Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CLEMENS NON PAPA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Clemens non Papa

Periode

1510 - 1555

Genre

componist, klassiek, renaissance, vocalen

Clemens non Papa

Clemens behoort met o.m. Gombert en Willaert tot de late vertegenwoordigers van de Vlaamse school der polyfonisten, de vierde generatie. Hij heeft in korte tijd een omvangrijk oeuvre gecomponeerd van uiteenlopende aard: ruim vijfhonderd religieuze en wereldlijke werken in een behoudende en vaak expressieve stijl met als wezenlijk kenmerk doorimitatie.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, vocalen

Genoemd in de biografie van

1532   Gheerkin de Hondt

Biografie Clemens non Papa

Clemens behoort met o.m. Gombert en Willaert tot de late vertegenwoordigers van de Vlaamse school der polyfonisten, de vierde generatie. Hij heeft in korte tijd een omvangrijk oeuvre gecomponeerd van uiteenlopende aard: ruim vijfhonderd religieuze en wereldlijke werken in een behoudende en vaak expressieve stijl met als wezenlijk kenmerk doorimitatie. Zijn composities zouden van grote invloed zijn op Lassus. Waarom Clemens de bijnaam "non papa" heeft gekregen zal wel altijd een raadsel blijven. De associatie met Paus (papa) Clemens VII is onwaarschijnlijk, omdat die al was gestorven toen Clemens' eerste composities verschenen. Het is evenmin aannemelijk dat hij zo genoemd werd ter onderscheiding van de dichter Jacobus Papa uit Ieper. Clemens' composities kenden bij zijn leven al een grote verspreiding in handschriften en druk.

1510 - 1515

Noch de geboortedatum noch de geboorteplaats van Clemens is bekend. Hij is vermoedelijk uit de Zuidelijke Nederlanden of Zeeland afkomstig. In tegenstelling tot vele van zijn bereisde vakgenoten is Clemens niet naar Italië gegaan. Vermoedelijk heeft hij onder andere in Dordrecht, 's-Hertogenbosch, Leiden en Ieper verbleven.

1543

De Antwerpse drukker Tielman Susato geeft chansons van onder meer Clemens uit, bestemd voor vocale én instrumentale uitvoering. Ze variëren in stijl en bezetting (vier- tot achtstemmig). Contrapunt en homofonie wisselen elkaar af.

1544 - 1545

Clemens is vice-kapelmeester aan de Sint Donatius te Brugge.

1544 - 1549

Clemens bekleedt waarschijnlijk dezelfde functie bij Philippe de Croy, hertog van Aarschot, generaal van Karel V. De drie staatsmotetten die Clemens in deze jaren schrijft zouden kunnen wijzen op contacten met de vorst zelf.

1545

Clemens en Susato maken afspraken over uitgave van Clemens' composities.

1550

Gedurende drie maanden is Clemens als zanger en componist in dienst van de Onze Lieve-Vrouwe Broederschap te 's Hertogenbosch. Bij zijn afscheid schrijft hij "ter eeren onser liever vrouwen" het zevenstemmige motet 'Ego flos campi'.

1555 - 1556

Evenmin als zijn geboortejaar is het sterfjaar van Clemens bekend. Hij zou mogelijk door een misdrijf om het leven zijn gekomen. Clemens is vermoedelijk in Diksmuide begraven.

1556

De Antwerpse uitgever Phalèse publiceert Clemens' eerste mis. Tot 1560 zou hij nagenoeg alle religieuze werken van Clemens uitgeven. In de motetten - gecomponeerd op liturgische teksten en grotendeels opgedragen aan Maria - en in de missen hanteert Clemens veelvuldig het noot tegen noot contrapunt. De notenwaarden zijn kort, waardoor de textuur levendig is.

1556 - 1557

Susato publiceert de 'Souterliedekens' (souter = psalter) voor zesentwintig verschillende bezettingen in vier 'musyck boexkens'. Het zijn de vroegste meerstemmige zettingen van berijmde psalmen in de Nederlandse taal. Deze psalmberijming, vermoedelijk van de hand van jonker Willem van Zuylen van Nijevelt, was in 1540 bij Simon Cock te Antwerpen verschenen. De 'Souterliedekens' hebben gefungeerd als religieuze huismuziek. De basis ervan zijn volksmelodieën (vaak in de middenstem geplaatst). Gerardus Mes zou zijn zettingen ervan in 1561 bij dezelfde Susato uitgeven.

1558

Jacobus Vaet publiceert te Neurenberg zijn 'Déploration' bij de dood van Clemens.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Clemens non Papa

Audio/Video Clemens non Papa

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer