Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CHRISTIAN FRIEDRICH RUPPE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

22-08-1753 - 25-05-1826

Genre

componist, klassiek

Christian Friedrich Ruppe

Over de jeugd van componist en muziektheoreticus Christian Friedrich Ruppe is niet veel bekend. Wel weten we dat zijn vader, Ernst Salomon Ruppe, hoeden- en instrumentenmaker is en als organist werkzaam in Wilprechtroda, een stad in een streek in Duitsland waar eerder Maarten Luther en Johann Sebastian Bach ter wereld ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Christian Friedrich Ruppe

Over de jeugd van componist en muziektheoreticus Christian Friedrich Ruppe is niet veel bekend. Wel weten we dat zijn vader, Ernst Salomon Ruppe, hoeden- en instrumentenmaker is en als organist werkzaam in Wilprechtroda, een stad in een streek in Duitsland waar eerder Maarten Luther en Johann Sebastian Bach ter wereld kwamen.

1753

Christian Friedrich Ruppe wordt op 22 augustus 1753 te Salzungen (Thüringen) geboren. Zijn vader en moeder Christiane Elisabeth Walch krijgen samen zeven kinderen. Christian Friedrich Ruppe speelt klavecimbel, orgel en piano en is niet alleen actief in de muziek maar tevens in de beeldende kunst, zoals tekenen en etsen. Zijn 18 jaar jongere broer, Friedrich Christian Ruppe, die ook musicus is blijft in Duitsland terwijl Christian Friedrich Ruppe naar Nederland vertrekt.

1773

Op 25 februari 1773 wordt Christian Friedrich Ruppe ingeschreven als student wis- en natuurkunde en klassieke letteren aan de Leidse Universiteit.

1784

Ruppe trouwt in 1784 met Christina Chalon, de dochter van Hendrik Chalon, de concertmeester van het orkest van de Hollandsche Schouwburg te Amsterdam. Uit dit huwelijk worden vier kinderen geboren die echter allen op jonge leeftijd overlijden. Ruppe is werkzaam als koopman en in zijn bundels opus 4 en 5 noemt hij zichzelf 'Amateur de musique'.

1787

Na een tijd terug te zijn geweest in Duitsland laat Ruppe zich op 20 juni 1787 weer inschrijven in Leiden, ditmaal als muziekstudent. Daar wordt hij ook aangesteld als organist van de Lutherse Kerk aan de Hooglandse Kerkgracht.

1790

Dankzij Ruppe wordt het zeer slechte orgel van de Lutherse Kerk vervangen door een nieuw orgel en tijdens een groot concert op 19 april 1790 in gebruik genomen. Op 18 oktober 1790 wordt Ruppe door de curatoren van de Universiteit Leiden benoemd tot 'ordinaris musicant': muziekredacteur, muziekdocent en kapelmeester.

1796

Aan de Hooglandse Kerkgracht in Leiden bevindt zich het Heilige Geest- of Arme Wees- en Kinderhuis. Voor deze kinderen wordt op initiatief van Ruppe een koor opgericht wat tijdens concerten geld inzamelt ten bate van het eigen weeshuis. Zij krijgen hierbij versterking van musici uit Den Haag, zoals van het stadhouderlijk hof en diverse militaire kapellen. Voor dit koor en samengesteld orkest schrijft Ruppe twee cantates: de kerstcantate 'Zangstukken op 's Heilands geboorte' en de paascantate 'Gezangen voor het Paaschfeest'.

1800

In 1800 richt Ruppe het Leids Godsdienstig Zanggenootschap 'Tot meerder oefening' op, een van de eerste koren voor volwassenen in Nederland. Het kan zijn dat het koorwerk 'Q. Horatii Flacci odae IV et alia ode' gecomponeerd is voor deze vereniging.

1804

Voor de Franse Opera in Den Haag componeert Ruppe de opera 'Galathée'. Daarnaast bestaan zijn werken uit kamermuziek, liederen, pianowerken, kerkmuziek, orgelwerken en pedagogische werken zoals 'Theorie der hedendaagsche muzyk' uit 1809 waarin hij zijn muziekonderricht aan de Universiteit Leiden beschrijft.

1808

Na een lange periode van psychiatrische ziekte en verpleging overlijdt Christina Chalon in 1808.

1816

Op 13 mei 1816 wordt Christian Friedrich Ruppe door koning Willem I benoemd tot lector toonkunst voor zijn werkzaamheden als muziekdocent aan de Leidse Universiteit. Ruppe hertrouwt met Johanna Petronella Reyers en samen krijgen zij een dochter, Johanna Christina Frederika Ruppe.

1826

Lijdende aan reumatiek en oogproblemen overlijdt Christian Friedrich Ruppe op 25 mei 1826 te Leiden en wordt te Katwijk begraven.

Discografie Christian Friedrich Ruppe

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Christian Friedrich Ruppe

Audio/Video Christian Friedrich Ruppe

Video Christian Friedrich Ruppe

Christian Friedrich Ruppe...
Christian Friedrich Ruppe - "Hef Aan! Bataaf!", 1799 / Jezus verreezen, 1796-97
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Christian Friedrich Ruppe - "Hef Aan! Bataaf!", 1799 / Jezus verreezen, 1796-97

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer