Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CORNELIUS CANIS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1506 - 15-02-1562

Genre

componist, klassiek, renaissance

Pseudoniemen

Cornelius d'Hondt, Cornelius de Hondt

Cornelius Canis

Componist Cornelius Canis brengt de compositorische stijl van de 16de eeuwse Frans-Vlaamse school (met zijn uitgebreide imiterende polyfonie) samen met de lichtheid en helderheid van het Parijse chanson. Ook is hij een van de weinige componisten van de Renaissance die chansons schrijft in zowel het Franse als het Frans-Vlaamse idioom.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1540   Gheerkin de Hondt
1540   Nicolas Gombert
1540   Nicolas Payen

Biografie Cornelius Canis

Componist Cornelius Canis brengt de compositorische stijl van de 16de eeuwse Frans-Vlaamse school (met zijn uitgebreide imiterende polyfonie) samen met de lichtheid en helderheid van het Parijse chanson. Ook is hij een van de weinige componisten van de Renaissance die chansons schrijft in zowel het Franse als het Frans-Vlaamse idioom.

1506

Cornelius Canis wordt rond 1506 geboren, vermoedelijk te Gent.

1532 - 1533

Canis is zangmeester en leraar van de koorknapen van de Onze-Lieve-Vrouw-op-de-rade broederschap, die deel uitmaakt van de kerk van Sint Jan in Gent.

1539 - 1540

Canis wordt aangesteld als een van de 24 kanunniken van de Sint-Baafskathedraal in Gent. Het is niet duidelijk of Cornelius Canis familie is van musici met dezelfde achternaam, zoals Johann d'Hondt, cantor en kanunnik van de Onze Lieve Vrouwkerk in Kortrijk, Franz Canis, luitist aan het hof van Karel V, Gillis de Hondt, zanger van de Sint Jans Kerk in Gent, Jan de Hondt, organist van de Sint Jans Kerk, en Peter Canis, als vicarius musicus in Kortrijk aangesteld en later werkzaam als tenor aan het hof van Wenen.

1542

In 1542 krijgt Cornelius Canis de opdracht om vier koorknapen, uitgekozen door de componist Rogier Pathie, te begeleiden vanuit de Nederlanden op hun reis naar het keizerlijke hof van keizer Karel V in Madrid. Het is in de zestiende eeuw immers gebruikelijk dat kinderen uit de Nederlanden gerekruteerd worden om aan het Spaanse hof te komen zingen.

1547

Op 27 april 1547 wordt Canis aangesteld als maistre des enfans, een functie die eerder werd vervuld door Nicolas Gombert, en later als kapelmeester, als opvolger van Thomas Crecquillon. De composities van Canis dateren voornamelijk uit de jaren 1542-1558, de periode aan het keizerlijke hof. Naast twee missen (Missa Pastores loquebantur en Missa super Salve celeberrima) schrijft Canis 35 motetten en 31 chansons. Veel van zijn werken worden gepubliceerd door de muziekdrukkers Antonio Gardano en Pierre Attaingnant. Daarnaast worden er een aantal kopieën van de manuscripten gemaakt in Duitsland en in de Nederlanden. Cornelius Canis wordt alom gewaardeerd: hij ontvangt koninklijke prebendes, een pensioenvoorziening, een apostolische gunst en wordt abt van zowel een klooster in Middelburg als in Floresse, bij Luik.

Nicolas Gombert

1555

In 1555 gaat Cornelis Canis met pensioen, waarschijnlijk omdat Karel V zijn macht dit jaar overdraagt aan zijn zoon Filips II. Canis wordt kapelaan en koormeester aan de Sint-Maartenskerk in Kortrijk en later aan Onze-Lieve-Vrouwekerk, eveneens in Kortrijk.

1562

Cornelius Canis sterft op 15 februari 1562 te Praag, ten tijde van Karel V, Margaretha van Oostenrijk en Philips II onder de Habsburgse invloedsfeer.

Discografie Cornelius Canis

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Cornelius Canis

Audio/Video Cornelius Canis

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer