Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

COR BAKKER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

19-08-1961 - heden

Genre

amusementsmuziek, easy listening, jazz, piano

Online

Officiële website

Cor Bakker

Cor Bakker is aan het eind van de jaren negentig één van Nederlands populairste pianisten. Hij maakt naam als begeleider van Paul de Leeuw en boekt vervolgens ook solo succes.
Volledige biografie...

Instrumenten

piano

Genoemd in de biografie van

1980   Jenny Arean
1980   Metropole Orkest
1981   Bustan
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Cor Bakker

Cor Bakker is aan het eind van de jaren negentig één van Nederlands populairste pianisten. Hij maakt naam als begeleider van Paul de Leeuw en boekt vervolgens ook solo succes.

In bezetting van

Metropole Orkest   piano

1984

Cor Bakker (Landsmeer, 19 augustus 1961) wordt door Louis van Dijk aangespoord om naar het conservatorium te gaan. Hij studeert cum laude af aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.

1985 - 1992

Bakker vervolgt in Los Angeles zijn studie bij pianist, componist en arrangeur Clare Fisher (Durand, Michigan, 1928). Terug in Nederland begeleidt de pianist grote namen als Jenny Arean en Paul van Vliet. Voor zijn werk als begeleider ontvangt hij in 1987 de Scheveningse Begeleidersprijs. Van september 1986 tot en met mei 1989 is Cor Bakker vaste gast in het TROS radio programma Coulissen. Van 1989 tot 2000 is hij vaste pianist van het Metropole Orkest en in 1990 leidt hij het begeleidingsorkest tijdens het televisieprogramma De Schreeuw van de Leeuw van Paul de Leeuw.

Metropole Orkest Paul de Leeuw

1993

Cor Bakker Bakker ziet zichzelf bekende Nederlander worden als hij Paul de Leeuw begeleidt in diens televisieprogramma De Schreeuw van de Leeuw. Cor Bakker neemt samen met collega-pianist Bert van den Brink het album Declared op, een cd met louter werk van de Amerikaanse componist Clare Fischer.

Bert van den Brink Jenny Arean

1996

De solo-cd Voor Wie In Het Nederlands Wil Spelen bevat 13 traditionele Nederlandse liedjes. De pianist wisselt verschillende stijlen met elkaar af. Daarbij krijgt hij hulp van onder meer Jean "Toots" Thielemans. Bakker doet met Louis van Dijk de concertserie Sultans Of Swing. Het programma is een succes en krijgt meerdere vervolgen. Vanaf 1996 tot en met 2001 verzorgt hij het Tros-programma Cor & Co waarin hij nationale en internationale artiesten ontvangt. Cor Bakker wint dit jaar een Gouden Harp.

1997

Het succes krijgt een vervolg met de cd Corcovado. Ondertussen is Bakker ook succesvol als radio-presentator, televisiemaker en podiumartiest en wint hij de Gouden Notekraker.

1998

In november is Bakker samen met Mathilde Santing in diverse theaters te zien. Ze brengen het programma When Sunny Gets Blue. Ook treedt de pianist in het theater op met zanger Philippe Elan. Het duo brengt zowel nummers uit het werk van Bakker, als van Philippe Elan ten gehore. Naast zijn eigen radioprogramma Music Minded, zijn tv-programma Cor & Co (waar hij artiesten ontvangt als Michel Legrand, UB40 en Michel Petrucciani), zijn theatertours en zijn 'gewone' optredens houdt Cor Bakker zich ook bezig met produceren. Zo produceert hij het album Tricolore van diezelfde Philippe Elan.

Mathilde Santing

1999

Het album A Time For Love verschijnt, een cd met bekende melodieën uit musicals en films uitgevoerd samen met het Metropole Orkest. Cor doet samen met Frans Bauer een concert met de Jostiband. In december begeleid Bakker ondermeer Mathilde Santing en Rita Reys tijdens het theaterconcert Sinatra's Songbook.

Frans Bauer Jostiband Mathilde Santing

2000

Bakker speelt mee in Cole Porter's Songbook, een programma met musicalliedjes geschreven door Cole Porter. Onder de andere artiesten die hier aan meedoen zitten ook Joke Bruijs, Pia Douwes en Robert Long. Het Cor Bakker Orkest begeleidt de Amerikaanse zangeres Shirley Bassey tijdens haar tournee.

Joke Bruijs Robert Long

2001

Bakker treedt samen met Madeline Bell op in een programma vol swing. In de band zitten ondermeer vibrafonist Frits Landesbergen en bassist Edwin Corzelius. In het TV-programma Muzikale Wereldreiziger bezoekt Bakker in zes afleveringen muziekculturen over de hele wereld. Hij heeft ontmoeting met zanger Al Jarreau in Los Angeles, Zucchero in Italië, Toots Thielemans in België en Lionel Richie in Miami.

2002

Bakker begeleidt Karin Bloemen vanaf februari tijdens de show De Diva En De Divan. In de zomer maken beiden in een lege kerk opnamen voor de cd Het Zou Toch Moeten Bestaan die in het najaar in de winkels ligt. In het najaar verzorgt Cor Bakker met Louis van Dijk, Frits Landesbergen en Edwin Corzilius theaterconcerten onder de naam Masters of Swing.

Karin Bloemen

2003

Net als in 2001 en 2002 maakt de pianist een wereldreis voor zijn programma Cor Op Reis.

2004

Cor Bakker maakt samen met Cornald Maas, Rob Stenders, Daniël Lohues van Skik en Ruth Jacoth deel uit van de vakjury tijdens het Nationaal Songfestival. Zij kiezen unaniem voor het liedje van het duo Re-union.

Re-union

2005

Vanaf eind augustus is Cor Bakker wekelijks te zien en te horen in de televisieprogramma's van Paul de Leeuw. In het najaar reizen de pianisten Cor Bakker, Louis van Dijk en Philippe Elan met de show C'est La Vie langs diverse theaters in Nederland. In december verzorgt de pianist het avondvullende Kerstconcert Cor Bakker & Friends 2005 in samenwerking met de Stichting Organisatie Bijzondere Concerten. De Friends zijn dit jaar Madeline Bell, Philippe Elan en Laura Fygi aangevuld met een vijfmansorkest en lokale koren.

Laura Fygi

2006

Naast twee eigen composities bevat het album Warm Feelings werk van o.a. Sting, Astor Piazolla, Chopin, Albinoni en Rogier van Otterloo. Vanaf 27 juni zendt TV Noord-Holland het programma Cor Achter De Dijken uit. In dit zomerprogramma vaart de pianist in een sloep met daarop een vleugel door de Noord-Hollandse wateren. Cor Bakker verwelkomt in elke aflevering een lokale artiest en een bekende Nederlandse artiest, waaronder Karin Bloemen, Wolter Kroes, Brigitte Kaandorp en Paul de Leeuw. Bij het maken van Cor Achter De Dijken ontdekt de pianist de vrouwenzanggroep Laccorda. In oktober verschijnt het album Laccorda & Cor Bakker waarop Bakker het koor begeleidt in twaalf meezingers waaronder Kronenburg Park, Harder Dan Ik Hebben Kan en Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk En Bewonder. In het programma Mooi Weer de Leeuw van Paul de Leeuw is Cor Bakker orkestleider van een tienkoppige band. Op 19 december vindt in de St. Bavo te Haarlem het Kerstconcert Cor Bakker & Friends 2006 plaats met medewerking van Joke Bruijs, Wolter Kroes, Madeline Bell, Philippe Elan, close harmonygroep Zo Gewoon, Tsjechisch meisjeskoor Jitro en Allard Buwalda.

Wolter Kroes

2007

In het kader van de Nederlandse première van de gelauwerde Amerikaanse musicalfilm Dreamgirls verzorgt Oleta Adams eind februari onder de titel A Tribute To Motown vijf optredens in de grote zaal van bioscoop Tuschinski te Amsterdam. Zij wordt begeleid door een gelegenheidsorkest onder leiding van Cor Bakker. De pianist wint dit jaar de Kiwanis Jazz Award tijdens het Goois Jazz Festival. Volgens de jury omdat 'jazz voor de pianovirtuoos de eerste en grote liefde is. Jazz biedt hem de gelegenheid om alle registers van zijn grote technische kunnen open te trekken'. Cor Bakker levert een bijdrage op het debuutalbum Unwind van VanVelzen. Vanaf augustus is de televisieserie Cor Achter De Dijken weer te zien op de regionale zenders RTVNH, TV Rijnmond en TV West. In het theaterseizoen 2007-2008 vindt het vervolg plaats op de succesvolle theatertournee C'est La Vie, een avond in Franse sfeer met chansons uitgevoerd door pianisten Cor Bakker en Louis van Dijk en de Franse chansonnier Philippe Elan. Bakker is op 3 november met zijn orkest ook betrokken bij Symphonica In Rosso met Paul de Leeuw in het Gelredome te Arnhem.

Bastiaan Ragas VanVelzen

2008

Voor de regionale televisiezenders RTV Noord-Holland, RTV Rijnmond, TV West en Omroep Brabant trekken Cor Bakker en Brigitte Kaandorp tijdens de zomer per camper door Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. In het programma Tussen Cor & Kaandorp komt het duo onder meer elke uitzending een bekende Nederlander of muzikant tegen. Tijdens hun trektocht treden Bakker en Kaandorp ook op met cabaret en liedjes, zoals op 22 augustus bij Bloomingdale in Bloemendaal aan Zee. Cor Bakker levert een gastbijdrage op het album De Franse Slag van de band Alderliefste. Hij is eind oktober een van de speciale gasten tijdens de 25 Jaar Jubileumshow van Karin Bloemen in Carré. Na enkele try-outs gaat op 3 oktober in Theater 't Speelhuis te Helmond CorGoesGipsy in première. Tijdens dit programma, dat wordt voortgezet in 2009, worden de talenten gecombineerd van Cor Bakker en het Rosenberg Trio, aangevuld met bijdragen van fluitiste Ellen Helmus en multi-instrumentalist Christiaan van Hemert. Het jaar wordt afgesloten met een kerstconcert op 19 december in de Philharmonie te Haarlem.

Alderliefste Brigitte Kaandorp Karin Bloemen The Rosenberg Trio

2009

Cor Bakker zit in 2009 25 jaar in het vak. In januari verschijnt op dvd het Franse Songbook C'est La Vie! van Cor Bakker samen met pianist Louis van Dijk en chansonnier Philippe Elan. De twee uur durende dvd bevat beeldmateriaal van de gelijknamige tournee van het drietal in 2007.

2010

Op zijn album Elettra, vernoemd naar de Italiaanse studio waar de cd in 2008 en 2009 is opgenomen, speelt de pianist eigen composities, begeleid door gitarist Jesse van Ruller, drummer Hans van Oosterhout en bassist Clemens van der Feen. De gevarieerde plaat laat onder meer invloeden horen uit latin, klassiek en jazz. Cor Bakker leidt de begeleidingsband tijdens de show Op Naar De Kuip van Brigitte Kaandorp, waarmee de cabaretière hoopt te eindigen in De Kuip te Rotterdam.

2012

Cor Bakker in 2012 Op 27 april 2012 wordt Cor Bakker in de Beurs van Berlage te Amsterdam benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt deze onderscheiding vanwege zijn bijzondere bijdrage aan de Nederlandse muziekcultuur.

2013

De pianist begeleidt Karin Bloemen tijdens haar theatertournee 'Diva's Van Carré'. In de concertserie 'Cor Bakker ontvangt' geeft hij in het voorjaar enkele concerten met pianist Louis van Dijk. Begin april verschijnt van het Cor Bakker Trio bij Challenge Records het album Elettra Due. Op 17 april speelt Bakker twee shows in het Bethaniënklooster te Amsterdam met de in Engeland woonachtige Amerikaanse zangeres Madeline Bell.

Karin Bloemen

2014

Bakker staat samen met pianist en cabaretier Mike Boddé in het theater. Onder de naam 'Cor Bakker ontvangt' touren ze langs de Nederlandse theaters. Ook saxofonist Tom Beek speelt mee.

Discografie Cor Bakker

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Cor Bakker

Audio/Video Cor Bakker

Video Cor Bakker

Cor Bakker Trio - Eastwoo...
Cor Bakker Trio - Eastwood, No Clint (from Elettra Due, available from 05/04/2013)
de platenkast van Cor Bak...
de platenkast van Cor Bakker (jrot, music scene 29, 1994)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Cor Bakker Trio - Eastwood, No Clint (from Elettra Due, available from 05/04/2013)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer