Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

COBI SCHREIJER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Cobi Schreijer

Periode

25-04-1922 - 01-12-2005

Genre

folk, gitaar, Nederlandstalig, tekstschrijver, zang

Pseudoniemen

The Novelty Sisters

Cobi Schreijer

Cobi Schreijer vertolkt volksliedjes en oude ballades. Ze is in de tweede helft van de jaren zestig een van de drijvende krachten achter folkclub De Waag in Haarlem waar ze nieuw (inter)nationaal talent een kans geeft om op te treden. In de jaren zeventig en tachtig is ze actief in ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1963   Ronnie Potsdammer
1965   Lennaert Nijgh
1965   Peter Koene
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Cobi Schreijer

Cobi Schreijer vertolkt volksliedjes en oude ballades. Ze is in de tweede helft van de jaren zestig een van de drijvende krachten achter folkclub De Waag in Haarlem waar ze nieuw (inter)nationaal talent een kans geeft om op te treden. In de jaren zeventig en tachtig is ze actief in de vrouwenemancipatiebeweging.

1938 - 1961

Cobi Schreijer (Amsterdam, 25 april 1922) groeit op in een arbeidersgezin. Ze is de allereerste in haar familie die naar de ULO mag. Op zestienjarige leeftijd is ze lid van het close harmonytrio The Novelty Sisters. Als de Tweede Wereldoorlog voorbij is, treedt ze op voor de radio en gaat ze met het trio op tournee door Nederland en Indonesië. Na het uiteenvallen van The Novelty Sisters gaat zo solo verder met het vertolken van volksliedjes en oude ballades.

1962 - 1969

Voor de groots opgezette Frans Halsmanifestatie in Haarlem wordt Schreijer in 1962 gevraagd om in de Waag liederen uit de tijd van de schilder te zingen.Vanaf mei 1963 gaat de Waag Taveerne officieel open met Cobi Schreijer als een van de vaste bespelers. De folkclub wordt internationaal vermaard. De zangeres organiseert er iedere vrijdag een open podium en weet beroemde folkzangers te strikken voor een optreden, onder wie Pete Seeger, Joan Baez en de Schotse folkzanger Alex Campbell. Paul Simon speelt er zelfs twee maal, eerst in december 1965 voor een handjevol publiek en een jaar later samen met Art Garfunkel. Ook Nederlands talent is er voor het eerst te zien, zoals Boudewijn de Groot, Elly en Rikkert Zuiderveld, Astrid Nijgh, Lenny Kuhr en Peter Koene. Wegens teruglopende bezoekersaantallen en de daarmee gepaard gaande financiële problemen sluit de club in 1969.

Astrid Nijgh Boudewijn de Groot Elly & Rikkert Lenny Kuhr Peter Koene

1970 - 1989

Cobi Schreijer Begin jaren zeventig is Schreijer zeer actief in de vrouwenbeweging en zingt ze feministische strijdliederen. Sommige liederen bundelt ze in het 'vrouwen-liedboek' Sansevieria (Werkgroep Vrouwen-liedboek, 1977) en Sara, Je Rok Zakt Af (Feministische Uitgeverij Sara, 1980). Op het album Cobi Schreyer Zingt Malvina Reynolds (1981) vertolkt de zangeres liederen van de Amerikaanse activiste Malvina Reynolds (1900-1978). Het werk van Reynolds is eerder op plaat gezet door onder meer Pete Seeger, Danny Kaye, Harry Belafonte, Joan Baez, The Searchers en The Seekers. Op de plaat Plant Een Roos (1983) is gitariste Corrie van Binsbergen te horen op bas. De tekst van het nummer Er Is Een Land is geschreven door de beroemde feministe Joke Smit (1933-1981). In 1987 wordt Schreijer benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

1997 - 1998

In 1997 verruilt Schreijer thuisstad Haarlem voor het Rosa Spier Huis te Laren. Ondanks haar teruglopende gezondheid maakt ze een jaar later op initiatief van Boudewijn de Groot haar laatste cd Klein Ritueel. Ook Ernst Jansz, Hans Hollestelle en Jakob Klaasse leveren bijdragen.

Ernst Jansz Hans Hollestelle Jakob Klaasse

2003

Auteur Angeline van den Berg schrijft de biografie Door De Zee Van De Tijd (uitgeverij Conserve) over Cobi Schreijer.

2005

De zangeres overlijdt op 1 december 2005.

Discografie Cobi Schreijer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Cobi Schreijer

Audio/Video Cobi Schreijer

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer