Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

COR BACKERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1910 - 1996

Genre

klassiek

Biografie Cor Backers

Cor Backers werd in 1910 in Rotterdam geboren. Hij overleed in 1996. Opleiding Hij studeerde aan het Conservatorium in Rotterdam. Na het behalen van het diploma studeerde hij verder bij Dirk Schäfer (piano), Bernard Diamant (koordirectie), Felix Weingartner (orkestdirectie) en prof.dr. Smeijers (privatissimum muziekwetenschap). Activiteiten Backers trad veelvuldig in binnen- en buitenland op als ...
Volledige biografie...

Biografie Cor Backers

1910

Cor Backers werd in 1910 in Rotterdam geboren. Hij overleed in 1996.


Opleiding

Hij studeerde aan het Conservatorium in Rotterdam. Na het behalen van het diploma studeerde hij verder bij Dirk Schäfer (piano), Bernard Diamant (koordirectie), Felix Weingartner (orkestdirectie) en prof.dr. Smeijers (privatissimum muziekwetenschap).


Activiteiten

Backers trad veelvuldig in binnen- en buitenland op als pianist, daarnaast was hij werkzaam als muziekpedagoog. Van 1950 tot 1960 was hij dirigent van het Haags Kamerkoor, waarmee hij vele onbekende en bijzondere werken (Psalm 99 van Sem Dresden o.a.) ten gehore bracht. Voorts was hij dirigent van het Haags Vocaal Ensemble, het Dordrechts Katholiek Kamerkoor (met deze ensembles gaf hij verschillende gecombineerde uitvoeringen onder de naam Hollands Vocaal Ensemble) en vele andere koren. In 1979 werd hij artistiek leider van een kunstkring in de regio Den Haag. Verder was hij verbonden aan de Gelderlanderpers als muziekmedewerker en was hij hoofdredacteur van het muziektijdschrift 'Musica'.


Composities

Cor Backers componeerde werken voor kamer- en strijkorkest, een declamatorium, een suite voor gemengd koor, een sonate voor piano, werken voor koor en orgel, alsmede kamermuziek, pianomuziek en liederen.


Publicaties

Op musicologisch gebied schreef hij onder andere: Nederlandse componisten van 1400 tot op onze tijd (1941, uitg. Kruseman, Den Haag), Zakcompendium der muziektheorie en monografieën over Händel, Puccini en Gershwin. Daarnaast maakte hij vele muziekpedagogische bewerkingen van etudes, sonates en andere stukken, evenals heruitgaven naar manuscript van koorwerken van d'Astorga, C.Ph.E. Bach, W.Fr. Bach, Gluck, Hasse, Leonardo Leo, Mozart, Schütz, Vivaldi e.a.

Dirk Schäfer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Cor Backers

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer