Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DARYLL-ANN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1988 - heden

Genre

alternative, indie

Daryll-Ann

Gitaarpopband uit Ermelo met grillig carrièreverloop. Aan de snelle opmars komt een eind als de Engelse platenmaatschappij Hut Records na één album het contract opzegt. Vervolgens staat de groep aan de basis van Excelsior Records, waar vooral anderen successen boeken. Eind jaren negentig wordt de opgebouwde cultstatus alsnog omgezet in ...
Volledige biografie...

Bezetting

Diederik Nomden   toetsinstrumenten
Jeroen Kleijn   drums
Dick Brouwers   basgitaar
Coen Paulusma   zang
Anne Soldaat   gitaar, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Frank van der Bij   drums
Jeroen Vos   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1958   Martin Cramer
1991   Caesar
1994   Boudewijn de Groot
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Daryll-Ann

Gitaarpopband uit Ermelo met grillig carrièreverloop. Aan de snelle opmars komt een eind als de Engelse platenmaatschappij Hut Records na één album het contract opzegt. Vervolgens staat de groep aan de basis van Excelsior Records, waar vooral anderen successen boeken. Eind jaren negentig wordt de opgebouwde cultstatus alsnog omgezet in gevulde concertzalen en bevredigende plaatverkoop.

1988

Daryll-Ann wordt in de zomer opgericht door muzikanten die elkaar kennen uit hun tijd op de middelbare school. De groep heet eerst The Easy Riders en bestaat op dat moment uit gitarist Jelle Paulusma, zijn broer Coen die zingt, Jeroen Vos op bas en Frank van der Bij achter het drumstel. Later voegt Anne Soldaat zich toe als extra gitarist en wordt Daryll-Ann de bandnaam, vernoemd naar een personage uit de Amerikaanse televisieserie Hill Street Blues. De inspiratie haalt het vijftal uit oude punkplaatjes en The Cure.

1991

Voor het Kelt label maakt de band de EP Decibel, die her en der enthousiast wordt ontvangen. Het plaatje wordt gepresenteerd bij de Utrechtse platenzaak Da Capo. Manager Ferry Roosenboom regelt de optredens, waaronder het voorprogramma van Buffalo Tom.

1992

De band speelt op Noorderslag en brengt de cd Renko uit op het Solid label. Op de cd zijn invloeden te horen van The Byrds, Buffalo Tom, fIREHOSE en Hüsker Dü. Hoewel de band door de media als veelbelovend wordt beschouwd valt het succes tegen, wat geweten wordt aan de magere productie. Daryll-Ann besluit zich volledig op de muziek te richten, reden voor zanger Coen Paulusma en drummer Frank van der Bij om er mee te stoppen. Vanaf dat moment neemt broer Jelle de leadzang over. De band werkt een tijdlang met gastdrummers.

1993

Via via komt een demo van Daryll-Ann terecht bij David Boyd van het Britse Hut label, dat geliëerd is aan Virgin. Hij wil de groep tekenen bij Hut, maar Solid wil de formatie niet laten gaan. Na lange onderhandelingen wordt men het eens en kan het nieuwe contract getekend worden. De eerste uitgave is de door Henk Jonkers geproduceerde EP I Could Never Love You. In Jeroen Kleijn (ex-Little Furry Things en ook actief bij Julia P. Hersheimer) vindt de band eindelijk een nieuwe vaste drummer. Hij speelt vanaf het eind van het jaar mee als de groep in Engeland optreedt samen met The Verve en Acetone.

Julia P. Little Furry Things

1994

Daryll-Ann speelt op Noorderslag. Het viertal doet een toer door Engeland en staat in London twee maal in het voorprogramma van labelgenoot Smashing Pumpkins. I Could ... wordt single van de week in het Engelse Melody Maker en er zijn lovende woorden in de NME. In mei verschijnt de tweede EP Come Around. Nationale erkenning volgt met een optreden op Pinkpop. De band heeft duidelijk last van zenuwen en het vroege tijdstip van het optreden, maar weet de nodige indruk te maken. Meteen na Pinkpop toert de band door Engeland met Cracker, gevolgd door een showcase tijdens het New Music Seminair in New York in juli en het Lowlands festival. Hierna is het tijd om het eerste album voor Hut op te nemen. Met een budget van een ton duiken de vijf aan het eind van het jaar de studio in.

1995

In maart 1995 verschijnt het album Seaborne West. De plaat is een enorme stap vooruit. Veel aandacht is besteed aan arrangementen en koortjes. De invloeden van de late sixties nemen toe, maar ook het scherpe randje blijft in enkele nummers. Als single verschijnt Stay. De recensies zijn overwegend enthousiast van toon. Stay wordt wederom tot single van de week gekozen in de Melody Maker. De Q schrijft 'an album of timeless quality and charm'. Er wordt uitgebreid door Europa getrokken samen met Bettie Serveert. Het kwartet neemt voor BBC-Radio 1 een sessie op waarvan twee nummers terechtkomen op de single You're So Vain welke in juni uitkomt. In augustus komt Seaborne West ook in Amerika uit. Al deze hoopgevende berichten leiden echter niet tot veel plaatverkoop, waardoor de band bij de eerstvolgende bezuinigingsactie binnen Hut aan het eind van het jaar op straat wordt gezet.

Bettie Serveert

1996

Ferry Roosenboom en producer Frans Hagenaars richten een nieuw platenlabel op: Excelsior Recordings (eerst nog kort Electrolux geheten). Daryll-Ann, waarin Coen Paulusma inmiddels is teruggekeerd, is één van de eerste gecontracteerden. In de Studio Sound Enterprise van Hagenaars in Weesp (‘Weeps’) wordt Daryll-Ann Weeps opgenomen. De plaat wordt goed ontvangen, maar de respons is niet zo enthousiast als de makers – die tot op de dag van vandaag ervan overtuigd zijn met Weeps hun meesterwerk te hebben gemaakt – hadden gehoopt. De singles Tremble Forte en A Proper Line doen weinig. In het buitenland blijkt de band nog niet vergeten. De groep staat samen met Caesar, Cornfields en het dj-duo Easy Aloha's in het kader van een cultureel festival in het door de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië zwaar getroffen Sarajevo. Na terugkomst staat Daryll-Ann opnieuw op Lowlands. Daarna wordt een tijdlang niets meer van de groep vernomen en lijkt het verhaal Daryll-Ann voorbij. De fans richten hun aandacht op andere Excelsior-acts als Caesar en Johan.

Easy Aloha's

1998

Aan het begin van het jaar doet Daryll-Ann een korte Marlboro Flashback Tour, waarbij de band materiaal van The Byrds covert. Deze optredens maken veel enthousiasme los. Later dit jaar maken Anne Soldaat en Jelle en Coen Paulusma thuis en in de oefenruimte opnamen voor wat de volgende plaat zal worden. Drummer Jeroen Kleijn is inmiddels actief als labelmanager bij Excelsior en speelt bij o.a. Rex (eind '97), Scram C Baby en Speed 78.

Scram C Baby

1999

Daryll-Ann Na het voltooien van de plaatopnamen speelt Daryll-Ann in mei in Praag en kort daarop in Paradiso, tijdens het Holland Festival. Eind augustus verschijnt de cd Happy Traum. De reacties zijn overweldigend: de plaat komt zelfs op 1 binnen in de Moordlijst. Dit keer vertaalt de popjournalistieke lof zich ook in enige plaatverkoop. Het album staat twee weken in de Album Top 100. De single Surely Justice en de bijbehorende videoclip worden met regelmaat uitgezonden. De voltallige band, inclusief Vos en Kleijn, speelt op Lowlands en doet in het najaar van ’99 en het eerste halfjaar van 2000 een uitgebreide toernee in het clubcircuit.

2000

Daryll-Ann neemt een bijdrage op voor een Doe Maar-tribute. Ze kiezen het nummer Belle Hélène. Het album DA Live verschijnt in september. Het bevat speciaal voor deze plaat opgenomen nummers aangevuld met materiaal van verschillende radio- en televisiesessies.

Doe Maar

2001

Bassist Jeroen Vos wordt vervangen door Dick Brouwers (ex-Soft Parade). Begin september doet Daryll-Ann enkele try-outs in Nijmegen ter voorbereiding van de Amerikaanse tournee. Die wordt uitgesteld tot begin oktober als op 11 september aanslagen worden gepleegd in New York en Washington.

Soft Parade

2002

Op het album Trailer Tales ontpopt Jelle Paulusma zich meer en meer als multi-instrumentalist aangevuld door Jeroen Kleijn, Anne Soldaat en broer Coen. David Corel (Alamo Race Track) zorgt op de cd voor de baspartijen.

Alamo Race Track

2003

Daryll-Ann verzorgt begin februari het voorprogramma in Nederland van concerten van de Amerikaanse band Counting Crows.

2004

Daryll-Ann Op 16 februari verschijnt het album Don't Stop. Op de gevarieerde plaat staan vier nummers van gitarist Anne Soldaat die de nummers ook zelf zingt. De productie is deze maal in handen van J.B. Meijers. De release wordt in maart gevolgd door een albumtour. Jelle Paulusma verzorgt de vocalen op het album van Clashing Egos, het danceproject van Erwin van Moll en Jan Vanderlest. Op woensdag 26 mei bevestigt drummer Jeroen Klein via het programma 3voor12.nl dat Daryll-Ann na vijftien jaar uit elkaar gaat. De band zegt alle optredens die nog gepland staan af.

J.B. Meijers Max 404

2006

Jelle Paulusma komt in januari met zijn eerste soloalbum Here We Are. De tien nummers tellende cd komt uit bij Munich Records en bevat gastbijdragen van John Maasakkers op drums, Diederik Nomden op piano en JB Meijers op onder meer gitaar en mandoline. De muziek beweegt zich volgens Paulusma tussen singer-songwriter, Westcoastpop en neo-psychedelica. Naast zijn soloalbum is de muzikant ook nog steeds actief voor de electropop-act Clashing Egos, waarvan een tweede album uitkomt. Anne Soldaat is nauw betrokken bij de opnamen van het tweede album van Gem. Met zijn eigen band Do-The-Undo werkt hij aan een eerste cd voor Excelsior. Coen Paulusma zingt in drie nummers op het album Running In Slomo van Mercy Giants.

Anne Soldaat Do-The-Undo Gem Jelle Paulusma Mercy Giants

2012 - 2013

In juni 2012 richt Marien Dorleijn van de band Moss de Facebookgroep Ik Wil Een Daryll-Ann Reünie! op. De band lijkt bij een jongere generatie nog steeds wat los te maken,Tjeerd Bomhoff (Dazzled Kid) en Tim Knol worden direct lid. In juli 2013 staan Jelle Paulusma en Anne Soldaat voor het eerst weer samen op een podium bij een ode aan The Serenes op het Welcome To The Village-festival in Leeuwarden. Op 15 augustus wordt in de Volkskrant aangekondigd dat de band na 10 jaar weer bij elkaar komt. In november 2013 zal er een verzamelbox bij Excelsior verschijnen met het complete studiowerk van Daryll-Ann. Dankzij dit idee worden de bandleden enthousiast om weer bij elkaar te komen. In het voorjaar van 2014 zal er een toer zijn door het Nederlandse clubcircuit. Anne Soldaat "We hebben echt iets nagelaten dat nog indruk maakt op een generatie die ons nooit heeft horen spelen. Ook mijn dochtertje heeft Daryll-Ann nooit gezien, daar doe ik het ook voor".

Dazzled Kid Moss The Serenes Tim Knol

Discografie Daryll-Ann

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Daryll-Ann

Audio/Video Daryll-Ann

Video Daryll-Ann

Daryll-Ann - Surely Justice
Daryll-Ann - Surely Justice
Daryll-Ann "Come Around" ...
Daryll-Ann "Come Around" 1994
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Daryll-Ann - Surely Justice

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer