Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DAVE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Dave

Periode

1944 - heden

Genre

chanson, disco, zang

Pseudoniemen

Dave

Dave

In Amsterdam geboren zanger die zich in de jaren zestig toelegt op Nederlandstalige nummers. Later is Dave populair als vertolker van het Franse lied. Hij woont dan ook in Frankrijk samen met zijn vaste vriend en liedjesschrijver Patrick Loiseau.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

2007   Laura Fygi

Biografie Dave

In Amsterdam geboren zanger die zich in de jaren zestig toelegt op Nederlandstalige nummers. Later is Dave populair als vertolker van het Franse lied. Hij woont dan ook in Frankrijk samen met zijn vaste vriend en liedjesschrijver Patrick Loiseau.

1964

Dave Wouter Otto Levenbach (Amsterdam-Zuid, 4 mei 1944) groeit op in Blaricum. Na het Baarns Lyceum studeert hij korte tijd rechten in Amsterdam. In de hoofdstad ontdekt hij de homoscene. Levenbach solliciteert in 1963 bij Phonogram voor een eerste platencontract en noemt zich David Rivus Vitae. De voornaam verwijst naar de Bijbelse David vanwege een citaat uit de Bijbel (2 Samuel 1, vers 26) waarin homoseksualiteit ter sprake komt. De achternaam is een Latijnse vertaling van Levenbach. Phonogram kiest voor de naam Dave Rich en de zanger begint zijn muzikale loopbaan als voorman van de formatie Dave Rich & The Millionaires. In 1964 maakt hij met deze band een single.

1965 - 1968

Samen met zijn vriend ontvlucht Dave Nederland en reist hij per boot naar de Middellandse Zee. In Saint-Tropez komt Dave aan de kost als zanger in restaurants en cafés. Als zijn vriend hem verlaat, vestigt de zanger zich in Parijs waar hij in 1967 een platencontract krijgt. Manager Eddie Barclay raadt de zanger aan zijn artiestennaam af te korten tot Dave.

1969 - 1974

Dave gaat in 1969 als solist voor het eerst uitgebreid op tournee door Frankrijk, samen met de Griekse zangeres Nana Mouskouri. Zijn grootste Nederlandstalige hit heeft hij in augustus 1969 met Nathalie. Latere singles dringen niet door tot de Nederlandse Top 40. In 1971 in de Parijse bar Whoops Patrick met wie hij een langdurige relatie krijgt. De single Préparez Le Chemin Du Seigneur (Prepare The Way Of The Lord) is een nummer uit de musical Jesus Christ Superstar. In 1974 krijgt Dave een contract bij CBS. De eerste single Trop Beau, onder de titel Sugar Baby Love eerder een hit voor The Rubettes, wordt zowel in de Franstalige als de Engelstalige versie een groot succes in Frankrijk.

1975

Dave De zanger maakt zich in Nederland onsterfelijk met Dansez Maintenant, dat de eerste plaats in de Top 40 bereikt. De single is een Franstalige bewerking van Moonlight Serenade van Glenn Miller en is in deze periode goed voor een verkoop van 3,5 miljoen exemplaren. Dave staat voor het eerst op het podium van de Olympia in Parijs.

1976

In de loop van 1976 volgen een debuutelpee en wat singles, maar daarna verdwijnt Dave opnieuw van het Nederlandse hittoneel. In Frankrijk blijft hij echter zeer succesvol met de ondermeer de single Du Côté De Chez Swann.

1980 - 1990

Als het succes midden jaren tachtig afneemt en Dave zich geen begeleidingsband kan permitteren, trekt de zanger door Frankrijk begeleid door een cassette. Hij krijgt zo de ruimte zich tijdens optredens te ontwikkelen tot een clowneske entertainer. Met het vele (zwarte) geld dat hij in die periode verdient kan hij de belastingschulden betalen die hij kreeg tijdens zijn succesvolle periode.

1990

In 1990 neemt Dave met ex-BZN-zangeres Annie Schilder een single op. Deze strandt in de tipparade.

Anny Schilder BZN

1992 - 2002

Desalniettemin neemt de belangstelling voor de Frans/Nederlandse zanger weer toe als hij rond de vijftig jaar oud is. Vanaf 1992 worden geregeld opnamen van Dave op cd uitgebracht. De jaren 1994, 1995 en 1996 zijn wat dat betreft topjaren. Naast zingen presenteert Dave een zomerprogramma op de Franse televisie en schrijft hij het boek Du Côté De Chez Moi (uitgeverij Lattes, 1997). Hij gaat als verslaggever naar het huwelijk van prins Willem-Alexander en geeft voor France 3 in 2000 en 2001 commentaar bij het Eurovisie Songfestival.

2003

Aan het begin van het jaar verschijnt Dave's autobiografie Soit Dit En Passant. Het levert de zanger veel uitnodigingen op van Franse radio- en televisiestations.

2004

Het album Doux Tam Tam, dat in april verschijnt, bevat dertien nieuwe nummers waaronder drie in het Engels. De plaat is een hommage aan de jaren vijftig en zestig. Binnen vier weken staat Doux Tam Tam op de 47ste plaats in de Franse cd top 200. In mei staat de zanger drie dagen achter elkaar in het Olympia te Parijs. Tijdens deze concerten worden opnamen gemaakt voor een documentaire die op dvd verschijnt.

2006

Eind maart verschijnt Tout Le Plaisir A Été Pour Moi, de eerste plaat die Dave uitbrengt onder de naam Dave Levenbach. Het album is geproduceerd door Philippe Uminski en gemixt door Jacques Ehrhart. Een gelimiteerde oplage van de cd bevat een dvd met een half uur durende documentaire over het maken van de plaat.

2007

Dave levert een gastbijdrage in een versie van zijn hit Dansez Maintenant op het album Rendez Vous van Laura Fygi.

Laura Fygi

2010 - 2012

Dave is een van de drie juryleden bij de Franse talentenjacht La France A Un Incroyable Talent op de Franse zender M6.

Discografie Dave

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Dave

Audio/Video Dave

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer