Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DAAN VERLAAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1978 - heden

Genre

hedendaags

Biografie Daan Verlaan

Daan Verlaan werd geboren op 28 januari 1978. Opleiding Hij studeerde klassieke talen aan de Universiteit Leiden. Hij volgde compositielessen bij Jeff Hamburg en Burkhardt Söll. Aan het Rotterdams Conservatorium studeerde hij bij Klaas de Vries, Peter-Jan Wagemans en Robin de Raaff en elektronische muziek bij René Uijlenhoet. Activiteiten Tijdens zijn studie aan de ...
Volledige biografie...

Biografie Daan Verlaan

1978

Daan Verlaan werd geboren op 28 januari 1978.


Opleiding

Hij studeerde klassieke talen aan de Universiteit Leiden. Hij volgde compositielessen bij Jeff Hamburg en Burkhardt Söll. Aan het Rotterdams Conservatorium studeerde hij bij Klaas de Vries, Peter-Jan Wagemans en Robin de Raaff en elektronische muziek bij René Uijlenhoet.


Activiteiten

Tijdens zijn studie aan de Leidse Universiteit speelde hij cello en harp in verschillende gezelschappen en zong in onder andere het Nederlands Studenten Kamerkoor. Daarnaast maakte hij op onorthodoxe wijze popmuziek wat hem in 1997 een finaleplaats opleverde in de Grote Prijs van Nederland.


Composities

Daan Verlaan begon met het noteren van zijn muziek toen hij vijftien jaar was. Hij schreef muziek bij een toneeluitvoering op school en gedurende zijn tijd aan de universiteit schreef hij al verschillende opdrachten voor amateurgezelschappen. Werken van hem werden uitgevoerd door onder andere het ASKO, het Radio Symfonie Orkest, het Nederlands Studenten Kamerkoor en Holland Symfonia. In zijn composities neemt de (antieke) literatuur vaak een belangrijke plaats in als buitenmuzikale inspiratiebron, en zelfs als structureel muzikaal gegeven. Zo werkt Verlaan aan een serie composities gebaseerd op het literaire verschijnsel van de Katabasis. Hiervan is het orkestwerk The Quickest Girl In The Frying-pan de eerste. Katabasis No. 2, geschreven in opdracht van het Nederlands Studenten Kamerkoor, werd uitgevoerd tijdens het tournee in februari 2004. Katabasis No. 3 schreef Verlaan in opdracht van het ASKO ensemble in 2005.


Prijzen

Bij de Landelijke Compositiewedstrijd voor Jonge Componisten tot 18 jaar van de Arnhemse Vereniging voor Kamermuziek (categorie 14-18 jaar) won Verlaan de derde prijs met Nixie (1995), voor klarinet, harp, 2 violen en cello. Bij het Project Jonge Componisten 2004 van Holland Symfonia ontving hij de NOG Publieksprijs voor The Quickest Girl In The Frying Pan. In oktober 2005 werd hem de Jan van Vlijmenprijs toegekend en in 2006 kreeg hij de tweede prijs van de Laurenscantorij Foundation Composers Competition voor het koorwerk 4 songs after poems by e.e.cummings.

Daan Verlaan
(2006)

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Daan Verlaan

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer