in Nederland wanneer ze optreedt als Fiordiligi in Mozarts Così fan Tutte onder leiding van Nikolaus Harnoncourt, een dirigent die veel bij haar losmaakt. Ze zegt: “Nikolaus Harnoncourt heeft mij muzikaal opgevoed. Ik blijf zijn overtuigingen trouw tot mijn dood.” (NRC Handelsblad, 2001)

1997

Margiono vindt eindelijk een arts die haar allergieproblemen verlicht - tot dan toe een obstakel in het accepteren van grote operarollen. Ze knapt op en haar stem wordt voller, dramatischer en krachtiger, oftewel 'jugendlich dramatisch'. Hierdoor kan zij van Mozart-sopraan uitgroeien tot Wagner-vertolkster, onde rmeer in de lyrische rol van Eva in Die Meistersinger von Nürnberg, van Sieglinde in Die Walküre en van Elisabeth in Tannhäuser.

1998

Margiono, naast haar zangpraktijk ook altvioliste, richt haar eigen Margiono Quintett op met vier strijkers van het Concertgebouworkest. In november vindt het officiële debuut van het Quintett plaats in het Amsterdamse Concertgebouw.

2008

Het Utrechts Conservatorium benoemt Margiono voor vier jaar tot lector Communicating Music. Samen met andere docenten doet ze onderzoek naar de manier waarop jonge musici hun vertolkingen directer op het publiek kunnen afstemmen.

2010

De operadiva neemt afscheid van de bühne. Charlotte Margiono zingt op 3 februari in Het Muziektheater in Amsterdam voor het laatst in een opera. Haar afsluitende optreden is de rol van Marcellina in Mozarts opera 'Le nozze di Figaro'. Zij is benoemd tot erelid van de Vrienden van de Nederlandse Opera. Met pianist Frans Ehlhart geeft Margiono een reeks concerten met door hem op muziek gezette gedichten van Ingrid Jonker.

Discografie Charlotte Margiono

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Charlotte Margiono

Audio/Video Charlotte Margiono

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer