Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DE JAZZPOLITIE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1993 - 1998

Genre

Nederlandstalig, pop

De Jazzpolitie

Gronings duo dat in de jaren negentig met Nederlandstalige luisterpop drie platen maakt en een aantal hits scoort. Ook andere artiesten maken gebruik van de compositorische kwaliteiten van het tweetal.
Volledige biografie...

Bezetting

Peter Groot Kormelink   zang
Herman Grimme   toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1986   Werk in Uitvoering
1988   Splitsing
1993   Fluitsma & Van Tijn
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie De Jazzpolitie

Gronings duo dat in de jaren negentig met Nederlandstalige luisterpop drie platen maakt en een aantal hits scoort. Ook andere artiesten maken gebruik van de compositorische kwaliteiten van het tweetal.

1975

Herman Grimme gaat in Groningen Engels studeren aan de universiteit.

1979

Peter Groot Kormelink gaat in Groningen werken bij het rocktheater Werk in Uitvoering.

Werk in Uitvoering

1984

Herman Grimme en Peter Groot Kormelink komen elkaar tegen in de Groningse band Splitsing. De groep krijgt een platencontract bij EMI en wordt bekend van de single Wind En Zeilen.

Splitsing

1990

Na het uiteenvallen van Splitsing slaan Grimme en Kormelink aan het componeren voor andere artiesten. In een eigen studio maken ze honderden nummers op. In de loop der jaren nemen o.a. Kinderen voor Kinderen, Marco Bakker, Linda de Mol en Mrs. Einstein nummers van hen op.

Kinderen Voor Kinderen Linda de Mol Marco Bakker Mrs. Einstein Splitsing

1991

Het album Linda van tv-ster Linda de Mol komt uit. Grimme en Kormelink hebben hiervoor enkele composities aangedragen.

Linda de Mol

1992

Grimme en Kormelink schrijven een vijftal nummers voor Henk Westbroek's eerst solo-CD, getiteld Voorjaar.

Henk Westbroek

1993

De twee Groningers proberen uiteindelijk toch weer zelf, met succes. De debuut-CD De Jazzpolitie is één van de grote verrassingen op Nederlandstalig gebied. De plaat is opgenomen in de studio van het succesvolle producersduo Fluitsma en Van Tijn. De van het album afkomstige single Liefdesliedjes staat 5 weken op nummer 1 van de Nederlandse airplaylijsten, is Megahit op Radio 3 en haalt een Top 10 notering in de Top 40 en Mega Top 50. Door het succes is de groep veelvuldig op de radio en televisie te horen en zien. Het album De Jazzpolitie wordt beloond met een Zilveren Harp, een aanmoedigingsprijs van de Stichting Conamus.

Fluitsma & Van Tijn

1994

In opdracht van het Comitee 4-5 Mei schrijven Grimme en Kormelink het nummer Bommen en Granaten. Dat jaar doet de groep per helikopter een groot aantal Bevrijdingsfestivals aan en breekt en passant het record 'meeste festivals op één dag'. Ook leveren de twee Groningers zes liedjes voor het tweede solo-album van Henk Westbroek, Vrij.

Henk Westbroek

1995

Het tweede album Ja en de single Wat zou het mooi zijn verschijnen. In de Ridderzaal in Den Haag geven zijn een concert in het kader van de Nationale Manifestatie 50 jaar Verenigde Naties. Onder de gasten bevindt zich Koningin Beatrix.

1996

Voor Marlboro Flashbacks geeft de Jazzpolitie een aantal succesvolle concerten, waarbij ze nummers van Joe Jackson uitvoeren.

1997

Interland, de derde cd van de Jazzpolitie, komt uit. De groep heeft platenmaatschappij Virgin ingeruild voor Van Records. Producer is de van K's Choice en Clousseau bekende Belg Jean Blaute. Onder zijn leiding en met behulp van een aantal Belgische muzikanten is het geluid van de Jazzpolitie iets rauwer geworden.

1998

Het succes van het eerste album heeft de Jazzpolitie niet kunnen continueren. Na vijf jaar besluiten Grimme en Kormelink met de samenwerking te stoppen.

2000

Herman Grimme werkt in zijn eigen homestudio aan een solo-album opgenomen.

2001

Onder de naam Linke Soep doet Peter Groot-Kormelink een zomertour met de band Link en Bert Heerink. In de zomer verschijnt in eigen beheer Salad Days, het solo-album van Herman Grimme.

Bert Heerink Herman Grimme

2002

Peter Groot Kormelink toert in het najaar samen met Erik Mesie (Toontje Lager) en Bert Heerink onder de naam Het Dak Eraf door Nederland met een Eighties Rock Show waarin ze hits coveren.

Bert Heerink Het Dak Eraf Toontje Lager

2008

Groot Kormelink maakt in het najaar deel uit van de Ze Zijn Terug Tour waarbij hij, samen met Kadanz, Erik Mesie van Toontje Later, de Polle Eduard Band en Herman Erbé van Circus Custers, door het land trekt met een programma vol Nederlandstalige popklassiekers. De presentatie is in handen van Bert Heerink. De eenmalige tournee wordt voorafgegaan door een compilatie met de bekendste nummers van de deelnemende acts.

Discografie De Jazzpolitie

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video De Jazzpolitie

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer