Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DE KUIP

Overzicht | Biografie | Foto's | Audio/Video

Online

website

De Kuip

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van Feyenoord, worden sinds 1974 ook geregeld concerten gehouden. Naast grote buitenlandse acts, spelen er ook Nederlandse artiesten, zoals Marco Borsato, Kane en de Amsterdammer René Froger.
Volledige biografie...

Biografie De Kuip

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van Feyenoord, worden sinds 1974 ook geregeld concerten gehouden. Naast grote buitenlandse acts, spelen er ook Nederlandse artiesten, zoals Marco Borsato, Kane en de Amsterdammer René Froger.

1930 - 1969

Midden jaren dertig wil Feyenoord-voorzitter Leen van Zandvliet een nieuw stadion bouwen voor zijn club. Highbury, het onderkomen van het Londense Arsenal, dient als voorbeeld. Architect L.C. Van der Vlugt is de ontwerper van De Kuip, zoals het stadion gaat heten. In 1835 slaat stervoetballer Puck van Heel de eerste paal en al twee jaar later vindt de feestelijke opening plaats. Feyenoord is de hoofdbespeler van De Kuip, maar ook het Nederlands elftal speelt er veel interlands. Naast voetbal worden er ook bokswedstrijden en turnwedstrijden gehouden. Daarnaast biedt De Kuip ook speedway. In 1941 lijkt het erop dat het dan nog jonge stadion tegen de grond moet. Vanwege de Tweede Wereldoorlog is er een gebrek aan staal, en dat is in het geraamte van het stadion in overvloed aanwezig.

1970 - 1989

Als in de jaren zeventig massale popconcerten in stadions opgang doen, is De Kuip in Nederland de enige locatie die zo'n festijn aankan. In 1978 is het zover. Bob Dylan en Eric Clapton geven op 23 juni een legendarisch concert. Pas vier jaar later is de volgende grootheid aan de beurt: The Rolling Stones, die er maar liefst drie dagen staan. Een week later treden Simon & Garfunkel op. Een bont gezelschap van internationale toppers volgt. Hoogtepunten zijn de concerten van Bruce Springsteen in 1985. Ze betekenen de definitieve doorbraak van The Boss in ons land.

1990 - 1999

In 1990 is het een komen en gaan van internationale acts. The Stones, Madonna, Prince en Tina Turner spelen het stadion letterlijk en figuurlijk plat. Na die popconcerten is het gras maanden niet om aan te zien en ook wordt pijnlijk duidelijk dat het stadion aan het verouderen is. Als in 1992 en 1993 opnieuw popsterren het stadion veelvuldig bevolken, grijpt de directie in. In 1993 wordt een groot renovatieplan gepresenteerd waarmee het stadion er weer een aantal jaren tegen kan. In 1994 wordt er druk gebouwd, maar het weerhoudt Pink Floyd er niet van om toch op te treden. De totaal vernieuwde Kuip wordt woensdag 16 november 1994, na acht intensieve bouwmaanden, officieel in gebruik genomen. Prins Willem-Alexander verricht de openingshandeling voor aanvang van de voetbalinterland Nederland - Tsjechië. Een paar maanden later, in juni 1995, is de Amsterdamse zanger René Froger de eerste Nederlandse act die zelfstandig een optreden verzorgt in het stadion. Verder maakt De Kuip goede sier met het dance-event Now Summer Dance en een heuse R&B happening.

2000 - 2011

In 2000 komt Froger nog een keer langs in de Kuip. Dat doet hij vlak voor het stadion gebruikt wordt voor het EK voetbal. Nederland organiseert dat samen met België. In de Kuip wordt de finale gespeeld van het evenement. De Kuip begint de concurrentie van de Amsterdam ArenA en het GelreDome in Arnhem te voelen. Er zijn nog maar weinig internationale acts die voor Rotterdam kiezen. Ondanks dat speelt Marco Borsato er in 2004 zes keer. Doe Maar en Kane laten in 2008 ook van zich horen. Het zijn voorlopig ook de laatste acts die er optreden. Feyenoord is van plan om een nieuw stadion te gaan bouwen, dat in 2016 klaar moet zijn. De Kuip blijft echter wel bestaan.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video De Kuip

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer