Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CRISTINA DEUTEKOM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Cristina Deutekom bij het televisieprogramma marco bakker presenteert...

Periode

28-08-1931 - 07-08-2014

Genre

klassiek, opera, sopraan

Cristina Deutekom

Cristina Deutekom breekt door als operazangeres met haar vertolking van Koningin van de Nacht in Mozarts 'Die Zauberflöte'. Haar repertoire omvat tevens andere Mozartrollen, dramatische Verdi-heldinnen en grote belcanto-partijen van Rossini, Bellini en Donizetti. Ze treedt op in alle grote operahuizen van de wereld en vergaart roem met haar dramatische ...
Volledige biografie...

Instrumenten

sopraan

Genoemd in de biografie van

1976   Tania Kross
1986   Wilma Bierens

Biografie Cristina Deutekom

Cristina Deutekom breekt door als operazangeres met haar vertolking van Koningin van de Nacht in Mozarts 'Die Zauberflöte'. Haar repertoire omvat tevens andere Mozartrollen, dramatische Verdi-heldinnen en grote belcanto-partijen van Rossini, Bellini en Donizetti. Ze treedt op in alle grote operahuizen van de wereld en vergaart roem met haar dramatische coloratuursopraan, een stem die uitblinkt in beweeglijkheid en bereik. Cristina is geprezen als “'s werelds allerbeste Koningin van de Nacht” en als “een der grootste Lucia di Lammermoor-vertolksters”. In Italië werd ze bekend als L'usignolo olandese, de Hollandse nachtegaal

1931

Cristina Deutekom wordt op 28 augustus als Christine Engel geboren in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. Haar ouders zijn beiden lid van een a capella-koor en stimuleren 'Stientje' om toe te treden tot de zangclub van de buurtvereniging. Op vijfjarige leeftijd treedt ze al op in kinderoperettes: “Mijn hang naar theater is ongeveer even oud als mijn liefde voor de muziek.” (Korenhoff 1988, p. 14) Als ze wat ouder is, gaat ze met haar vader en moeder mee naar het koor van dirigent Jan Smit, van wie ze haar eerste muziekonderwijs krijgt. Een deel van dit a capella-koor richt het Operakoor Spaarndam op, waarvan Christine ook deel uitmaakt. Ze krijgt regelmatig solopartijen toebedeeld.

1952

Christine trouwt met Jaap Deutekom, een gevierd bokser en eveneens lid van operakoor Spaarndam.

1955

Johan Thomas, dirigent van Operakoor Spaarndam, geeft Christine gedurende vijf jaar intensief les. Hierna wordt ze toegelaten tot het conservatorium, waar ze les krijgt van Coby Riemersma en Felix Hupka. Daarnaast sluit ze zich aan bij de operettevereniging Thalia van dirigent Bram Blanken.

1961

Na veel kleine successen in het semiprofessionele circuit krijgt Christine Deutekom het aanbod voor een volledige opleiding bij de Nederlandse Opera waar ze de beginselen van de operakunst in alle facetten onder de knie krijgt.

De Nationale Opera

1963

Christine Deutekom debuteert bij de Nederlandse Opera Stichting als Koningin van de Nacht. In korte tijd maakt ze furore met deze rol in München, Frankfurt, Barcelona, Milaan en New York, waar The New York Times haar uitroept tot de grootste Königin der Nacht. Op aanraden van manager Rudi Rothenberg verandert Christine haar naam in Cristina.

1968

In Frankrijk krijgt Cristina Deutekom de Grand Prix du Disque Lyrique voor haar Mozart-opname. Zij zingt Fiordiligi in Mozart's 'Cosi Fan Tutte' in het Teatro La Fenice, waarna ze een uitzonderlijk contract krijgt aangeboden: drie jaar lang mag zij twee Italiaanse opera's per jaar zingen. Hiermee is haar succes in Italië verzekerd. Ze triomfeert onder meer als Elvira in Bellini's 'I Puritani' en met de hoofdrol in Donizetti's 'Lucia di Lammermoor', volgens Il Gazettino “de grootste krachtproef voor een zangeres die het romantisch melodrama wil beheersen.” (Huyskens 1979, p. 69)

1969

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Cristina Deutekom bij het tv-programma Klankleur (1968) Succes op eigen bodem blijft lang uit. Cristina Deutekom wordt herhaaldelijk genegeerd voor de operarollen die haar in het buitenland faam hebben gebracht. Een serie van tien recitals in Nederland blijkt echter wel in de smaak te vallen bij een groter publiek.

1970

In Venetië schittert Cristina in Rossini's 'Armida' Het dagblad La Notte kopt: “La Deutekom's Armida: een maximum aan huiveringwekkende virtuositeit”, en operakenner Bruno Tosi schrijft: “De titelrol is een toetssteen, een examen van de moeilijkste graad voor een sopraan. Deze partij zit boordevol struikelblokken die tegenwoordig onoverkomelijk schijnen - en in alles bewijst La Deutekom haar virtuositeit.” (Huyskens 1979, p. 76)

1972

Cristina Deutekom wordt door de Italiaanse muziekcritici uitgeroepen tot de beste zangeres van Italië.

1973

Cristina Deutekom is opnieuw zangeres van het jaar in Italië.

1974

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Cristina Deutekom bij TV Privé (1977) Cristina Deutekom wordt Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

1980

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Cristina Deutekom bij het televisieprogramma marco bakker presenteert... Het Nederlandse televisiepubliek is inmiddels ook beken met de sopraan. Ze doet regelmatig optredens bij de TROS, vaak met Marco Bakker met wie zij ook platen maakt.

Marco Bakker

1985 - 1986

Begin 1985 krijgt Cristina Deutekom hartproblemen en wordt zij geopereerd. Later dat jaar staat zij echter al weer op de planken. Een jaar later komen de hartproblemen terug en is zijn genoodzaakt haar carrière te beëindigen. Zij werkt nog wel mee aan radioprogramma's en geeft zangles aan jonge talenten. Ook zal zij de jaren daarop nog diverse cd-opnamen maken.

1987

Het Cristina Deutekom Concours voor nieuw operatalent vindt voor het eerst plaats. Henk Poort is de winnaar van de eerste editie.

1991

Cristina Deutekom geeft voor het eerst een openbare masterclass tijdens een conferentie over hoogbegaafde en zeer getalenteerde kinderen in het Haagse Congresgebouw: “Het belangrijkste dat ik ze wil bijbrengen is liefde voor muziek. Ik wil ze leren om met evenveel plezier te zingen als ik meer dan 25 jaar heb gedaan.” (NRC Handelsblad, 31 juli 1991). Vanaf dat moment geeft ze geregeld masterclasses in binnen- en buitenland.

1992

Cristina Deutekom wordt benoemd tot gastdocente aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

1996

Deutekom zingt nog één keer in het openbaar tijdens een gala in het Concertgebouw.

Het Concertgebouw

1997

Op 66-jarige leeftijd maakt Cristina Deutekom haar laatste cd (Regina).

2001

Op 1 september 2001 viert zij haar 70ste verjaardag in de Grote Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam, waar onder anderen Jan Derksen optreedt met het Largo al Factotum uit ‘Il Barbiere di Siviglia’.

Het Concertgebouw

2004

Cristina Deutekom krijgt een herseninfarct, waarna ze zich terugtrekt in huiselijke kring en nog maar sporadisch in de media verschijnt.

2009

Afbeelding Hommage aan Cristina Deutekom (2009) Ter gelegenheid van het 10e Deutekom Operaconcours verschijnt een hommage aan Christina Deutekom, bestaande uit een dubbel-cd met oude opnamen en een dvd met tv-momenten. De box, die tot stand kwam door medewerking van o.a. de AVRO, geeft een beeld van haar zangkunst in de jaren ’68 tot ’82. Een groot deel bestaat uit nog niet eerder uitgebrachte opnamen van de Nederlandse Omroep aria’s en duetten uit opera’s van o.a. Bellini Donizetti, Puccini en Verdi.

2011

Ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag brengen vrienden en vakgenoten op 26 oktober een hommage in theater Carré in Amsterdam. Initiatiefnemer van het galaconcert is Ernst Daniël Smid, die de avond presenteert en optreedt met Henk Poort en Marco Bakker. Net als Holland Symfonia, Eva-Maria Westbroek, Charlotte Margiono, Sophia Lee, het koor van De Nederlandse Opera, oud-leerlingen en Mini & Maxi.

Charlotte Margiono Ernst Daniël Smid Eva-Maria Westbroek Henk Poort Holland Symfonia

2014

Op 7 augustus 2014 overlijdt Cristina Deutekom na een kort ziekbed op 82-jarige leeftijd.

Discografie Cristina Deutekom

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Cristina Deutekom

Audio/Video Cristina Deutekom

Video Cristina Deutekom

Cristina Deutekom: "Der h...
Cristina Deutekom: "Der hölle rache". Die Zauberflöte. La flauta mágica. W. A. Mozart
Cristina Deutekom - Draus...
Cristina Deutekom - Draussen in Sievering
Cristina Deutekom - Ich b...
Cristina Deutekom - Ich bin so verliebt (last verse)
I Puritani van Bellini du...
I Puritani van Bellini duet Pieter v/d Berg (Bas) en Cristina Deutekom (Sopraan)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Cristina Deutekom: "Der hölle rache". Die Zauberflöte. La flauta mágica. W. A. Mozart

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer