Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DANIEL VAN GOENS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website IMSLP

Periode

03-09-1858 - 10-05-1904

Genre

componist, klassiek

Daniel van Goens

De cellist en componist Daniel van Goens krijgt niet alleen in zijn eigen tijd waardering: ook nu nog staan zijn werken op de lessenaar, zowel in het cello-onderwijs als op de concertpodia. Zijn meest populaire werk was en is het scherzo opus 12 no. 2 voor viool en piano. In ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Daniel van Goens

De cellist en componist Daniel van Goens krijgt niet alleen in zijn eigen tijd waardering: ook nu nog staan zijn werken op de lessenaar, zowel in het cello-onderwijs als op de concertpodia. Zijn meest populaire werk was en is het scherzo opus 12 no. 2 voor viool en piano. In 1899 publiceert muziekuitgeverij Benjamin in haar bundel 'Moderne Cellomeister' de saltarello opus 35 van Van Goens, samen met werken van cellocoryfeeën als David Popper en Karl Davidov, een teken dat zijn composities volwaardig worden geacht.

1858 - 1871

Daniel van Goens wordt op 3 september te Leiden geboren. Enkele van zijn broers en zusters komen als gevolg van de heersende tuberculose al vroeg te overlijden.

1872 - 1879

Vanwege de voortdurende dreiging van tuberculose besluit de familie Van Goens op zoek te gaan naar een beter en warmer klimaat. In 1872 vertrekt het gezin naar Montpellier. In 1873 trekken vader, moeder, Daniel van Goens en broer en zus verder naar Lausanne om zich uiteindelijk in 1879 in Parijs te vestigen.

1880 - 1884

In Parijs besluit Daniel van Goens zijn rechtenstudie op te geven en een muziekstudie te volgen aan het conservatorium. Hij studeert cello bij Léon Jacquard en compositie bij Albert Lavignac. In 1883 behaalt Van Goens een eervolle 'premier prix'. Echter door zijn slechte gezondheid wordt het cellospelen steeds moeilijker.

1885 - 1897

Het eerste opus van Van Goens wordt gepubliceerd in 1885: een rêverie en mazurka voor cello en piano. Vanwege de belangstelling voor de werken van Van Goens volgen er al snel meerdere publicaties, in totaal 38 stukken voor cello en piano.

1898 - 1899

De pianiste Germaine Polack, de vrouw van Van Goens, verzorgt in 1898 mede de première van het andante opus 75 (voor viool en piano) van Gabriel Fauré. De concertreizen van Polack en haar man moeten echter worden afgezegd vanwege de gezondheid van Van Goens. Ook slaagt hij er niet meer in zijn cellotechniek voldoende te onderhouden. Het teruggetrokken leven dat Van Goens leidt biedt echter wel ruimte voor zijn composities, niet alleen voor kamermuziek maar ook grotere werken zoals zijn eerste celloconcert in a klein, gepubliceerd in 1899.

1900 - 1904

Componist Daniel van Goens heeft 46 opusnummers op zijn naam staan en een gavotte voor strijkers, zonder opusnummer. Naast de werken voor cello en piano, schrijft hij kamermuziek voor viool, cello en piano en een tiental orkestwerken, waaronder twee celloconcerten. Daniel van Goens overlijdt op 10 mei 1904 te Fontainebleau in Frankrijk.

Discografie Daniel van Goens

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Daniel van Goens

Audio/Video Daniel van Goens

Video Daniel van Goens

van goens scherzo - puxed...
van goens scherzo - puxeddu stuani.flv
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
van goens scherzo - puxeddu stuani.flv

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer