Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CHRISTIAAN KUYVENHOVEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Christiaan Kuyvenhoven

Periode

1985 - heden

Genre

klassiek, piano, producer

Online

Officiële website

Christiaan Kuyvenhoven

Christiaan Kuyvenhoven is pianist en presentator van diverse radio- en televisieprogramma's, en tevens producer van eigen programma's zoals 'NTR Podium Première' en de serie 'Muziek Klassiek', waarin klassieke muziek aan basisschoolkinderen geïntroduceerd wordt. Als klassiek pianist beleeft hij diverse hoogtepunten waaronder een recital in de Forbidden City Concert Hall in ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano, producer

Biografie Christiaan Kuyvenhoven

Christiaan Kuyvenhoven is pianist en presentator van diverse radio- en televisieprogramma's, en tevens producer van eigen programma's zoals 'NTR Podium Première' en de serie 'Muziek Klassiek', waarin klassieke muziek aan basisschoolkinderen geïntroduceerd wordt. Als klassiek pianist beleeft hij diverse hoogtepunten waaronder een recital in de Forbidden City Concert Hall in Beijing, zijn debuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw Amsterdam en concerten in Hôtel des Invalides in Parijs. Daarnaast heeft Kuyvenhoven optredens op popfestival Lowlands en de Botenparade Utrecht waarmee hij een breed Nederlands publiek bereikt.

1985 - 1997

Christiaan Kuyvenhoven wordt op 1 augustus in 1985 geboren. Als kind begint hij met vioollessen en zingt hij in een koor. Op zevenjarige leeftijd speelt hij een rol in de opera 'Madama Butterfly' van Giacomo Puccini, een productie van de Reisopera, wat een grote indruk op hem maakt. Hij kiest vanaf 1996 echter voor de piano en volgt lessen aan de muziekschool in Enschede.

Nationale Reisopera

1998 - 1999

In 1998 wint Kuyvenhoven de eerste prijs op het Prinses Christina Concours. Hij vervolgt zijn pianostudie aan de Van Zweden School of Music in Enschede. Zijn conservatoriumstudie volgt hij bij de Russische pianist Michail Markov aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede. Daarnaast volgt hij masterclasses bij onder anderen de Amerikanen Menahem Pressler en Jerome Rose, de Nederlander Ton Hartsuiker, de Japanse Mitsuko Uchida en de Australische Leslie Howard.

Ton Hartsuiker

2000

Kuyvenhoven wordt uitgeroepen tot 'Jong muzikaal talent' tijdens de finale van het Nationaal Concours 2000 van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. Ook dit jaar maakt hij zijn debuut bij het Residentie Orkest onder leiding van Jaap van Zweden.

Jaap Van Zweden Residentie Orkest

2004

Christiaan Kuyvenhoven wint het XII Concurso Internacional de Piano Maria Campina in Faro in Portugal.

2005

Kuyvenhoven wint de derde prijs tijdens het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht. Hiermee is hij de eerste Nederlandse winnaar van dit concours in zestien jaar: in 1986 won Martyn van den Hoek de eerste prijs en in 1989 Wibi Soerjadi de derde prijs. Deel van de prijs is het geven van een aantal concerten, zowel in Nederland als daarbuiten.

Wibi Soerjadi

2006

Christiaan Kuyvenhoven is solist bij het Nederlands Studenten Orkest onder leiding van Otto Tausk. Tevens dit jaar speelt hij met het Matangi Quartet in Parijs en Algiers. Daarnaast onderneemt Kuyvenhoven een recital-tournee in China. Terug in Nederland heeft Kuyvenhoven verschillende optredens met het Orkest van het Oosten en het Residentie Orkest.

Matangi Quartet Otto Tausk

2009 - 2010

Vanuit theater Carré in Amsterdam wordt in 2009 het optreden van Kuyvenhoven, ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Koningin Beatrix, live op de Nederlandse televisie uitgezonden. Ook heeft hij optredens met de mezzosopraan Tania Kross. In 2010 is hij vast tv-panellid voor de Belgische VRT tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd.

Koninklijk Theater Carré Tania Kross

2011

In november wordt door de NTR voor het eerst het door Kuyvenhoven zelfbedachte componistenprogramma 'Première' uitgezonden.

2013

Dit jaar brengt Kuyvenhoven zijn cd 'Liszt & the great Italians' uit. Ook vindt de première plaats van zijn muziektheatervoorstelling 'Cosima'. Deze voorstelling is een mix van livemuziek, vertelling en film en schetst het levensverhaal van de dochter van pianovirtuoos Franz Liszt en tevens vrouw van operacomponist Richard Wagner.

2014

Op 22 mei, de geboortedag van Richard Wagner in 1813, ontvangt Kuyvenhoven de Wagner Stipendium Prijs voor zijn voorstelling 'Cosima'. Deze prijs is door Wagner zelf in het leven geroepen en was een uitnodiging aan jonge artiesten om gast te zijn van zijn operafestival in Bayreuth.

2016

Kuyvenhoven is als muzikant én acteur te zien in de theatervoorstelling 'De koperen tuin'. Met regisseur Laurens Krispijn de Boer bewerkt hij de gelijknamige roman van Simon Vestdijk tot een muzikale monoloog. Kuyvenhoven kruipt in de huid van Nol Rieske en speelt pianomuziek van Bizet, Chopin, Beethoven en Sousa/Horowitz.

Discografie Christiaan Kuyvenhoven

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Christiaan Kuyvenhoven

Audio/Video Christiaan Kuyvenhoven

Video Christiaan Kuyvenhoven

Cosima (fragm. piano solo...
Cosima (fragm. piano solo) - de liefdesgeschiedenis van Liszts dochter, Wagners vrouw
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Cosima (fragm. piano solo) - de liefdesgeschiedenis van Liszts dochter, Wagners vrouw

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer