Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

De Jeugd van Tegenwoordig

Periode

2004 - heden

Genre

hiphop, Nederhop, Nederlandstalig, rap

Online

Officiële website

De Jeugd van Tegenwoordig

De Jeugd Van Tegenwoordig is een Amsterdamse trio dat via een internethype in 2005 een grote zomerhit scoort met Watskeburt?!, een rap vol zelfverzonnen woorden als sjembek, niau en baudibau. De groep groeit uit tot een van de populairste Nederlandse acts met inventieve producties en raps. In 2011 winnen zij ...
Volledige biografie...

Bezetting

Vieze Fur   rap, tekstschrijver
Willie Wartaal   rap, tekstschrijver
Bas Bron   producer
Faberyayo   rap, tekstschrijver

Genoemd in de biografie van

1986   Reverse
1999   The Partysquad
2005   Bastian
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie De Jeugd van Tegenwoordig

De Jeugd Van Tegenwoordig is een Amsterdamse trio dat via een internethype in 2005 een grote zomerhit scoort met Watskeburt?!, een rap vol zelfverzonnen woorden als sjembek, niau en baudibau. De groep groeit uit tot een van de populairste Nederlandse acts met inventieve producties en raps. In 2011 winnen zij de Popprijs.

2004

Over wie de term Watskeburt?! heeft bedacht zijn de meningen verdeeld. Opgezwolle gebruikt de term in 2003 al voor het eerst op hun single Tjappies en Mammies. Volgens de website 3voor12.nl is het rapper Heistrocker van de groep FTG die verantwoordelijk is voor de populaire kreet ( "Props voor de Heist"). Rappers P. Dronq (Pepijn Lanen alias Pepijn von Bièreliér alias P. Fabergé), Vieze Fur (Freddie Tratlehner alias Freddie van Nazareth) en Willie Wartaal (Olliçio Locadia alias Olliçio KoBoï Moderno) maken deel uit van het Amsterdamse hiphopcollectief De Spaarndammerbuurtkliek. Onder de naam De Jeugd Van Tegenwoordig gebruiken ze in hun track Watskeburt?! meer grappig klinkende, zelfbedachte woorden, op muziek gezet door Bastian (onder de naam De Neger des Heils Majoor Vlosshart). Ze verspreiden een uitgebreide versie van het nummer via internet.

Bastian Opgezwolle

2005

De Jeugd van Tegenwoordig Watskeburt?! groeit uit tot een internethype. Kees de Koning van het label Topnotch contracteert De Jeugd Van Tegenwoordig en brengt Watskeburt?! uit op single. Het plaatje belandt op de eerste plaats in de hitparade en van de ene op de andere dag is De Jeugd Van Tegenwoordig een veelgevraagde act. Het trio doet korte optredens door het hele land en is zowel bij Top 40-publiek als bij meer alternatieve muziekliefhebbers populair. Samen met Brainpower staat De Jeugd Van Tegenwoordig in juni in het voorprogramma van Snoop Dogg in Ahoy' Rotterdam. In augustus staat het gezelschap op Lowlands. Voordat de tweede single Voorjekijkendoorlopen eind augustus in de winkels ligt wordt het nummer een maand eerder al als ringtone uitgebracht. Het debuutalbum Parels Voor De Zwijnen bevat twintig tracks waaronder de singles, een paar korte hoorspelen, een reclamespotje en een bedankwoord in het afsluitende nummer Beter Dan Het Beste Album Ooit. Tijdens de tweede editie van de Dutch Mobo Awards krijgt de Jeugd van Tegenwoordig een award in de categorie Beste Doorbraak. Willy Wartaal scoort samen met rappers Spacekees, Darryll, Heistrockah, The Opposites en Art Officials onder productionele leiding van The Partysquad een hit met de single Wat Wil Je Doen. Het nummer hoort bij de soundtrack van de speelfilm Het Schnitzelparadijs. Op 11 oktober speelt The Partysquad in het voorprogramma van de Amerikaanse rapper 50 Cent in Ahoy' te Rotterdam. Vanaf 17 oktober is De Jeugd van Tegenwoordig te zien op muziekzender The Box met een eigen realityshow. Het programma krijgt de naam Hard Gaan en wordt dagelijks uitgezonden. In het BNN-programma Katja vs. Bridget gaan Katja Schuurman en Bridget Maasland met elkaar de strijd aan wie het populairste kerstnummer kan maken. Schuurman neemt samen met de Jeugd van Tegenwoordig het kerstnummer Ho Ho Ho op en Maasland gaat samen met Jan Smit de studio in.

Brainpower The Partysquad

2006

De Jeugd van Tegenwoordig Tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in de Melkweg, tijdens de afsluiting van het Weekend van de Nederlandse Popmuziek in maart, wint de Jeugd van Tegenwoordig in de categorie Beste Nieuwkomer. In dezelfde categorie krijgt de groep op 15 maart in de Melkweg een Edison Music Award. Het nummer Watskeburt wordt in de zomer uitgebracht in Engeland en Duitsland, op respectievelijk de labels EMI/Virgin en Superstar. Watskeburt is daarmee het eerste Nederlandstalige lied dat onvertaald in Engeland wordt uitgebracht. De single de Stofzuiger bevat remixen door Dexter, Brothers Plonk, DNA en Estroe. De Jeugd van Tegenwoordig levert een bijdrage op de zomersingle en in de videoclip Poes In De Playboy van de Nederlandstalige reggaegroep Luie Hond. Vanaf 8 september is De Jeugd van Tegenwoordig vier weken lang te volgen bij BNN op Nederland 3 in de docusoap De Jeugd Van Tegenwoordig Op Hun Best. Op initiatief van literair tijdschrift De Revisor werken dertien dichters en dertien vocalisten aan popsongs over de liefde. De resultaten worden op 2 oktober uitgevoerd in Paradiso op 'De avond van het Nederlandse liefdeslied'. De Jeugd van Tegenwoordig werkt in het kader van dit project samen met Kees 't Hart. Willie Wartaal heeft vanaf oktober zijn eigen talkshow Wartaal bij de omroep BNN.

Luie Hond

2007

De Jeugd van Tegenwoordig In samenwerking met TMF wordt een wedstrijd uitgeschreven voor een videoclip bij de single Shenkie. 14 mei verschijnt de dvd Tarrels Voor De Zwijnen met videoclips, alle afleveringen van de miniserie Hard Gaan en nooit eerder vertoond beeldmateriaal. In de periode mei/juni is Pepijn Lanen vast panellid van het televisieprogramma Doe Maar Normaal, de Nederlandse versie van de komische popquiz Never Mind The Buzzcocks op de BBC. Willie Wartaal presenteert vanaf september samen met Horace Cohen Villa Life, het kinderochtendprogramma van de VPRO waarbij ze rubrieken aan elkaar praten en kinderen ontvangen in de studio. De Jeugd Van Tegenwoordig wordt door het showcasefestival CMJ in New York uitgenodigd te spelen op de editie die plaatsvindt van 16 tot en met 20 oktober. De rapgroep staat op de openingsavond in de kleine Cakeshop club tijdens een Nederlandse presentatie onder de vlag Damn!

2008

Willie Wartaal heeft met producer Arjuna Schiks onder de naam Aka The Junkies een clubhit met de geïmproviseerd tot stand gekomen track Konijntje. Pepijn Lanen (a.k.a. Serge Faberyayo) staat in januari op Noorderslag te Groningen met Le Le, een ironisch electroproject samen met beatmaker Rimer Veeman (a.k.a. Rimer London) en illustrator Parra. Van Le Le verschijnt eind februari het album Flage. Het tweede Jeugd van Tegenwoordig-album De Machine ligt vanaf 25 april in de winkel. Vrouwen en drugs vormen de hoofdmoot in de teksten. Elk bandlid is verantwoordelijk voor een solotrack. De eerste single van de cd is de track Hollereer. Met De Machine wint De Jeugd Van Tegenwoordig in september de 3VOOR12 Award 2008, de prijs voor het beste Nederlandse album van de voorafgaande twaalf maanden.

Le Le

2009

De single Buma In Me Zak komt niet verder dan de tipparade. De Jeugd van Tegenwoordig staat in het Pinksterweekend op Pinkpop. Vanaf december is de stem van Willie Wartaal te horen in de Nederlandse bewerking van de animatiefilm Arthur En De Wraak Van Malthazard van de Franse regisseur Luc Besson.

2010

Eind juli brengt Pepijn Lanen onder de naam Faberyayo zijn eerste solomixtape uit: Het Grote Gedoe. Vic Crezée is verantwoordelijk voor de mix en rappers Vieze Fur, Willem van The Opposites, Spacekees en Sef leveren gastbijdragen. De producties zijn onder meer van Tom Trago, Willie Wartaal, Benny Sings, Rimer London en Piet Parra. Het derde album De Lachende Derde van De Jeugd Van Tegenwoordig verschijnt op 26 november. In oktober 2011 behaalt de plaat met een verkoop van 25.000 exemplaren de gouden status.

2011

Op 14 april, tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in Amsterdam, wint De Jeugd Van Tegenwoordig in de categorieën Beste Single (Sterrenstof) en Beste Artiest Hiphop. Alle teksten van De Jeugd van Tegenwoordig worden gebundeld in het Handboek Der Jeugd en op 16 juni uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar. Vieze Fur vormt samen met Bastiaan Bosma (Aux Raus) het melige houseduo Coevorduh. Willie Wartaal, Vieze Fur en Faberyayo leveren het liedje The Big Smurfout aan een nieuwe Smurfenfilm in 3D. De drie spreken in de film ook de stemmen in van Boerensmurf, Bakkersmurf en Smulsmurf. Hun populariteit wordt in augustus nog eens bevestigd met een succesvol optreden in de grootste tent op het Lowlands Festival. In november en december doet het trio een korte najaarstournee meet optredens in Amsterdam, Groningen, Den Haag, Utrecht en Enschede. De tour wordt onder de titel One Night Only With Jeugd op 16 december afgesloten met een speciale avond in het Klokgebouw te Eindhoven.

Coevorduh

2012

Tijdens Noorderslag in Groningen neemt De Jeugd van Tegenwoordig de Popprijs 2011 in ontvangst, ‘niet alleen omdat ze met De Lachende Derde een onbetwiste klassieker in de Nederlandse hiphopgeschiedenis hebben afgeleverd, maar ook omdat ze een onmisbare factor gebleken zijn voor ons clubcircuit en de popfestivals.' De jury noemt de groep verder een 'zeldzaam aanstekelijke viertal, dat zich bewezen heeft als grote inspirators voor niet alleen aankomende raptalenten, maar voor iedereen die van muziek houdt.' Willie Wartaal speelt samen met Kempi een bijrol als kleine crimineel in Black Out (januari), een thriller van regisseur Arne Toonen. Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de 3FM Awards, op 12 april in Amsterdam, wint De Jeugd Van Tegenwoordig in de categorie Beste Artiest Hiphop. Faberyayo levert een gastbijdrage in het titelnummer op de EP Tuig Van De Richel van Lil' Kleine en brengt zijn eerste officiële soloalbum uit. Coco is geheel geproduceerd door Benny Sings, verschijnt op 15 juni via Magnetron/Universal en is vernoemd naar Faberyayo’s vriendin. ‘De plaat is een ode aan de liefde, aan mijn meisje en de huiselijkheid,’ vertelt de rapper aan website 3voor12.nl. Uit de tournee met Coco komt de band Coco Tour voort. De Jeugd Van Tegenwoordig doet in augustus een gastoptreden tijdens de show van het Belgische trio Triggerfinger op Lowlands. De groep krijgt op 26 november in het pand van Beeld en Geluid te Hilversum een Gouden Harp uitgereikt.

Benny Sings Coco Tour Kempi Lil Kleine

2013

In juni komt de groep met de single De Formule. Bij een knallende show in de grootste tent op het festival Lowlands kondigen zij de de titel van het vierde album aan: Ja, Natúúrlijk. Faberyayo brengt in november het boek Sjeumig uit met sprookjes voor volwassenen. Eind november zendt de VPRO de documentaire De Formule van regisseur Paula van der Elsen uit. In de documentaire wordt de groep gevolgd in aanloop naar hun nieuwe album en hun tour door Nederland en België.

2015

Het nieuwe album Manon verschijnt in oktober. Het is naar eigen zeggen een ode aan de vrouw. De eerste single Manon gaat vergezelt van een videoclip waarin alleen katten te zien zijn. Het kunstenaarsduo Lernert en Sander tekent voor concept en regie van de clip. Ook voor de volgende clip werkt De Jeugd met het duo samen. Er wordt één clip gemaakt voor de nummers Lente in Bed, Zakuitmetdeheup en BPM69.

2016

Op het album 'De Jeugd Vertegenwoordigd' staan covers van bekende en minder bekende nummers van de formatie. O.a. Guus Meeuwis, Glennis Grace en Trafassi werken aan het project mee.
In december gaat 'Watskeburt?! de musical' in première. In de voorstelling bedienen de acteurs poppen die de leden van de groep voorstellen. Henk Poort is één van de hoofdrolspelers.

Glennis Grace Guus Meeuwis Henk Poort Trafassi

Discografie De Jeugd van Tegenwoordig

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's De Jeugd van Tegenwoordig

Audio/Video De Jeugd van Tegenwoordig

Video De Jeugd van Tegenwoordig

De Jeugd Van Tegenwoordig...
De Jeugd Van Tegenwoordig - Op Een Sexuele Wijze
De Jeugd Van Tegenwoordig...
De Jeugd Van Tegenwoordig - De Formule
De Jeugd Van Tegenwoordig...
De Jeugd Van Tegenwoordig - Pappa Is Thuis
De Jeugd Van Tegenwoordig...
De Jeugd Van Tegenwoordig - Sterrenstof
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
De Jeugd Van Tegenwoordig - Pappa Is Thuis

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer