Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CONTRABAND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Genre

big band, jazz

Contraband

Trombonist-componist Willem van Manen (Amsterdam, 3 september 1940) is als leider van het leerorkest De Boventoon gewend geraakt aan het schrijven voor een grote bezetting. In 1979 besluit hij een eigen big band te starten, die de Springband gaat heten. Hij doet er jaarlijks een tournee mee, tot in december ...
Volledige biografie...

Bezetting

Toon de Gouw   trompet
Louis Lanzing   trompet
Loet van der Lee   trompet
Willem van Manen   trombone
Hans Sparla   trombone
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Eric Boeren   trompet
Marc Charig   trompet
Ad Gruter   trompet
Willem Schoenmaker   trompet
Radu Malfatti   trombone
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1982   Paul van Kemenade
1985   Toon de Gouw
1985   Willem Van Manen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Contraband

Trombonist-componist Willem van Manen (Amsterdam, 3 september 1940) is als leider van het leerorkest De Boventoon gewend geraakt aan het schrijven voor een grote bezetting. In 1979 besluit hij een eigen big band te starten, die de Springband gaat heten. Hij doet er jaarlijks een tournee mee, tot in december 1983 drie van zijn bandleden omkomen bij een verkeersongeluk. Hij heft de band onmiddellijk op, maar na ampele overwegingen start hij twee jaar later een nieuwe big band: de Contraband. In zijn composities voor beide orkesten zoekt Van Manen naar een synthese tussen de Amerikaanse big band-traditie en vernieuwende elementen uit de (Europese) geïmproviseerde en eigentijdse gecomponeerde muziek. Jaarlijks gaat de band weer op tournee, tot embouchure-problemen de bandleider in 2004 doen besluiten de Contraband op te heffen.

1979 - 1983

Willem van Manen leidt tussen 1973 en 1979 het leerorkest De Boventoon. De omvang van het ensemble bevalt hem wel, maar het staat hem steeds meer tegen om met telkens wisselende bezettingen te werken. Hij besluit daarom zijn eigen big band op te richten, en geeft die de naam Springband. Hij recruteert er zowel jong (de saxofonisten Ab Baars en Maarten van Norden, trombonist Joep Maessen, pianist Ron van Rossum) als gevestigd (Sean Bergin en Martin van Duynhoven) Nederlands talent voor, maar ook muzikanten uit de internationale improvisatie-scene, zoals de Engelse trompettist Marc Charig, de Oostenrijkse trombonist Radu Malfatti en de Zuid-Afrikaanse bassist Harry Miller. Het orkest komt jaarlijks bij elkaar om een tournee te doen. In 1983 speelt de band op 27 november in Baarle-Nassau. Na afloop van het concert gaat een busje met Springband-leden terug, richting Amsterdam. Het voertuig raakt door de storm van de weg en komt tegen een boom tot stilstand. Trompettist Jeff Reynolds en trombonist Joep Maessen zijn op slag dood. Tenorsaxofonist Maarten van Norden, trompettist Louis Lanzing en bassist Harry Miller raken zwaargewond. Van Norden en Lanzing herstellen na een lange revalidatie, maar Miller bezwijkt op 16 december 1983 in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Van Manen is zwaar aangeslagen, en besluit zijn Springband op te heffen.

1985

Daartoe aangespoord door collega's besluit Van Manen na twee jaar om toch weer een big band te beginnen. De spanning tussen de Amerikaanse big band-traditie en vernieuwingen uit de (Europese) geïmproviseerde en eigentijdse gecomponeerde muziek spreekt hem enorm aan. Om wat meer klankkleuren op zijn palet te hebben, wijzigt hij de samenstelling van het orkest enigszins vergeleken met de Springband. Zo is er een belangrijke rol weggelegd voor de Duitse klarinettisten Theo Jörgensmann en Eckard Koltermann (die naast basklarinet ook baritonsaxofoon speelt). Net als bij de Springband gaat ook de Contraband eenmaal per jaar de Nederlandse (en later ook buitenlandse) podia langs, veelal in de maanden november en december. De leider schrijft het leeuwendeel van het repertoire, hoewel andere orkestleden - zoals Eckard Koltermann, trombonist Chris Abelen en saxofonist Frans Vermeerssen - soms ook composities bijdragen.

1988

De Contraband '88 neemt in het Bimhuis een eerste live-CD op, die uitkomt op het BVHaast-label.

1991

De NOS geeft Van Manen opdracht om een compositie te schrijven voor het NOS Meervaart Festival. Het wordt de driedelige De Ruyter Suyte, opgedragen aan de grand old man van de jazz op de Nederlandse radio, Michiel de Ruyter. Het stuk verschijnt op de gelijknamige CD.

1992

De VPRO/Boy Edgar Prijs valt Willem van Manen ten deel. Ter gelegenheid daarvan schrijft hij de Boy Edgar Suite, een eerbetoon aan een van zijn grote voorgangers als Nederlands big-bandleider. De Contraband '94 voert het stuk uit, en zet het op CD voor het EigenWijs-label van de VPRO.

1998

De Contraband '97 duikt tijdens de jaarlijkse tournee de studio in, en neemt vier composities van Van Manen en één van Abelen op voor de CD Hittit.

2001

BVHaast brengt de CD Pale Fire uit, waarvoor de Contraband '00 het jaar daarvoor opnamen heeft gemaakt. Een bijzonder stuk op de plaat is So Long S, dat is opgedragen aan trompettist Willem Schoenmaker, die van 1995-1998 in het orkest speelde en op 14 december 1999 plotseling overleed.

2004

Omdat hij zijn embouchure minder voelt worden, besluit Willem van Manen te stoppen met trombone spelen. Dit betekent voor hem ook het einde van de Contraband. Na een kleine twintig jaar componeren en de zakelijk leiding geven aan het orkest vindt hij het genoeg. De laatste bezetting van de band neemt in januari nog een CD op, die als The Painter op het klassieke label Attacca Babel verschijnt.

Discografie Contraband

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Contraband

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer