Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DE BIBITS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

De Bibits

Periode

1959 - 1963

Genre

a cappella/vocal groups

Pseudoniemen

The Jolly Jokers

De Bibits

De Bibits is een close harmony-groep uit Den Haag, bestaand uit twee zangers en twee zangeressen. Het repertoire bestaat in het begin uit evergreens als San Antonian Rose, Round And Round en Young Love, aangevuld met zelfgeschreven nummers als Angel en Flowing Hearts. Later speelt het kwartet folksongs in de ...
Volledige biografie...

Bezetting

Joyce Spies   gitaar, zang
Gonnie Herlaar   zang
Gert Appelo   zang
Dick Bode   gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1947   Jack Bulterman

Biografie De Bibits

De Bibits is een close harmony-groep uit Den Haag, bestaand uit twee zangers en twee zangeressen. Het repertoire bestaat in het begin uit evergreens als San Antonian Rose, Round And Round en Young Love, aangevuld met zelfgeschreven nummers als Angel en Flowing Hearts. Later speelt het kwartet folksongs in de stijl van Peter, Paul And Mary. De Bibits is het meest bekend van het Nederlandstalige liedje Jij En Ik In Een Bootje dat voor het eerst het grote publiek bereikt door een uitvoering op televisie tijdens de Oudejaarsavondshow 1962 van Teddy en Henk Scholten.

1959

Joyce Spies (1944), Gonnie Herlaar (1944), Gert Appelo (1941) en Roy Lans zitten bij elkaar in de eerste klas van de Christelijke Kweekschool in Den Haag. Speciaal voor een klassenavond richten ze in september 1959 The Jolly Jokers op. Het optreden slaat aan en het kwartet besluit verder te gaan.

1960

De Bibits De plaats van Roy Lans wordt ingenomen door Dick Bode (1944) en de groepsnaam verandert in De Bibits, naar een suggestie van de moeder van Joyce Spies. Een bibit is een jong rijstplantje, dat in de sawah heel snel uitgroeit. De vier vocalisten begeleiden zichzelf op akoestische gitaar, bespeeld door Spies en Bode. De Bibits treden op in Den Haag en omgeving op feestavonden, bruiloften, partijen en talentenjachten. De groep wint in april het Haags Debutantenfestival met in de jury festivalorganisator John de Mol sr. en zanger/entertainer Thom Kelling (1922-1968). In de zaal zit Herman Batelaan, de manager van Johnny Lion en The Jumping Jewels. Hij neemt De Bibits onder zijn hoede waarna de carrière van het kwartet in een stroomversnelling raakt. Vanaf nu treedt de groep landelijk op, zowel op feestavonden van bedrijven als op grote evenementen zoals het Oranjefeest in Woerden met Anneke Grönloh en een liefdadigheidsconcert in Rotterdam met onder anderen Johnny Jordaan, Conny Vandenbos, The Padre Twins (de tweeling Hein en Wim Vader) en Johnny Lion & The Jumping Jewels. Regelmatig verzorgen The Jumping Jewels de begeleiding bij optredens van De Bibits. Manager Herman Batelaan brengt de groep onder bij Phonogram. Met het door Joyce Spies geschreven nummer Angel gaan de vier muzikanten de Phonogramstudio te Hilversum in met arrangeur en orkestleider Jack Bulterman. B-kant I Don't Know Why is een compositie van Bulterman. Een radio-optreden voor de NCRV gaat niet door omdat de omroep moeite heeft met de verwijzing naar Adam in het Paradijs in het liedje Waterloo. De Bibits is wel regelmatig op televisie te zien. Het televisiedebuut is in november in het AVRO-jongerenprogramma Rooster ter promotie van de eerste single Angel/I Don't Know Why.

Anneke Grönloh Conny Vandenbos Jack Bulterman John de Mol Johnny Jordaan Johnny Lion The Jumping Jewels

1961 - 1962

De Bibits Er volgen meer televisieoptredens: in het NCRV-programma Pas Geperst van Pi Scheffer en in het VPRO-programma In Holland Staat Een Riddergoed Deel 2 (april 1962) onder regie van Willy van Hemert. Als de Engelstalige single Angel geen verkoopsucces is, besluit Phonogram dat De Bibits overgaan op Nederlandstalig repertoire, overigens tegen de zin in van de groepsleden. De tweede single Bambino voeren ze dan ook nooit live uit. De derde single valt beter in de smaak. Toe Liefste Dans Met Mij (met een solo van gitarist Hans van Eijk van The Jumping Jewels) is een Nederlandstalige bewerking van Do You Wanna Dance van Cliff Richard. Op de B-kant staat het bekendste liedje van De Bibits: Jij En Ik In Bootje. Op beide singles verzorgt het studio-orkest van Jack Bulterman de begeleiding. De Bibits voeren Jij En Ik In Een Bootje live uit tijdens de Oudejaarsavondshow 1962 van Teddy en Henk Scholten.

Teddy Scholten

1963

De Bibits zijn in maart op televisie te zien in het liedjesprogramma Regen En Wind bij de VARA, onder regie van Wim Neyman, met eveneens optredens van onder anderen Donald Jones, René Franck, Chris Ellis en het koor en orkest onder leiding van Frans de Kok. Het is het laatste optreden met Gonnie Herlaar die zich volledig op haar eindexamen wil concentreren. De Bibits gaat kortstondig verder als trio, totdat Joyce Spies en Dick Bode na het behalen van de lagere onderwijsakte kiezen voor een maatschappelijke carrière in het onderwijs. Gert Appelo gebruikt een extra studiejaar om zijn hoofdakte te halen. Na een solo-optreden in een televisieshow van Dorus brengt Joyce Spies onder de artiestennaam Joycelyn nog een solo single uit: 't Eind Van De Wereld/Op Die Dag In Mei.

Dorus Joycelyn

1964 - 2007

Gonnie Herlaar is jarenlang docent en richt zich op haar gezin. Docent Dick Bode schrijft onder meer musicals voor zijn leerlingen. Hij overlijdt in 1993 op 49-jarige leeftijd. Gert Appelo werkt tot aan zijn pensionering in het onderwijs als vakleerkracht lichamelijke opvoeding en houdt zich in zijn vrije tijd onder meer bezig met cabaret. De Bibits vervullen in het nieuwe millennium de hoofdrol in een van de uitzendingen van het KRO-radioprogramma Het Theater Van Het Sentiment op Radio 2.

Discografie De Bibits

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's De Bibits

Audio/Video De Bibits

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer