Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CHRIS SMILDIGER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Chris Smildiger

Periode

02-03-1929 - 21-10-2010

Genre

contrabas, dixieland, jazz, piano, swing

Chris Smildiger

Smildiger speelde gedurende zijn 60-jarige carrière contrabas in de belangrijkste dixieland- orkesten van ons land. In de jaren 70 maakte hij als swing-pianist verscheidene plaatopnamen met gerenommeerde Amerikaanse jazzmusici. Zijn discografie omvat een vijftigtal opnamesessies. Daarnaast werd hij in 1953 en 1955 Nederlands kampioen hardlopen op de 400 meter.
Volledige biografie...

Instrumenten

contrabas, piano

Genoemd in de biografie van

1970   Tonny Nüsser

Biografie Chris Smildiger

Smildiger speelde gedurende zijn 60-jarige carrière contrabas in de belangrijkste dixieland- orkesten van ons land. In de jaren 70 maakte hij als swing-pianist verscheidene plaatopnamen met gerenommeerde Amerikaanse jazzmusici. Zijn discografie omvat een vijftigtal opnamesessies. Daarnaast werd hij in 1953 en 1955 Nederlands kampioen hardlopen op de 400 meter.

In bezetting van

Dutch Swing College Band   contrabas

1929 - 1954

Vanaf 1936 krijgt Smildiger vier jaar lang pianoles. Na de Tweede Wereldoorlog neemt hij een paar jaar privéles op de contrabas. Hij gaat in Frankrijk en Duitsland spelen voor de Amerikanen. Aansluitend is hij 3 jaar pianist op de Holland-Amerika lijn. In de periode 1950-1953 neemt hij pianoles van Lex Moser. Hij speelt vooral one-nighters met eigen combo's. Daarnaast doet hij aan atletiek. In 1953 en 1955 wordt hij Nederlands kampioen hardlopen op de 400 meter.

1955

Samen met pianist Paul Ruys maakt Smildiger deel uit van het trio van gitarist Flip Willemsen. Daarnaast volgt hij begin 1955 bassist Co Atpress op in Eric Krans' Dixieland Pipers. Door verplichtingen in Den Haag kan hij niet mee als het orkest geëngageerd wordt voor een reeks optredens in Duitsland in de periode oktober 1955 - maart 1956. Hij wordt tijdelijk vervangen door Jack Sewing. Samen met de eveneens wegens zijn werk bij de NS achtergebleven trompettist Jean François gaat hij in deze periode spelen bij de Haagse Dutch Wolverines o.l.v. pianist Henk Schilp. Op 22 augustus 1956 maakt hij voor het Columbia label met de Dixieland Pipers zijn eerste plaatopnamen. En op 6 oktober nemen ze de EP “Jubilee” op met als gast de Britse zangeres Beryl Bryden. Juli 1957 verlaat hij het orkest en wordt Hank Wood zijn vervanger.

1960

Met de Three Penny Four, een combo van pianist Henk Elkerbout met Flip Willemsen op gitaar en Louis Debij op drums, neemt hij op 20 november 1960 een EP op.

1962

In oktober en november vinden de opnamen plaats voor vier EPs van het kwintet van klarinettist Jan Morks. Het levert de groep een Edison op in de categorie Jazz. In 1963 en '64 maken ze radio-opnamen voor de NCRV en de AVRO.

1964

In 1964 vervangt hij wederom Co Atpress. Ditmaal als bassist in de Down Town Jazz Band van Roefie Hueting. Maart 1965 vinden de opnamen plaats voor de LP “Dixieland Festival”. De LP “Dixieland Jubilee” wordt opgenomen in maart 1966.

1967

Vanaf voorjaar 1967 tot april 1970 maakt hij als bassist deel uit van de Dutch Swing College Band. Hij is te horen op het in juni 1969 opgenomen album "DSC Now! ". Hetzelfde jaar zijn er optredens in o.a Leipzig (te beluisteren op de CD 'Live Concert” dat is verschenen op het Delta-label onder nummer 24.099) en Singapore (Philips-LP “Live in Singapore”).

1969

14 juli 1969 vinden de opnamen plaats voor een LP die verschijnt onder de naam Cheesetown Jazzband. Naast Smildiger maken de gebroeders Ray en Dick Kaart, Bob Kaper, Rinus van Galen, Pim Hogervorst en Huub Janssen deel uit van dit orkest. Januari 1970 nemen ze genoeg materiaal op voor twee LPs. De platen getiteld 'Sexy Dixie no. 1' en 'no. 2' verschijnen onder de naam The Dutch Dixie Devils. Een in april 1970 opgenomen LP verschijnt onder de groepsnaam Dutch Dixie All Stars, waarbij de groep is uitgebreid met Jan Morks en Rinus van Galen is vervangen door Henk Elkerbout. Dezelfde opnamen worden ook uitgebracht onder de naam Kansas City Stompers.

1971

In de periode 1971-1975 treedt hij regelmatig met zijn eigen Chris Smildiger Swing Combo op in de Haagse Jazz Club.

Discografie Chris Smildiger

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Chris Smildiger

Audio/Video Chris Smildiger

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer