Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CHIEL MEIJERING

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Chiel Meijering

Periode

15-06-1954 - heden

Genre

componist, hedendaags

Online

Officiële website

Chiel Meijering

Chiel Meijering componeert vooral voor kleine(re) bezettingen. Vaak hebben zijn werken (en hun titels) een provocerende lading die meer naar pop dan klassiek neigt – iets wat hem zowel binnen als buiten Nederland vermaard maakt. Over zijn compositie 'I can't get no satisfaction' (1983), bijvoorbeeld, zegt Meijering dat hij erotiek, ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1994   Huba de Graaff
2002   Mondriaan Kwartet
2003   Matangi Quartet
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Chiel Meijering

Chiel Meijering componeert vooral voor kleine(re) bezettingen. Vaak hebben zijn werken (en hun titels) een provocerende lading die meer naar pop dan klassiek neigt – iets wat hem zowel binnen als buiten Nederland vermaard maakt. Over zijn compositie 'I can't get no satisfaction' (1983), bijvoorbeeld, zegt Meijering dat hij erotiek, sensualiteit en zelfs obsceniteit basisvoorwaarden voor hoogwaardige uitvoeringen van zijn muziek acht.

In bezetting van

Orkater   componist

1954 - 1980

Chiel Meijering wordt op 15 juni in Amsterdam geboren. Hij studeert compositie bij Ton de Leeuw, instrumentatie bij Geert van Keulen, slagwerk bij Jan Labordus en Jan Pustjens en piano aan het Amsterdams Conservatorium.

Geert van Keulen Ton de Leeuw

1981

Het eerste orkestwerk van Chiel Meijering 'Bedouin-caravan in the desert' (1977) wordt geselecteerd voor de Gaudeamus Muziekweek en uitgevoerd door Het Brabants Orkest. Het Nederlands Balletorkest selecteert bij een concours voor jonge Nederlandse componisten Meijerings 'The end of a specimen', een symfonisch gedicht.

1985

Choreograaf Rudi van Dantzig kiest voor zijn ballet 'Want wij weten niet wat wij doen' drie Meijering-composities: 'The end of a specimen' (1981), het ingetogen en meditatieve 'Bedouin caravan In the desert' (1977) en 'I can't get no satisfaction' (1983), gebaseerd op het gelijknamige nummer van de Rolling Stones.

1987

Meijerings balletmuziek 'Ahnung des Endes' (1985), opgedragen aan Rudi van Dantzig, is geschreven voor de opening van het nieuwe Muziektheater in Amsterdam, maar het werk gaat pas een jaar later in première.

1988

Voor het 100-jarig bestaan van het Concertgebouw schrijft Chiel Meijering 'Gedoogzone' (1988) voor twee piano's. Het werk wordt op 20 januari 1989 uitgevoerd door Wieneke Jordans en Leo van Doeselaar.

1995

De opera St. Louis Blues (1994), op een libretto van Paul Binnerts, maakt een tournee door Nederland in een opvoering door 7 solisten en Orkest de ereprijs. De opera gaat over de lotgevallen van ruim 900 joden, die in 1939 op het schip St. Louis naar Havana varen maar niet werden toegelaten en naar Europa terugkeren. Op 28 augustus wordt in Amsterdam 'How to be an Italian' (1995) voor 12 harpen, vrouwenstem en accordeon uitgevoerd, ter gelegenheid van het European Harp Symposium.

1996

Voor de opening van het voetbalstadion De Arena in Amsterdam arrangeert Chiel Meijering de Queen-hits 'We will rock you' en 'We are the champions' voor het Radio Symfonieorkest en het Groot Omroepkoor.

1997

In Amsterdam wordt op 5 mei (Bevrijdingsdag) op een groot podium in de Amstel vóór theater Carré de 'Hale Bopp-suite' uitgevoerd in aanwezigheid van koningin Beatrix en prins Claus. Op 28 mei gaan in de Ridderzaal te Den Haag 'Free flow' en Now's the time' in première, op tekst van respectievelijk de componist en Fay Lovsky. Soliste is jazz-zangeres Denise Jannah. Deze muziek is geschreven in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, ter gelegenheid van de Marshallhulp-herdenking en het bezoek van de Amerikaanse president Bill Clinton.

Denise Jannah Fay Lovsky

1998

Op de verjaardag van koningin Beatrix speelt het Loeki Stardust Quartet Meijerings 'Sitting ducks'. In november leidt Jurjen Hempel de première van de opera 'Gershwin in Blue', op een libretto van Lodewijk de Boer.

Amsterdam Loeki Stardust Quartet

1999 - 2000

Samen met Karin Bloemen verzorgt Chiel Meijering de muziek tijdens de Nederlandse Filmdagen in Utrecht. Bij het Europese voetbalkampioenschap 2000 zingen Renee Flemming en twee rappers met het Rotterdams Philharmonisch Orkest Meijerings bewerking van 'You'll never walk alone'.

Karin Bloemen

2004

In het tijdschrift Luister (januari) krijgt het Matangi Quartet een 10 voor de cd met Meijerings 'Bats from hell' (2002). Orkater brengt op 20 juni de eerste opvoering van het theatraal concert 'Over de Duivel en de Dood' met o.a. Meijerings compositie 'Kiss of fire', uitgevoerd door het Mondriaan Kwartet. In oktober klinkt op het Outputfestival 'Get it while it's hot' voor elektrische gitaar en strijkkwartet, uitgevoerd door Wiek Hijmans en het Zephyr Kwartet. Frits van der Waa schrijft in de Volkskrant: "Chiel Meijering laat in 'Get it while it is hot' horen dat hij niet vies is van stevig doorgaande riffs in de trant van de Rolling Stones." Op 31 oktober wordt tijdens het eerste European Recorder Performance Festival in het Zuiderbad in Amsterdam 'Hot summer nights In autumn' (1978) voor blokfluitorkest, hobo en klavecimbel uitgevoerd. Tijdens een jubileumconcert t.g.v. het 175-jarig bestaan van Philharmonisch Koor Toonkunst Rotterdam gaat op 7 november in de Cruiseterminal van Rotterdam 'Geschreven in het teken des kruizes' (2003), op tekst van Jules Deelder, in première met het VU-orkest onder leiding van Daan Admiraal.

Matangi Quartet Mondriaan Kwartet Wiek Hijmans

2005 - 2006

Chiel Meijering is composer-in-residence tijdens het Internationaal Koor Festival 2005. In het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam gaat op 21 september 2006 de opera 'Alzheimer' (2004) in première, op een libretto van verpleeghuisarts/filosoof Bert Keizer.

2007

Opera Styx en Orkest de Volharding brengen in juni de eerste opvoering van het theaterstuk 'Xynix', op een libretto van Imme Dros. De muziek "slaat om de haverklap uit richting pop, rock, jazz of minimal music", aldus de recensent van het Algemeen Dagblad (5 juni 2007). Op 29 september, tijdens het Output Festival, speelt gitarist Jan Akkerman als solist samen met 150 elektrische gitaren 'The wave'.

Jan Akkerman Orkest de Volharding

2009

Op 23 april gaat in Zwolle de opera 'Grenspost Zinnenwald', op een libretto van Marjolein Bierens, in première tijdens het Kameroperafestival 2009. Muziek met 'Balkanklanken, vrolijke liedjes en een paar moeilijke noten', afgewisseld met filmbeelden van Cyrus Frisch.

2010

Tijdens de Amsterdamse Cello Biennale vindt de première plaats van het concert voor 2 cello's en ensemble 'Arco Arena' met Doris Hochscheid en Anssi Karttunen als solisten.

Doris Hochscheid

Discografie Chiel Meijering

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Chiel Meijering

Audio/Video Chiel Meijering

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer