Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DANNY DE MUNK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Danny de Munk

Periode

19-02-1970 - heden

Genre

levenslied, musical, Nederlandstalig, pop, zang

Online

Beeld en Geluidwiki
Officiële website

Danny de Munk

Acteur en tienderidool die na zijn debuut in de speelfilm Ciske de Rat (1984) uitgroeit tot een gewaardeerd zanger in Nederlandse musicals.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1969   Erik van der Wurff
1980   Rob Chrispijn
1984   Herman van Veen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Danny de Munk

Acteur en tienderidool die na zijn debuut in de speelfilm Ciske de Rat (1984) uitgroeit tot een gewaardeerd zanger in Nederlandse musicals.

1982 - 1984

In 1982 doet de twaalfjarige ras-Amsterdammer Danny de Munk in hotel Krasnapolsky, Amsterdam auditie voor Ciske de Rat. De speelfilm gaat in 1984 in première. De door De Munk gezongen titelsong Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen wordt een grote hit. Als een mini-uitvoering van André Hazes wordt De Munk in één klap tieneridool en hartenbreker van vele pubermeisjes. Ook de opvolger Mijn Stad wordt een grote hit en bezorgt hem op zeer jonge leeftijd een sterstatus.

1985

De Munks filmcarrière wordt voortgezet met de rol van Barend in een verfilming van Heijermans' Op Hoop Van Zegen. Er verschijnen drie singles die alle hits worden. De Munk gaat regelmatig op tournee door het land. Wilde taferelen met gillende fans zijn geen uitzondering. Het album Danny de Munk verkoopt goed en wordt met goud bekroond.

1986

De Munk werkt hard aan zijn zangcarrière. Hij treedt op in Nederland en België met amusementsartiesten als Shirley Bassey, Lou Rawls en Pia Zadora.

1991

Begin van het jaar doet De Munk auditie en wordt aangenomen voor de rol van Marius in de groots opgezette musical Les Misérables. De musical wordt een enorm kassucces en blijft meer dan een jaar te zien in het theater. Na een aantal in commercieel opzicht tegenvallende singles scoort De Munk in november een hit met Vrienden Voor Het Leven, de titelsong van de gelijknamige populaire RTL4 tv-comedy.

1992

Danny de Munk In het seizoen '92-'93 speelt de inmiddels flink populair geworden musicalster de rol van Christian in de Nederlandse musicalversie van Cyrano de Bergerac.

1994

Van maart tot september speelt De Munk opnieuw de rol van Marius in de theaterversie van Cyrano in Carré te Amsterdam.

1995

De Munks eerste Engelstalige cd verschijnt, getiteld Danny. Het album laat verzorgde MOR pop horen met composities van onder andere Piet Souer, Martin Duiser en Ellert Driessen.

Ellert Driessen Martin Duiser Piet Souer

1997

In april gaat de Nederlandse speelfilm All Stars in première. Daarin speelt De Munk de volwassen rol van een van de jongens van een voetballende vriendenclub. Hij bereidt zich voor op de première van de musical De Jantjes en treedt op in het land met een show voor de Stichting Zonnebloem.

1998

De Munk speelt de rol van Angelo in De Tijdaffaire, een musical ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Rabobank. De cast bestaat verder uit ondermeer Liesbeth List, Ben Cramer en Adèle Bloemendaal. Vanaf december tot en met juni 1999 kruipt de zanger in de huid van Mickey in de musical Blood Brothers.

1999

De Munk legt zich toe op het operarepertoire. Eind november speelt hij de rol van Luigi Lucheni in de musical Elizabeth. De titelrol wordt gespeeld door Pia Douwes.

2001

Musicals In Concert, dat op 22 februari in première gaat, is een selectie van hoogtepunten uit musicals van Joop van den Ende. Naast De Munk doen onder meer ook Simone Kleinsma, Henk Poort (hij speelde 600 keer in The Phantom Of The Opera) en Claudia de Graaf mee. Op 23 september gaat in Carré de musical Titanic in première. De Munk speelt hierin de rol van Frederick Barrett.

Claudia de Graaf Simone Kleinsma

2002

Op 27 oktober gaat de Joop van den Endeproductie Copacabana in Gouda in première met De Munk in een van de hoofdrollen.

2004

In de Nederlandse versie van de Disneyfilm Brother Bear is Danny de Munk verantwoordelijk voor de stem van Denahi. Hij zingt ook mee tijdens de tweede editie van het spektakel Musicals In Ahoy'. Het programma De Munk Live! is een concert voor het theater in samenwerking met Joop van de Ende Theaterproducties. De tournee start in oktober en wordt omschreven als een 'sentimental journey' met een mengeling van muziekstijlen waaronder latin, danceklassiekers, soul, rockmusical en smartlappen. De Munk wordt terzijde gestaan door onder anderen Nurlaila Karim, Caselyn Francisco en Sandy Kandau. Danny de Munk doet de stem van Zino in de animatiefilm Back To Gaya.

2005

De laatste voorstellingen van het theaterconcert Danny de Munk Live! vinden op 23 en 30 mei plaats in theater Carré te Amsterdam. Danny de Munk speelt vanaf mei de rol van Timon in theaterproductie The Lion King. Hij deelt de rol met Marc Lauwrys, die vanaf het begin van de productie Timon heeft gespeeld. Ondertussen werkt hij aan de opvolger van het album Danny uit 1995.

2006

Danny de Munk neemt deel aan Musicals In Ahoy' 2006 dat plaatsvindt van 17 tot en met 24 mei. Begeleid door een bijna veertig man sterk orkest, een showballet en het New Symphonic Orchestra zingt De Munk samen met o.a. Anita Meyer, Jamai, Kim-Lian, Nurlaila en Olivia Newton John hoogtepunten uit beroemde hitshows uit de hele wereld. De Munk speelt in de musical The Wiz. Hij neemt de rol van Wizard Of Oz voor zijn rekening. Nurlaila Karim speelt de rol van Dorothy. De regie is in handen van Glenn Casale (Beauty and the Beast). De Nederlandse musicalversie is gebaseerd op de bekroonde Broadway-productie en geïnspireerd op de filmversie met Diana Ross en Michael Jackson. The Wiz gaat op 10 september in première in het Beatrix Theater te Utrecht.

Anita Meyer Jamai Kim-Lian Nurlaila

2007

Op 25 juni viert Danny de Munk zijn vijfentwintigjarig artiestenjubileum met een concert in Ahoy'. Een registratie van het concert verschijnt later in het jaar op dvd. De Munk speelt in het seizoen 2007-2008 de rol van Ciske de Man in de musicalbewerking van Ciske de Rat, naar de trilogie van Piet Bakker. Andere hoofdrollen zijn voor Hugo Haenen, Mariska van Kolck, Hajo Bruins, Marjolijn Touw, Sjoerd Pleysier, Ad Knippels en Marleen van der Loo. De muziek is van Henny Vrienten en de regie is in handen van Paul Eenens. In aanloop tot Ciske de Rat volgt de Avro familie De Munk zes weken lang in de reality soap Danny & Jenny de Munk. De recensies over de musical zijn uiterst lovend.

Henny Vrienten

2008

Tijdens de uitreiking van de John Kraaijkamp Musical Awards 2008, op 2 juni, is Ciske de Rat de grote winnaar met zeven prijzen, waaronder de award voor beste regie (Paul Eenens), de beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical (Mariska van Kolck), beste compositie/arrangementen (Henny Vrienten), beste script en beste liedteksten. Danny de Munks nominatie (Beste Mannelijke Hoofdrol in een Grote Musical) wordt echter niet verzilverd. De single Het Levende Bewijs (september) is de voorloper van het album Hart En Ziel (oktober) dat geheel in de traditie staat van het (Amsterdamse) levenslied.

Angela Groothuizen

2009

Op 3 en 4 april staat de zanger in de Heineken Musical Hall te Amsterdam. Tijdens de twee concerten brengt hij samen met speciale gasten bekende levensliederen en nummers van zijn cd Hart en Ziel ten gehore. De muzikale supervisie is in handen van het producersduo Fluitsma & Van Tijn. Danny de Munk zingt een duet met de Belgische zangeres Kathleen (ex-K3) op haar downloadsingle Dat Afgezaagde Zinnetje dat ook op haar debuutalbum terug te vinden is.

Fluitsma & Van Tijn

2010

Naar aanleiding van het verschijnen van zijn album Dit Is Mijn Leven, en de twee concerten in de Heineken Music Hall op 9 en 10 april, zendt de TROS vanaf 5 maart elke vrijdagavond op Nederland 1 de docu-soap Danny & Jenny Gaan Verhuizen uit. Dit Is Mijn Leven is een productie van Fluitsma & Van Tijn.

2011

Danny de Munk in 2011 Danny de Munk maakt zijn debuut als televisiepresentator naast Tooske Ragas in The Sing-Off. In deze talentenjacht van SBS6 wordt gezocht naar de beste Nederlandse a capella zanggroep. De eerste uitzending op 12 maart trekt ruim 1,2 miljoen kijkers. Daarna dalen de kijkcijfers, De finale wordt al op16 april uitgezonden, twee weken eerder dan gepland. Danny de Munk gaat met Henk Poort de theaters in met de voorstelling Jeugdherinneringen. Op het programma staan zowel oude als nieuwe hits, van levenslied via musical naar Belcanto.

2012

Tijdens de uitvoering van The Passion, het lijdensverhaal van Jezus aan de hand van hedendaagse Nederlandstalige popnummers, 5 april op het Willemsplein te Rotterdam, speelt Danny de Munk de rol van Jezus. Jeugdherinneringen 2, de tweede theatershow van De Munk en Poort, gaat 3 oktober in première in Schouwburg Het Park in Hoorn. Tijdens de show neemt het duo het publiek door middel van sketches en muziek opnieuw op muzikale wijze mee langs dierbare herinneringen. Onder het motto ‘hoe ouder, hoe gekker’ viert de 42-jarige zanger op 17 november in de Heineken Music Hall zijn 30-jarig jubileum.

2013

Danny de Munk is in februari te gast in het programma Ali B Op Volle Toeren. In het programma ontmoet hij rapper Lil' Kleine. Beide artiesten maken een nieuwe versie van een nummer van de ander. Lil' Kleine gaat met Zo Verdomd Alleen aan de slag en De Munk met Tuig Van De Richel. Naar aanleiding van de positieve reacties komt De Munks bewerking uit als download. Niet veel later staat Tuig Van De Richel op de eerste plaats in de iTunes Top 100. Het nummer is ook terug te vinden op het verzamelalbum Mijn Levenslied.

Lil Kleine

Discografie Danny de Munk

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Danny de Munk

Audio/Video Danny de Munk

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer