Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CHRISTIANNE STOTIJN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Christianne Stotijn

Periode

1977 - heden

Genre

alt, De Nederlandse Muziekprijs, hedendaags, klassiek, mezzosopraan

Online

Officiële website

Christianne Stotijn

Een recensent typeerde Christianne Stotijns stem als “een alt-mezzo, diep, donker, geheimzinnig, een geluid van bittere chocolade”. (Elsevier, 6 mei 2006) In eerste instantie wordt Christianne Stotijn geassocieerd met Gustav Mahler. Haar interpretatie van diens 'Rückert-Lieder' in Parijs en Amsterdam betekent haar doorbraak in de klassieke muziekwereld en het begin ...
Volledige biografie...

Instrumenten

alt, mezzosopraan

Genoemd in de biografie van

2005   Rick Stotijn
2005   The Gents
2012   Michel van der Aa
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Christianne Stotijn

Een recensent typeerde Christianne Stotijns stem als “een alt-mezzo, diep, donker, geheimzinnig, een geluid van bittere chocolade”. (Elsevier, 6 mei 2006) In eerste instantie wordt Christianne Stotijn geassocieerd met Gustav Mahler. Haar interpretatie van diens 'Rückert-Lieder' in Parijs en Amsterdam betekent haar doorbraak in de klassieke muziekwereld en het begin van een bloeiende carrière. Christianne koestert een voorliefde voor het lied: “Ik hou van het uitvoeren van liederen, omdat ik een verhaal wil vertellen. [...] Ik wil een zingende verhalenverteller zijn.” (Elsevier, 6 mei 2006) Tevens zingt ze regelmatig operarollen.

1977 - 1999

Christianne Stotijn wordt geboren in Delft in een muzikale familie. Haar vader is contrabassist, haar moeder speelt piano en veel familieleden spelen een belangrijke rol in de klassieke-muziekwereld. Zelf begint ze op haar zevende met vioollessen en op haar twaalfde gaat ze naar het conservatorium. Na het behalen van haar havo-diploma volgt ze daar de hoofdvakken zang en viool. “Maar ik wist toen al dat zingen mijn leven was. [...] Als ik zing, kan ik helemaal mezelf zijn.” (Elsevier, 6 mei 2006)

2000

Christianne Stotijn behaalt haar viooldiploma aan het conservatorium van Amsterdam. Daarna studeert ze zang bij Udo Reinemann.

2001

Christianne Stotijn ontmoet pianist Joseph Breinl. Deze begeleidt haar tijdens vele recitals. Daarnaast werkt zij intensief samen met Julius Drake. Met beide pianisten concerteert ze in vooraanstaande concertzalen.

2003

Christianne Stotijn studeert cum laude af als zangeres aan het Amsterdams Conservatorium. Zij vervolgt haar studie bij Noelle Barker, Janet Baker, Jard van Nes, en Marilyn Horne. Als operazangeres debuteert ze met de rol van Carilda in Georg Friedrich Händels 'Arianna in Creta' bij de Nationale Reisopera.

Jard van Nes

2004

Christianne Stotijn wordt gevraagd om bariton Matthias Goerne te vervangen die in het Parijse Theatre des Champs-Elysees Gustav Mahlers 'Rückert-Lieder' zou zingen. Dit optreden, onder leiding van Bernard Haitink, wordt een groot succes.

2005

Bernard Haitink vraagt Christianne Stotijn voor een uitvoering van de 'Rückert-Lieder' in het Amsterdamse Concertgebouw. Ook wordt ze geselecteerd voor de internationale concertserie Rising Stars, wat uitzicht geeft op liedrecitals in grote Europese en Amerikaanse zalen. Tevens maakt ze nu deel uit van de BBC New Generation Artists, een prijs die haar de mogelijkheid biedt met alle belangrijke BBC orkesten in het Verenigd Koninkrijk te werken. Christianne Stotijn wint de Borletti-Buitoni Award voor uitzonderlijk muzikaal talent.

2006 - 2007

Op 21 maart geeft Christianne Stotijn een succesvol recital met liederen van Ernest Chausson, Gustav Mahler en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Hierna volgen veel debuten, nieuwe zalen, nieuwe ontmoetingen en cd-opnamen.

2008

Christianne Stotijn ontvangt de Nederlandse Muziekprijs. Met Frank Martins 'Der Cornet' wint zij de ECHO Prijs voor de beste liedinterpretatie. Ze debuteert bij de Nederlandse Opera als Ottavia in Claudio Monteverdi's 'L'Incoronazione di Poppea'. Inmiddels werkt ze met vele bekende dirigenten en orkesten en wordt ze internationaal geprezen als een rijzende ster.

2010

Voor haar opname van liederen van Tsjaikovski, met begeleiding van Julius Drake, ontvangt Christianne Stotijn de BBC Music Magazine Award in de categorie vocaal.

Discografie Christianne Stotijn

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Christianne Stotijn

Audio/Video Christianne Stotijn

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer