Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DE DIJK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1981 - 2022

Genre

Nederlandstalig, rock

Online

Officiële website

De Dijk

Toonaangevende Amsterdamse Nederlandstalige rock-, soul- en rhythm & bluesformatie.
Volledige biografie...

Bezetting

Antonie Broek   drums
Nico Arzbach   achtergrondzang, gitaar
Huub van der Lubbe   zang
Roland Brunt   klarinet, saxofoon
Pim Kops   toetsinstrumenten, viool
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Dirk Beets   trompet
J.B. Meijers   gitaar
Mike Booth   trompet
Christan Muiser   drums
Daniel Derks   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1968   Freek de Jonge
1977   Thomas Oliemans
1981   Arthur Ebeling
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie De Dijk

Toonaangevende Amsterdamse Nederlandstalige rock-, soul- en rhythm & bluesformatie.

1981

Het eerste bandje van de gebroeders Van der Lubbe is Tenderfoot, een country rock formatie waar ook Bert en Dirk Stelder in spelen. De band speelt voornamelijk Engelstalige covers. De band wordt opgedoekt omdat ze zich op eigen, Nederlandstalig materiaal willen richten. De gebroeders Van der Lubbe spelen met Arzbach in de Nederlandstalige rockgroep Stampei alvorens ze in 1981 met drummer Daniel Derks De Dijk oprichten. Derks maakt al snel plaats voor Christan Muiser.

Bert Stelder Stampei

1982

Komt Stampei in zeven jaar tijd maar tot één single, met de naar de Amsterdamse Zeedijk vernoemde band gaat het stukken beter. Inmiddels is de popwereld veel ontvankelijker voor Nederlandstalige muziek. De Dijk valt op doordat ze zich in haar teksten niet op het tienerpubliek richt. De single Bloedend Hart reikt niet verder dan de tipparade, maar het debuutalbum De Dijk wordt een succes. Al snel blijkt De Dijk met zijn op het Amerikaanse rock-, soul- en rhythm & blues-erfgoed georiënteerde variant een aanwinst voor het Nederlandse clubcircuit.

Stampei

1983

Op het tweede album Nooit Meer Tarzan, geproduceerd door Frank Klunhaar, debuteren toetsenist Pim Kops en Antonie Broek. Drummer Antonie is ook actief in de rockabilly-formatie Jump! Dickie Jump!. Het album bevat wederom solide rock (& roll), soul en blues, maar slaagt er niet in het verkoopsucces van het debuutalbum te evenaren. De plaat belandt al snel in de uitverkoopbakken en het platencontract met Dureco wordt beëindigt.

Frank Klunhaar Jump! Dickie! Jump!

1984

Huub van der Lubbe, die drie jaar Theaterschool achter de rug heeft, acteert in Nederlandse speelfilms. Hij is als Fake Ploeg te zien in De Aanslag, naar het boek van Harry Mulisch. Ook speelt hij in Brandende Liefde, naar het boek van Jan Wolkers. Tevens acteert hij in het toneelstuk Pol.

1985

Elke Dag Een Nieuwe Hoed, geproduceerd door drummer Antonie Broek en Maarten Treurniet, verschijnt op Telstar, het platenlabel van Johnny Hoes. De plaat wordt door de muziekpers enthousiast ontvangen maar is ondanks de nodige airplay voor de single Binnen Zonder Kloppen geen verkoopsucces.

Johnny Hoes

1987

De Dijk weigert het bijltje erbij neer te gooien en vindt uiteindelijk onderdak bij Phonogram. De eerste single voor deze platenmaatschappij, Mag Het Licht Uit, levert de band haar eerste hitparadenotering op. Het album Wakker In Een Vreemde Wereld, geproduceerd door Broek en technicus Michiel Hoogenboezem en opgenomen in de Hilversumse Wisseloord Studio, wordt bekroond met de Zilveren Harp. Met 180 optredens in één jaar is De Dijk intussen een van de meest gevraagde live-bands van Nederland.

Michiel Hoogenboezem

1988

De muzikant speelt een korte rol in de film Onno 23 van regisseuse Bea Reese. Deze obscure film is in vijftien dagen opgenomen in een woning in de Mesdagstraat in De Pijp te Amsterdam en bevat ook een rol voor Wally Tax.

Wally Tax

1989

Ook Niemand In De Stad komt tot stand in Wisseloord onder produktionele leiding van Broek en Hoogenboezem. Het album borduurt voort op de Amerikaanse rootsmuziekcultuur en getuigt van gevoel voor detail. De Dijk, bijgestaan door de Super Groove Horns, staat weer als een huis. Ik Kan Het Niet Alleen en Nergens Goed Voor worden grote hits.

Super Groove Horns

1990

Op De Dijk Live vormen trompettist Dirk Beets en saxofonist Roland Brunt, de blazerssectie. Het aloude Bloedend Hart wordt, in een live-versie, een hit. De Dijk is ook in het buitenland te bezichtingen. Zomer '90 staat de band op het New Music Seminar in New York, de grootste muziekbeurs ter wereld.

1991

Het album Nooit Genoeg, wederom een productie van Broek en Hoogenboezem, bevat de Ramses Shaffy-cover 5 Uur. In stilistisch opzicht is de muziek van De Dijk inmiddels volledig uitgekristalliseerd, zodat verrassingen achterwege blijven. Wel vertoont de kwaliteit nog altijd een stijgende lijn.

Ramses Shaffy

1992

Zeven Levens wordt wederom geproduceerd door Broek en Hoogenboezem. Het album biedt weliswaar niets nieuws, maar profiteert gretig van de Hot Haarlemmer Dijk Horns en het orgel van Kops. Een van de opvallende nummers is het gedecideerd voorstappende Nieuwe Laarzen (Van Een Oude Leest), waarin Huub van der Lubbe verwijst naar rellen in de voormalige DDR.

Hot Haarlemmer Dijk Horns

1993

In de zomer neemt De Dijk samen met The Scene een single op in de vorm van De Wereld Is Van Iedereen. Aanleiding voor dit initiatief is het opgelaaide neo-nazigeweld in Duitsland.

The Scene

1994

De video-registratie De Dijk : Live In Paradiso is eind '93 opgenomen in de Amsterdamse poptempel. Het doet vanwege zijn matige kwaliteit (te onrustige beeldvoering, te donker) geen recht aan de sterke live-prestaties van De Dijk. Inmiddels is De Dijk Live platina geworden. Aan het prijzenfront is het ook raak, als De Dijk door de Stichting Conamus geëerd wordt met De Gouden Harp. Aan De Blauwe Schuit, waarop de band refereert aan Middeleeuwse entertainers, ligt het thema van de tijdloze rol van vermaak ten grondslag. Op het door Broek en John Sonneveld geproduceerde album heeft De Dijk haar muzikale vocabulaire uitgebreid door het inzetten van een dobro, accordeon en contrabas. Het eindresultaat is een knappe plaat met onder meer cajun & roll, rhythm & blues en funk. Met het opnemen van de compositie Amsterdam eren de hoofdstedelingen Jacques Brel, die in hun ogen de belangrijkste Europese exponent van de soul is. Met de ballade Als Ze Er Niet Is scoort De Dijk haar grootste hit tot dan toe. Van het album De Blauwe Schuit zet de band 130 000 exemplaren af. En live behoren ze eveneens tot de belangrijkste Nederlandse bands, zowel qua aantal optredens als de kwaliteit ervan.

John Sonneveld

1995

Op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 Mei maakt De Dijk het nummer Heb Je Hart dat later op het album De Stand Van De Maan terecht komt. De song wordt door Amnesty International gebruikt om leden te werven. De Dijk heeft het hart op de goede plaats en laat dat zien door op vijf mei op evenzoveel bevrijdingsfestivals op te treden. Huub van der Lubbe ziet zijn liedteksten (die hij schrijft voor Stampei, Kinderen Voor Kinderen en De Dijk) gepubliceerd in Melkman Met De Blues. De bundel biedt een overzicht van het werk van een elementaire stadsdichter die niet alleen verhaalt van klein leed als lichamelijk ongemak en slechte drank, maar ook van grote wereld-problematiek als intolerantie. Voor de Boudewijn de Groot-tribute Als De Rook Is Verdwenen... covert de groep het nummer De Wilde Jager.

Kinderen Voor Kinderen

1996

In een essay van de hand van Chris Keulemans (in de bundel Alledaagse Passie: 20 Essays Over Popmuziek uitgegeven door De Balie) wordt De Dijk treffend omschreven als 'een poldervariant op Southside Johnny & The Asbury Jukes, inclusief hun aanstekelijke oudejongetjesenthousiasme.' De Dijk verzorgt een optreden in het Russische St. Petersburg en is vier maal te zien in Moskou.

1997

Het door Broek en John Sonneveld geproduceerde De Stand Van De Maan klinkt forser dan zijn voorgangers. De cd-single Stampvol Café bevat leuke extra’s in de vorm van de Dylan-cover Blind Willie McTell, waarin Henk Hofstede zijn opwachting maakt, en het eveneens live opgenomen Dan Penn/Chips Momam-compositie The Dark End Of The Street.

Henk Hofstede

1998

De Dijk kondigt aan in 1999 een jaar rust te nemen. Daaraan vooraf worden twee albums tegelijkertijd uitgebracht: een compilatie, Het Beste Van De Dijk, dat platima haalt, en het live album Voor De Tover. Het levert de groep op de valreep uitgebreide media-aandacht op. De kaarten voor de twee afscheidsconcerten in Paradiso zijn een uur na de start van de voorverkoop al uitverkocht. In het najaar is in de galerie van de Melkweg een fototentoonstelling over De Dijk te zien van fotograaf Bob Bronshoff. Hij volgde de band zo'n anderhalf jaar van Groningen tot Moskou en fotografeerde veel bijzondere en gewone momenten. Het 132 pagina's tellende boek met teksten van Huub van der Lubbe komt uit met de nieuwe live-cd. Van der Lubbe zingt liedjes in de Nederlandse versie van de tekenfilm A Bugs Life.

1999

De bandleden gaan dit jaar hun eigen weg. Zo treedt Huub van der Lubbe regelmatig solo op als dichter, o.a. in het rondreizende theatercircus De Parade het programma Soirée Littéraire. Hij leest gedichten en zingt speciaal voor de gelegenheid geschreven liedjes begeleid door Jan Robijns en Bart de Ruiter (onder de naam Formatie Concordia). Drummer Antonie Broek produceert de eerste Engelstalige soloplaat van Bennie Jolink. Hierop zijn ook toetsenist Pim Kops en de Hot Haarlemmerdijk Horns te horen, bestaande uit Ronald Brunt en Mike Booth. Deze zijn ook van de partij tijdens de Otis Redding-tribute Dreams To Remember in Paradiso. Kops speelt ook mee op Twee Meter Sessies van Skik en Supersub en in de gelegenheidsformatie Het Wad Bij Nacht. Hans van der Lubbe schrijft verder aan nieuwe nummers. In de zomer verschijnt er van zijn hand een verslag in Fret van zijn bezoek aan South By South-West festival in Austin. Gitarist Nico Arzbach houdt zich een groot deel van zijn tijd bezig met het schrijven van nieuwe nummers, niet alleen voor De Dijk maar ook voor een kinder-rock-musical. Brunt treedt af en toe op met de experimentele groep Morzelpronk.

Concordia Morzelpronk Normaal Skik Tröckener Kecks

2000

Na het sabbatical year speelt De Dijk voor het eerst in haar carrière op Pinkpop. De single Als Het Golft verschijnt. Het album Zevende Hemel wordt geproduceerd door J.B. Meijers en Dijk-drummer Anthonie Broek. De mix wordt gedaan door de Engelsman Rafe McKenna die eerder met onder meer The Corrs en UB40 heeft gewerkt. De Dijk speelt in het Amsterdamse Concertgebouw en Ahoy'. Broek en Kops werken mee aan het debuutalbum van Manuëla Kemp. J.B. Meijers duikt regelmatig op in de live-bezetting van De Dijk.

Manuëla Kemp

2001

Huub van der Lubbe doet in januari en februari enkele solo-optredens in theaters. Begeleid door Jan Robijns (piano) en Bart de Ruiter (contrabas) brengt hij onder de naam Concordia een programma met gedichten en liedjes. Hij speelt ook samen met actrice Manouk van der Meulen in de korte Nederlandse horrorfilm R.I.P. van Jan Doense. De film wint twee jaar later in Los Angeles tijdens het horrorfestival Screamfest de prijs voor beste korte horrorfilm.

Concordia

2002

Vanaf 21 januari speelt Van der Lubbe weer live met Concordia. De Dijk viert het twintigjarig bestaan met twee speciale optredens: op 8 juni geeft de band een concert in Ahoy' te Rotterdam (met Skik in het voorprogramma) en op 14 en 15 juni in de Heineken Music Hall te Amsterdam. Daaraan voorafgaand, op 10 juni, verschijnt de single Ga In Mijn Schoenen Staan, in augustus gevolgd door het album Muzikanten Dansen Niet. Het nieuwe album komt op 1 binnen in de Mega Album Top-100. Op zondag 1 september is Huub van der Lubbe een avond lang te zien op de Nederlandse televisie en mag hij zijn favoriete tv-fragmenten uitkiezen in het programma Zomergasten. Ter gelegenheid van het jubileum wordt in september het eerste album van De Dijk op cd gezet in een geremasterde versie inclusief bonusnummers.

Concordia Skik

2003

Wil Je Altijd Van Me Houden is de vierde single van het album Muzikanten Dansen Niet. Geregeld Leven is bundel met alle teksten van De Dijk vanaf de Melkboer plus gedichten die Huub van der Lubbe heeft geschreven voor Concordia. In maart doet de groep net als in 2002 een optreden in Paramaribo. De Dijk staat een exclusief nummer af aan de benefiet-cd Hoop! Peace Songs Voor War Child die op 2 mei verschijnt. De dvd en cd Door is gedeeltelijk akoestische opgenomen en bevat veel bekende Dijk-nummers die opnieuw zijn gearrangeerd. Het nieuwe liedje Huil Maar Niet wordt voorafgaand aan de release van Door begin oktober op single uitgebracht. De tournee van De Dijk wordt van 16 tot en met 20 december afgesloten met vijf optredens achter elkaar in Paradiso.

2004

De Dijk geeft dit jaar geen optredens. Het is de tweede keer dat de Amsterdamse band het een jaartje rustig aan gaat doen. De groep heeft behoefte om een adempauze in te lassen, nieuwe inspiratiebronnen aan te boren en de aandacht even op andere zaken te richten. Huub van der Lubbe is een van de gastvocalisten op het duettenalbum Vuur van Frédérique Spigt. Van het literaire project Concordia verschijnen zowel een bundel als een cd. Huub van der Lubbe speelt opnieuw een hoofdrol in een korte film van Jan Doense. Ver Weg speelt zich af op de planeet Mars waar Van der Lubbe in de rol van astronaut Brad samen met Victor Löw de tijd doodt op een ruimtestation. De soundtrack is van de band Bauer. Huub van der Lubbe is een van de Nederlandse artiesten die een bijdrage levert aan Lied Voor Beslan. De opbrengst van de single gaat naar Het Nederlandse Rode Kruis en de Stichting Help Beslan en komt ten goede aan de slachtoffers van het gijzelingsdrama in het Russische Beslan.

Bauer Frédérique Spigt

2005

Op 23 januari geeft De Dijk een concert in de Rotterdamse Ahoy'. Het is het eerste optreden van de Amsterdamse band sinds 20 december 2003. Na het Ahoy'-concert gaat De Dijk de studio in om het album Later Is Nu op te nemen. De Dijk wordt geëerd met de hoogst haalbare Edison: de Edison Oeuvreprijs. De single Recht In De Ogen (augustus) gaat vooraf aan het album. Op 2 december verschijnt de dubbelsingle Zullen We Dansen/Kom Blauwe Regen. Deze uitgave is uitsluitend via internet te koop. Toetsenist Pim Kops levert bijdragen aan Yesterday's Tomorrow, een cd met negen liedjes van Leonard Cohen bij het gelijknamige boek van de Belgische auteur Marc Hendrickx, uitgevoerd door Henk Hofstede van de Nits. Huub van der Lubbe speelt een bijrolletje in de speelfilm Johan van Nicole van Kilsdonk.

Henk Hofstede

2006

Het 25jarig jubileum wordt gevierd met een feestelijk optreden in Ahoy' te Rotterdam, de uitgave van het dubbel verzamelalbum Zullen We Dansen (1981-2006) en een uitgebreide tournee. Het Hart Van De Dijk van auteur Thomas Verbogt wordt omschreven als een boek over de band, 'over hun liedjes, over hun betekenis en over de mensen om hen heen'. Tijdens de Muzikantendag op 27 mei in de Melkweg te Amsterdam krijgt Pim Kops een Duiveltje uitgereikt in de categorie Beste Toetsenist. De muziekprijs van het Nationaal Pop Instituut is voor de beste Nederlandse popmuzikanten en het beste poppodium van het afgelopen jaar. Kops is door zijn collega-muzikanten gekozen door een internetstemming. De single Wil Je Altijd Van Me Houden bevat een videoclip gemaakt door Jan Doense met beelden van de korte film R.I.P. (2001) waar zanger Huub van der Lubbe een zombie in speelt. De Dijk, Acda en de Munnik en Van Dik Hout geven op 21 juli op het Java Eiland te Amsterdam voor het eerste gezamenlijk een eigen concert. Ook De Poema's verzorgen er een gastoptreden. Naar aanleiding van het 25jarig bestaan van De Dijk vindt op 1 oktober een verrassingsconcert plaats in Paradiso te Amsterdam, de plek waar de band op 1 oktober 1981 het podiumdebuut had in het voorprogramma van Raymond van het Groenewoud. Op deze avond staat De Dijk niet zelf op de bühne maar in de zaal om optredens te zien van onder meer Bob Fosko, Paskal Jakobsen van Bløf, Acda & De Munnik, Alex Roeka, Rowwen Hèze en een gelegenheidsband bestaande uit kinderen van de bandleden. Uit handen van Harry Muskee krijgt De Dijk een prijs voor de verkoop van meer dan twee miljoen albums. Op initiatief van literair tijdschrift De Revisor werken dertien dichters en dertien vocalisten aan popsongs over de liefde. De resultaten worden op 2 oktober uitgevoerd in Paradiso op 'De avond van het Nederlandse liefdeslied'. Huub van der Lubbe werkt in het kader van dit project samen met Gerrit Komrij. Huub van der Lubbe is een van de vocalisten tijdens de speciale voorstelling Nederlandse Artiesten Zingen Toon Hermans, een televisieshow die op 27 november plaats vindt in het Park Theater te Hoorn en op tweede kerstdag wordt uitgezonden door de Avro uitgezonden. Huub van der Lubbe speelt een gastrol in de nieuwe versie van de door Eli Asser geschreven televisieserie 't Schaep Met De 5 Pooten.

Acda en De Munnik Alex Roeka Bløf Cuby + Blizzards Eli Asser Rowwen Hèze Toon Hermans Van Dik Hout

2007

De Dijk wordt genomineerd voor de Gouden Notekraker in de categorie Lichte Muziek. De band speelt op 30 juni op tweede editie van het festival Concert At SEA op de Zeeuwse Brouwersdam. 7 juli sluit De Dijk in de Heineken Music Hall te Amsterdam de clubtournee af die in het teken stond van het 25jarig jubileum. De verrassingsact op deze avond is Solomon Burke. Het is het laatste optreden waarbij trompettist Mike Booth deel uitmaakt van de begeleidende Hot Haarlemmerdijk Horns. Booth keert daarna met zijn gezin terug naar Nieuw-Zeeland. Hij wordt vanaf begin september vervangen door trompettist Peter van Soest (o.a. Cuby+Blizzards, Soestet, Sonny's Inc., Boston Tea Party en de musicals Fame en 42nd Street). De Dijk verzorgt de titelsong van de Nederlandse familiefilm Kapitein Rob En Het Geheim Van Professor Lupardi (november). Het nummer draagt als titel Kapitein Rob. Regisseur Hans Pos, die ook de film heeft gemaakt, verzorgt de clip bij het nummer.

2008

In de eerste helft van 2008 geeft De Dijk slechts 1 optreden: 6 februari in Ahoy' te Rotterdam. In maart en april gaat Huub van der Lubbe solo de theaters in met Solo Met Jan, begeleid door pianist Jan Robijns waarmee Van der Lubbe al meer dan dertig jaar bevriend is. Het duo put voor de muzikale theateravond uit hun gezamenlijke artistieke verleden. Van der Lubbe neemt samen met de Rotterdamse zangeres Charlie Dée het duet Ten Thousand Times op. De oorspronkelijke versie van het nummer staat op Charlie Dée's tweede album Love Your Life. Net als in 2006 verzorgen Acda en de Munnik, Van Dik Hout en De Dijk op 27 en 28 juni gezamenlijk een groots concert op het Java eiland in Amsterdam. Het album Brussel (september) bevat onder meer de single Het Moet En Het Zal met daarop een bijdrage van de Amerikaanse soulzanger Solomon Burke. De cd bevat ook een versie van het nummer Mira van Lieve Hugo. Brussel is opgenomen in de ICP Studios te Brussel in maart en mei en geproduceerd door bandleden Antonie Broek en JB Meyers.

Charlie Dée Lieve Hugo

2009

Tijdens Noorderslag, op 17 januari in Groningen, krijgt De Dijk de Popprijs 2008 uitgereikt. Doorslaggevend voor de jury is de plek die de band inneemt in de canon van de Nederlandse popmuziek (die in 2008 is gevierd met het project 50 Jaar Nederpop) en vooral de kwaliteit van het album Brussel. De teksten op deze plaat onderstrepen volgens het juryrapport 'dat deze band de Nederlandstalige rock misschien niet heeft uitgevonden maar dat hun naam onlosmakelijk met het genre verbonden is en dat al decennia lang.' Voor aanvang van hun optreden tijdens de uitreiking houdt Huub van der Lubbe een korte speech: 'Begin een band. Maak muziek, voor het plezier van jezelf elkaar en het publiek. Zorg dat je een fijne ploeg hebt, een goede crew, een eigen kantoor. Probeer zaken in eigen hand te houden. Laat je niet gek maken, hou vol. Het wordt steeds leuker....na 29 jaar win je de Popprijs!' Tijdens het Holland Flowers Festival op 27 februari in Zwaagdijk wordt een tulp vernoemd naar De Dijk. In april verschijnt een deluxe editie van het album Niemand In De Stad. Naast het origineel uit 1989 bevat een extra schijf met live-opnamen (Paradiso, 7 april 1989), outtakes en demo's. In het hoesje staan handgeschreven notities en dagboekaantekeningen van Huub van der Lubbe. De succesvolle clubtour wordt bekroond met een concert op 4 juli 2009 in de Heineken Music Hall.

2010

Op 20 juni spelen De Dijk, Acda En De Munnik en Van Dik Hout en De Dijk opnieuw op het Java-eiland te Amsterdam, ditmaal met Ellen ten Damme als speciale gast. De Dijk neemt met soulzanger Solomon Burke het album Hold On Tight op met Engels vertaalde klassiekers van De Dijk. Op de single What A Woman levert de Britse pianist Jools Holland een gastbijdrage. Burke reist naar Nederland voor de uitverkochte cd-presentatie in Paradiso te Amsterdam. Geheel onverwachts overlijdt hij op zondag 10 oktober bij aankomst op Schiphol. In overleg met de familie van Burke en in de geest en naar de wens van de zanger, gaat het concert in Paradiso in aangepaste vorm door als eerbetoon aan de soulgrootheid.

Ellen ten Damme

2011

Op 22 maart brengt Verve het album Hold On Tight van Solomon Burke & De Dijk uit in de Verenigde Staten. Het is voor het eerst dat er een album van De Dijk in Amerika verschijnt. Het album Niemand In De Stad uit 1989 staat centraal in het programma Classic Albums, dat op 2 april wordt uitgezonden op de Nederlandse televisie. Zaterdag 2 juli viert de Amsterdamse groep het dertigjarig bestaan met een concert in de Amsterdamse Heineken Music Hall. De documentaire Hou Me Vast - De Dijk van regisseur Suzanne Raes gaat in september in première op het 31ste Nederlands Film Festival in Utrecht. De film volgt De Dijk in het jaar dat het album Hold On Tight verschijnt. Op 1 oktober presenteert De Dijk zijn negentiende album Scherp De Zeis in Paradiso. Het is die dag precies dertig jaar geleden dat de band daar voor het eerst een live-optreden gaf in het voorprogramma van Raymond van het Groenewoud. Scherp De Zeis komt eind september binnen op nummer 1 in de Top 100.

Raymond van het Groenewoud

2012

De Dijk doet mee aan de veertiende editie van De Vrienden Van Amstel LIVE! dat in de tweede helft van januari plaatsvindt in Ahoy’. Na afloop van een van de optredens krijgt de band uit handen van Carice van Houten.een gouden plaat voor Scherp De Zeis. De actrice zingt tijdens het festival elke avond mee met het nummer Mag Het Licht Uit. 10 en 11 mei opent De Dijk traditiegetrouw het seizoen van Openluchttheater Caprera in Bloemendaal. Een van de grootste optredens dit jaar is op 7 juli in de Heineken Music Hall. De band doet 10 december mee aan de Woody Guthrie Tribute in de Melkweg. Een paar dagen later speelt De Dijk aan de andere kant van het Leidseplein met op 13, 14 en 15 december drie optredens in Paradiso. De band Fonky Antique verzorgt het voorprogramma. December staat bij Radio 2 traditiegetrouw in het teken van de Top 2000. De Dijk is met vijftien nummers in deze lijst vertegenwoordigd. De hoogst genoteerde single is Als Ze Er Niet Is op plaats 193.

2013

Op 1 februari verschijnt Simpel Verlangen, het eerste soloalbum van Huub van der Lubbe. J.B. Meijers brengt zijn tweede soloalbum The Secret Year uit. Hij neemt de plaat op met onder meer Stringfellow en drummer Steve Shelley (Sonic Youth). Pim Kops werkt mee aan Rainy Night House, het tweede album van het Avalanche Quartet. Het kwartet rondom Henk Hofstede (Nits) vertolkt arrangementen van muziek uit het oeuvre van de Canadese zanger Leonard Cohen. Kops gaat vanaf september met het kwartet op tournee door Nederland.

Avalanche Quartet

2014

Op 7 januari verzorgt Amsterdam Sinfonietta samen met De Dijk in het Concertgebouw het programma Breder Dan Klassiek. Tijdens deze akoestische avond versmelten beide groepen tot een groot ensemble en spelen ze bijzondere covers, nieuwe liederen met teksten van favoriete dichters en muziek van onder meer Janácek en Satie. Het eerste reguliere optreden van de band sinds 2012 is op 5 april in de Amsterdamse Heineken Music Hall. In maart komt het album Dijkers en Strijkers uit waarop zij hun hits uitvoeren met het Amsterdam Sinfonietta.

Amsterdam Sinfonietta

2017

JB Meijers heeft internationaal succes met The Common Linnets en wordt vervangen door Jelle Broek, zoon van Antonie. Ter gelegenheid van het 35-jarig jubileum maakt de band voor het eerst een theatertour. De bekende nummers worden hiervoor voorzien van nieuwe arrangementen. Deze worden ook opgenomen voor het 18e studioalbum Groef.

Discografie De Dijk

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video De Dijk

Video De Dijk

Het prille begin
Het prille begin
Licht uit
Licht uit
Complete Interview
Complete Interview
Popkrant
Popkrant
Het groepsproces
Het groepsproces
HOU ME VAST - DE DIJK tra...
HOU ME VAST - DE DIJK trailer
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Licht uit

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer