Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CIPRIANO DE RORE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Cipriano de Rore

Periode

1515 - 1565

Genre

componist, klassiek, renaissance

Cipriano de Rore

Tijdgenoten noemen Cipriano de Rore 'Omnium musicorum princeps' (de Prins aller musici) en 'El Divino' (de Goddelijke). Die bijnamen heeft hij in de eerste plaats te danken aan zijn meesterschap in de madrigaalkunst. De Rore is naast een begaafd contrapuntist, beïnvloed door Adriaan Willaert, zeer zeker ook een vernieuwer, voor ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1550   Giaches de Wert

Biografie Cipriano de Rore

Tijdgenoten noemen Cipriano de Rore 'Omnium musicorum princeps' (de Prins aller musici) en 'El Divino' (de Goddelijke). Die bijnamen heeft hij in de eerste plaats te danken aan zijn meesterschap in de madrigaalkunst. De Rore is naast een begaafd contrapuntist, beïnvloed door Adriaan Willaert, zeer zeker ook een vernieuwer, voor wie de expressieve uitbeelding van de tekst voorop staat. Hij heeft het madrigaal met vernuftige vernieuwingen als chromatiek een hoger aanzien gegeven. De Rore, behorend tot de vierde generatie Vlaamse polyfonisten, wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke componisten van zijn tijd en als vroege vertegenwoordiger van de 'stile moderno'. Hij componeert 5 missen, 53 motetten, madrigale spirituale (waaronder de verzameling 'Le Vergine'), psalmen, Johannespassie (aan De Rore toegeschreven), 2 magnificatzettingen, ca. 107 meest vijfstemmige madrigalen, chansons, ricercari en fantasieën.

1515

Cipriano de Rore wordt in 1515 of 1516 geboren te Ronse, ten westen van Brussel. Over zijn opleiding is niets bekend.

1540 - 1545

De Rore verblijft vermoedelijk met tussenpozen in Venetië. Hij wordt een leerling van Adriaan Willaert genoemd, maar of hij, behalve zijn navolger, ook werkelijk diens leerling is geweest staat niet vast; wel behoorde hij zeker tot Willaerts vertrouwelingen.

1542 - 1545

Cipriano de Rore verblijft te Brescia. Zijn composities verschijnen voor het eerst in druk met de baanbrekende bundel 'Madrigali a cinque voci' (1542).

1546 - 1557

De Rore is kapelmeester aan het hof van Ercole II d'Este te Ferrara. In zijn missen uit deze tijd zien we de invloed van Josquin Desprez, die eveneens kapelmeester in Ferrara was. De Vlaming Giaches de Wert studeert bij De Rore.

Giaches de Wert

1558 - 1562

De Rore reist twee keer naar Vlaanderen voor familieaangelegenheden. Bij terugkomst te Ferrara wordt hij niet herbenoemd. In 1560 treedt De Rore in dienst van Margaretha van Parma in Brussel en haar echtgenoot Ottavio Farnese in Parma.

1563 - 1564

De Rore wordt benoemd tot kapelmeester van de San Marco als opvolger van Adriaan Willaert. Op zijn eigen verzoek wordt hij na korte tijd uit die functie ontheven en treedt hij wederom in dienst van Ottavio Farnese te Parma.

1565

Cipriano de Rore overlijdt in Parma tussen 11 en 20 september.

Discografie Cipriano de Rore

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Cipriano de Rore

Audio/Video Cipriano de Rore

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer