Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CORA BURGGRAAF

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1977 - heden

Genre

klassiek, mezzosopraan, opera

Online

Cora Burggraaf

Cora Burggraaf

Cora Burggraaf is een veelzijdig mezzosopraan: ze houdt van zowel zingen als acteren en ze weet zich diverse genres eigen te maken. De Engelse pers noemt haar een ster, "de meest indrukwekkende sopraan van de laatste tien jaar." (Musters 2005, BN/De Stem) Ook in Nederland wordt ze gezien als een ...
Volledige biografie...

Instrumenten

mezzosopraan

Genoemd in de biografie van

2013   Nederlands Jeugd Strijk Orkest

Biografie Cora Burggraaf

Cora Burggraaf is een veelzijdig mezzosopraan: ze houdt van zowel zingen als acteren en ze weet zich diverse genres eigen te maken. De Engelse pers noemt haar een ster, "de meest indrukwekkende sopraan van de laatste tien jaar." (Musters 2005, BN/De Stem) Ook in Nederland wordt ze gezien als een veelbelovend talent. Burggraaf zong onder meer bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Radio Kamer Orkest, The Londen Mozart Players en ze trad op in vooraanstaande zalen als het Concertgebouw in Amsterdam, Wigmore Hall in Londen, het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs en in Tanglewood in Amerika. Burggraaf wil het liefst jazz en klassiek combineren, maar dat blijkt op het conservatorium geen optie: "Pas toen ik op het conservatorium in aanraking kwam met de muziek van Kurt Weill, was dat een turning point voor mij. Weill bevindt zich op de grens tussen jazz, lichte muziek en klassiek. Ik was meteen helemaal weg van hem en zing zijn muziek nog steeds graag. Om Weill optimaal te kunnen zingen, had ik een goede techniek nodig. Daarom koos ik uiteindelijk voor een klassieke opleiding." (Nagan 2010, www.operadagenrotterdam.nl).

1977

Cora Burggraaf wordt geboren in Oosterhout. Haar zangcarrière begint bij het jeugdkoor De Oosterhoutse Nachtegalen, waar ze op twaalfjarige leeftijd lid wordt. Ook krijgt ze zangles in Geertruidenberg. Op haar zeventiende begint ze haar opleiding zang aan het conservatorium in Den Haag. Hier krijgt ze les van Maria Acda. Naast klassieke muziek heeft ze ook belangstelling voor jazz. Burggraaf volgt masterclasses bij Elizabeth Söderström, Margo Garrett, Thomas Quasthoff, Roger Vignoles, Thomas Hampson en Sir Thomas Allen. Verder krijgt ze begeleiding van pedagoge Margreet Honig.

2002

Cora Burggraaf sluit haar studie cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hierna vertrekt ze naar Engeland om opera te studeren bij Lillian Watson aan het Royal College of Music.

2003

Cora Burggraaf ontvangt de Maggie Teyte Prize en Miriam Licette Scholarship.

2004

Cora rond haar studie af bij de National Opera Studio. Bij het Internationaal Vocalisten Concours Den Bosch wint zij de tweede prijs.

2005

Cora Burggraaf maakt haar debuut in de Covent Garden waar ze de rol van Bella zingt in de opera 'Midsummer Marriage' van Michael Tippett. Ze wordt door The Observer onderscheiden als "the most promising newcomer of the year".

2006

Cora debuteert bij De Nederlandse Opera als Zerlina in Mozarts 'Don Giovanni'. Op 25 november wordt haar de Elisabeth Everts Prijs uitgereikt.

2007

Cora besluit om naar een ander stemvak te schakelen, van sopraan naar mezzosopraan, omdat ze van mening is dat ze dit beter bij haar past. Als gevolg van deze omschakeling moet ze opnieuw veel audities doen en ligt haar carrière voor korte tijd stil.

2008

Burggraaf maakt haar debuut als actrice bij jeugdtheater Artemis. Ze volgt al twee jaar acteerlessen bij acteur Bert Luppes en op zijn aanraden verdiept ze zich verder in de theaterwereld.

2009

Cora wil graag zingen en acteren in een solovoorstelling. Om dit te kunnen verwezenlijken bedenkt ze de 'operasolo', een moderne variant op het klassieke liedrecital. In de voorstelling 'Ophelia' bundelt ze Ophelia-liederen van Hector Berlioz, Johannes Brahms, Ernest Chausson en Richard Strauss. De toneeltekst, geschreven door de bekende auteur Bernlef, waarborgt de eenheid en samenhang van het stuk. Cora Burggraaf wordt gekozen als 'Rising Star' door de ECHO (European Concert Hall Organisation). Gedurende het seizoen 2009/2010 wordt ze voorgesteld aan het Europese publiek. In november ontvangt Cora de VSCD Klassieke Muziekprijs voor de nieuwe generatie musici.

2013

Op Folk Stories zingt Burggraaf van zeven verschillende componisten hun zettingen van volksliedjes. Zij zingt in vijf verschillende talen en wordt begeleid door Liza Ferschtman (viool), Simon Lepper (piano) en Floris Mijnders (cello).

Discografie Cora Burggraaf

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Cora Burggraaf

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer