Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CONCERT- EN CONGRESGEBOUW DE DOELEN

Overzicht | Biografie | Foto's | Audio/Video

Online

website

Concert- en Congresgebouw de Doelen

De Doelen is het belangrijkste muziekpodium van Rotterdam, waar zo'n 450.000 concertbezoekers per jaar op afkomen. Het podium heeft een grote naam in zowel klassiek als jazz en pop.
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1962   Eduard Flipse
1989   Gwyneth Wentink
2010   Harriet Krijgh

Biografie Concert- en Congresgebouw de Doelen

De Doelen is het belangrijkste muziekpodium van Rotterdam, waar zo'n 450.000 concertbezoekers per jaar op afkomen. Het podium heeft een grote naam in zowel klassiek als jazz en pop.

1680 - 1961

Al vanaf 1680 wordt er gesproken over een gebouw met de naam 'De Doele', waar stadsmuzikanten openbare concerten geven. Dit gebeurde meestal na het oefenen in het boogschieten, en hier komt de naam dan ook vandaan. In 1844 wordt aan de Coolsingel wordt de 'Groote Doelenzaal' geopend. Zo'n honderd jaar lang worden hier concerten gegeven, totdat de zaal in 1930 te bouwvallig wordt. In 1934 wordt een 'Nieuwe Doelenzaal' geopend, die bij het bombardement van 1940 op Rotterdam wordt verwoest.

1962 - 1979

De eerste paal voor het nieuwe gebouw wordt in 1962 geslagen, waarna in 1966 het nieuwe concert- en congrescentrum officieel kan worden geopend. Het wordt gezien als de bekroning op de wederopbouw van Rotterdam. De Doelen wordt de thuisbasis van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In 1966 wordt het eerste Newport Jazz Festival Europe in de Doelen gehouden, de voorloper van het North Sea Jazz Festival. Het festival wordt tot 1976 jaarlijks gehouden en onder meer Miles Davis, Dave Brubeck, Duke Ellington en Count Basie treden er op. In de jaren zeventig treden meer legendarische artiesten op in De Doelen, onder meer The Who, Frank Zappa, Deep Purple en Jethro Tull.

1980 - 1999

In 1983, 1984, en 1985, tijdens de bloeitijd van de New Wave, organiseert De Doelen een alternatief tweedaags festival: Pandora's Music Box. Het festival weet vrijwel alle grote namen uit het genre te strikken, van Gun Club en Nick Cave And The Bad Seeds tot Sonic Youth en Butthole Surfers.

2000 - 2011

De Doelen is zo sterk gegroeid dat er moet worden uitgebreid. Er wordt gekozen voor een nieuw congrescomplex, dat in het jaar 2000 is voltooid. In 1995 wordt Valery Gergiev chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij drukt niet alleen zijn stempel op het orkest, maar ook op Rotterdam en De Doelen, door te besluiten een jaarlijks festival te organiseren. Het Gergiev Festival groeit uit tot een van de belangrijkste klassieke muziekfestivals van Nederland. In 2006 wordt De Doelen een zelfstandige stichting en viert het groots het veertigjarig bestaan. In 2009 is een fikse renovatie van de Grote Zaal, die een aantal jaar heeft geduurd, voltooid.

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Concert- en Congresgebouw de Doelen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer