Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CONNY VANDENBOS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Conny Vandenbos

Periode

16-01-1937 - 07-04-2002

Genre

luisterlied, Nederlandstalig, pop, songfestival, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Conny van den Bos

Conny Vandenbos

Zangeres met korte rode krullenbos die in de jaren zeventig een aantal grote hits scoort met Nederlandstalige luisterliedjes en waardering oogst voor haar serieuze en evenwichtige repertoire-keuze.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1959   Eddy Ouwens
1959   Herman van Keeken
1960   De Bibits
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Conny Vandenbos

Zangeres met korte rode krullenbos die in de jaren zeventig een aantal grote hits scoort met Nederlandstalige luisterliedjes en waardering oogst voor haar serieuze en evenwichtige repertoire-keuze.

1950 - 1960

Conny Hollestelle (Den Haag, 16 januari 1937) zingt in het koor van de middelbare school dat geleid wordt door Herman Broekhuizen van het AVRO-kinderkoor. Ze maakt haar solo-debuut als vertolker van Franse chansons in het KRO-radioprogramma Springplank. De zangeres heeft ballet-, zang- en spraaklessen achter de rug en is klaargestoomd voor het grote werk, gesteund door haar muzikale familie (ook haar broer, Peter Hollestelle, belandt in de muziekwereld). Tot en met de tweede helft van de jaren zestig spelt zij haar artiestennaam als Conny van den Bos.

Peter Hollestelle

1961

Conny Vandenbos Conny treedt op in de Bruce Lee-show van de VARA, maar het grote succes blijft vooralsnog even uit. Na haar optreden op het Knokkefestival krijgt ze een platencontract en maakt ze haar opwachting in de eerste aflevering van de Rudi Carrell Show.

1964

Conny is te zien in de tweede aflevering van een serie tv-shows met de titel Zeg Maar... Ze stelt het programma zelf samen en verlaat het Engels- en Franstalig repertoire. Met de door Ernst van Altena vertaalde liedjes Raak Me Niet Aan en Laat Me Alleen boekt ze enig succes.

Enst van Altena

1965

De zangeres doet mee aan het Eurovisie Songfestival, maar eindigt niet hoog met het liedje 't Is Genoeg van Johnny Holshuisen en Joke van Soest. Ze vestigt haar naam als serieuze zangeres door haar deelname aan songfestivals in Sopot (Polen) en Split (Joegoslavië) en bezoekt met haar tour de chant diverse Europese landen. Later doet ze ook een aantal optredens in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Haar repertoire bestaat uit liedjes van gewaardeerde tekstschrijvers en componisten als Herman Pieter de Boer, Gerrit den Braber en Astrid en Lennaert Nijgh.

Astrid Nijgh Gerrit den Braber Herman Pieter de Boer Lennaert Nijgh

1966

Conny Vandenbos Conny scoort haar eerste hit met Ik Ben Gelukkig Zonder Jou.

1967 - 1973

De zangeres treedt veelvuldig op, onder meer met haar eigen trio en een Tour de Chant waarmee ze zowel in Nederland als in het buitenland (o.a. Moskou en Boudapest) is te zien. Na de geboorte van haar zoon doet ze het enige tijd rustig aan. In november 1971, vlak na het verschijnen van de single Al M'n Tranen, doet Vandenbos enkele shows in Suriname en de Antillen.

1974

Vandenbos schakelt over op meer luchtig repertoire. Met Een Roosje M'n Roosje (geproduceerd door Eric Boom) scoort Conny een top 10-hit en verschijnt de zangeres regelmatig op televisie.

Eric Boom

1975

De single Sjakie Van De Hoek wordt een hit.

1976

Voor het album Zo Wil Ik Leven wordt de zangeres onderscheiden met een Edison en een Gouden Harp van Stichting Conamus.

1977

Conny Vandenbos Vandenbos doet in het najaar samen met Ted de Braak een theaterprogramma. De teksten van de liedjes en conferences worden geschreven door onder meer Jan Fillekers en Alexander Pola.

Ted de Braak

1979

Conny Vandenbos Conny treedt op in de revue van André van Duin en wordt in België verkozen tot Vrouw van het Jaar.

André van Duin

1980

Conny viert haar 20-jarig artiestenjubileum met een tv-special rond haar persoon. Een droomwens gaat in vervulling wanneer ze een plaat opneemt met liedjes van Janis Ian. In oktober scoort ze een hit met Don't Leave Tonight, een duet met de door haar zo bewonderde Amerikaanse zangeres. Tot 1982 treedt Conny op in de theatershow van Ted de Braak. In de loop van de jaren '80 bezoekt Conny diverse malen het theater met een eigen tour de chant en is vaak op televisie te zien.

Ted de Braak

1986

Vandenbos speelt een rol in de musical Boefje.

1987

Ze is ook te zien in de door Dolf de Vries geregisseerde musical Heimwee.

1987

Het album De Mooiste Dag bevat de hit Wat Ben Ik Blij Dat Er Liefde Bestaat.

1989

De single Wie Weet Wat Liefde Is is een duet met Wim Rijken.

Wim Rijken

1993

De compilatie 14 Grootste Hits Van Conny Vandenbos behaalt de gouden status.

1994

Conny presenteert tot en met 1998 haar eigen programma op Radio Noordzee.

1998

Conny Vandenbos presenteert programma's voor Radio West.

2000

Conny doet een serie Zondagochtendconcerten in de Doelen in Rotterdam. Er wordt een tegel van haar geplaatst in de Rotterdamse Walk Of Fame.

2001

Op 30 september geeft de zangeres in Scheveningen een jubileumconcert om te vieren dat ze veertig jaar in het vak zit. Het jubileumalbum Ik Zou Het Weer Zo Doen bevat drie nieuwe nummers die worden geproduceerd door Niels Hermes (Ten Sharp).

Ten Sharp

2002

Op zondag 7 april overlijdt Conny Vandenbos na een kort ziekbed aan longkanker.

2003

Tijdens zijn theatertournee brengt Benny Neyman een hommage aan de zangeres. Hij zingt het nummer Zolang Je Bij Me Bent als duet met de stem van Vandenbos op tape. Deze versie belandt op single. De opbrengsten van het plaatje gaan naar de Nederlandse Kankerbestrijding.

Benny Neyman

2007

Samen met Conny Vandenbos' zoon Jeroen Faber stelt Music Products een dvd-box samen in de serie Gouden Jaren. Naast een selectie van optredens met haar bekendste liedjes staan op de twee dvd's ook duetten met Willem Ruis en Carry Tefsen, een Franse medley met Benny Neyman en Nico Haak, een optreden met het Metropole Orkest, amateurbeelden van een privé-optreden in het Amsterdamse Betty Asfalt Complex en het laatste, veertig minuten durende interview met de zangeres voor de NCRV. 2 december vindt in De Meervaart te Amsterdam een hommageconcert plaats met bijdragen van o.a. Benny Neyman, Mylène D'Anjou, Gregor Bak, Mylou Frencken, Herman Pieter de Boer, Saskia & Serge, Wim Rijken, Jan-Simon Minkema en Niels Hermes (Ten Sharp).

Nico Haak Saskia & Serge

Discografie Conny Vandenbos

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Conny Vandenbos

Audio/Video Conny Vandenbos

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer