Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DANIEL LOHUES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Daniël Lohues

Periode

16-02-1971 - heden

Genre

blues, gitaar, Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Lohues & The Louisiana Blues Club

Daniël Lohues

Daniël Lohues (Emmen, 16 februari 1971) is voorman van de Drentse groep Skik. Daarnaast produceert hij platen voor andere acts en treedt hij solo op, onder meer met zijn bluesproject Lohues & The Louisiana Blues Club en de theaterprogramma's Allennig (2006-2010) en Hout Moet (2011).
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Overige muzikanten

Keith Keys   basgitaar
Marco Geerdink   gitaar
Gralin Neal   drums
Rob van Donselaar   toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1996   Hans Bunt
2002   Skik
2004   Joost Belinfante
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Daniël Lohues

Daniël Lohues (Emmen, 16 februari 1971) is voorman van de Drentse groep Skik. Daarnaast produceert hij platen voor andere acts en treedt hij solo op, onder meer met zijn bluesproject Lohues & The Louisiana Blues Club en de theaterprogramma's Allennig (2006-2010) en Hout Moet (2011).

In bezetting van

Skik   gitaar, zang
The Charlies   gitaar, zang
Toe Jam Bobsleigh   gitaar

1987 - 1994

Daniël Lohues begint zijn muzikale carrière achter het orgel in de Rooms Katholieke kerk van het Drentse Erica. Hij speelt in The Charlies, jarenlang de belangrijkste band van Emmen en omstreken. Na een korte periode in de band Toe Jam Bobsleigh keert hij terug naar Erica waar hij samen met Maarten van der Helm en Marlen Dravers de dialectpopgroep Skik opricht.

Skik Toe Jam Bobsleigh

1995 - 2000

Skik krijgt een contract bij Polydor en heeft succes met liedjes over alledaagse dingen, zoals vleessnacks, heimwee, de fiets en het Nederlandse klotenweer. De band doet voorprogramma's voor Iggy Pop en Bon Jovi en festivals als Lowlands, Bospop, Waterpop en Noorderslag ('96 en '97). Skik krijgt een Zilveren Harp en een gouden plaat voor het album Niks Is Zoas 't Lek. Vanaf 1999 speelt Daniël Lohues regelmatig mee met de Nederlandse blueslegende Harry Muskee. In 2000 schakelt Skik over op de Nederlandse taal.

Cuby + Blizzards

2001

Lohues zingt mee in het liedje Liedje van de Bredase band Abel en produceert het debuutalbum van de Haagse groep Di-Rect.

Abel Di-Rect

2002

Daniël Lohues brengt met Henk Westbroek in februari de cover Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan uit op single, in 1965 een hit voor de band Het. Lohues zingt het liedje Kind op de door Henny Vrienten geschreven soundtrack voor de jeugdfilm Pietje Bell. Hij gaat in december zonder Skik naar de Verenigde Staten om daar in de stad Baton Rouge in Louisiana een Nederlandstalige bluesplaat op te nemen onder de naam Lohues & The Louisiana Blues Club.

Henk Westbroek Henny Vrienten Het

2003

Voorafgaand aan Lohues' soloplaat Ja Boeh komt de single Janine uit, die gratis wordt weggegeven bij 180.000 4-packs van Kanon-bier van Grolsch. Lohues is ook te zien en te horen in de bijbehorende tv-reclame. De Skik-zanger gaat vanaf februari op tournee met de Amerikaanse muzikanten die op het album meespelen. Na optredens met Skik wordt de solotournee in september vervolgd. Een van de optredens is in het voorprogramma van De Poema's in de Heineken Music Hall.

De Poema's

2004

Daniël Lohues is een van de Nederlandse artiesten die een bijdrage levert aan Lied Voor Beslan. De opbrengst van de single gaat naar Het Nederlandse Rode Kruis en de Stichting Help Beslan en komt ten goede aan de slachtoffers van het gijzelingsdrama in het Russische Beslan.

2005

Daniël Lohues Lohues levert een gastbijdrage op het album Duizel Mij van Paul de Leeuw. Zijn bluesuitstapje krijgt eind juni een vervolg als het album Grip van Daniël Lohues & The Louisiana Blues Club verschijnt. De Nederlands/Amerikaanse band neemt de plaat binnen een paar dagen op in Studio Zeezicht te Spaarndam. Grip bevat gastbijdragen van blazers Jan Kooper en Candy Dulfer. Na de release van de plaat gaat The Louisiana Blues Club opnieuw touren door Nederland met onder meer een voorprogramma in oktober van Van Morrison in Theater Carré te Amsterdam waar Lohues solo optreedt.

Candy Dulfer Jan Kooper Paul de Leeuw

2006

Daniël Lohues Daniël Lohues reist met het soloprogramma Allennig door Nederland. In het programma vertelt de zanger over hoe hij thuis zijn liedjes schrijft, over zijn geboorteprovincie en wie hij is. Op verzoek van RTV Drenthe schrijft Lohues het Drentstalige countrylied Laot Mij Mar Lopen als themaliedje voor het zomerprogramma De Trektocht. Daniël Lohues wint de Okapi Liedprijs 2006 voor het lied Annelie, afkomstig van zijn soloplaat Allennig. Stichting Okapi/Stichting Jan Rot is opgericht ter verrijking van het Nederlandse lied en beloont jaarlijks 'een jaloersmakend lied' (nieuw of bewerkt) met een onderscheiding en een door de winnaar te bepalen geschenk. Lohues maakt in oktober zijn debuut als auteur met Woords, een boek met liedteksten en verhalen. In december brengt hij de kerstsingle Kerstmis Met Joe uit.

Jan Rot

2007

Daniël Lohues De muzikant krijgt 22 april in het Amsterdamse Theater Bellevue de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van 2006. Voor het lied Annelie ontvangt hij een bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt en 3.500 euro. Met The Louisiana Blues Club verzorgt Lohues op 8 juni het voorprogramma van The Rolling Stones in het Goffertpark te Nijmegen. Lohues is een van de producers van Nederlanders, het 150ste album van Herman van Veen.

Herman van Veen

2008

Naar aanleiding van zijn tweede soloalbum Allennig II (april) gaat Daniël Lohues vanaf februari weer op tournee langs de Nederlandse theaters. Allennig II bevat sfeertekeningen van Lohues' plattelandsjeugd, afgewisseld met bespiegelingen op het heden. De liedjes zijn opgenomen in de kleinst mogelijke bezetting. Het boek Zes Jaar Vrijdagmiddag bevat een bundeling van columns die Daniël Lohues zes jaar lang heeft geschreven voor de zaterdageditie van Dagblad van het Noorden.

2009

Daniël Lohues wint de Dagblad van het Noordenprijs 2008. De jury roemt de authentieke wijze waarop Lohues opkomt voor het Noorden, zonder daar nadrukkelijk op uit te zijn. De singer-songwriter neemt Allennig III op in Studio Zeezicht. Op het album staan twintig nummers, waaronder de eerste single Oja, Dat Was Mooi. Allennig III wordt door Lohues omschreven als een zomerplaat. In dezelfde periode verschijnt het album Cats Lost van Cuby + Blizzards dat door Lohues is geproduceerd.

2010

Na de winter, de lente en de zomer sluit Daniël Lohues zijn Allennig-vierluik af met Allennig IV, dat aan de herfst is gewijd. Vanaf 3 februari gaat de zanger met dit programma langs ruim vijftig theaters in Nederland. Het gelijknamige album verschijnt medio februari. Rob de Nijs werkt met producer Daniël Lohues aan het album Eindelijk Vrij. De liedjes worden opgenomen in New Orleans en bevatten invloeden uit americana, blues, country, gospel en rock-'n-roll. Het album wordt positief ontvangen in de (muziek)media en vergeleken met de American Recordings van Johnny Cash.

Rob de Nijs

2011

Het album Hout Moet (februari) komt voort uit sessies die Lohues thuis aan de keukentafel in Erica doet met zijn Emmense muziekvrienden Bernard Gepken (gitaar, mandoline, drums) en Guus Strijbosch (contrabas). Een selectie van de gezamenlijke liedjes wordt vervolgens met hulp van Bart Wagemakers opgenomen in de studio. De 65 shows tellende theatertournee Hout Moet start 2 februari en duurt tot met 18 juni. Bij de uitreiking van de Edison Pop 2011, begin oktober in het Rotterdamse Beurs-World Trade Center, wint Daniël Lohues in de categorie Kleinkunst/theater voor Hout Moet.

2012

Het vervolg op Hout Moet is het veertien nummers tellende album en de gelijknamige tournee Gunder, opnieuw met Gepken en Strijbosch. De tournee start op 8 februari in Steenwijk. Lohues schrijft het nummer Praoten Doen We Later Wel voor De Goede Dood, de verfilming van het gelijknamige toneelstuk over euthanasie van regisseuse Wannie de Wijn.

2013

Lohues neemt het album Ericana thuis in Erica op, samen met Guus Strijbosch, Bernard Gepken en Bart Wagemakers. Volgens het persbericht van label PIAS bevat de cd liedjes over thuiskomen, vrijheid, liefde en de natuur. De meer dan zeventig voorstellingen tellende Ericana-tournee gaat op 5 februari van start Hardenberg.

Discografie Daniël Lohues

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Daniël Lohues

Audio/Video Daniël Lohues

Video Daniël Lohues

Artiesten Voor Azië-Giro ...
Artiesten Voor Azië-Giro 555 ~ Als je iets kan doen
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Artiesten Voor Azië-Giro 555 ~ Als je iets kan doen

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer