Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DE MEERVAART

Overzicht | Biografie | Foto's | Audio/Video

Online

website

De Meervaart

De Meervaart is een breed cultureel podium en congrescentrum in Amsterdam Nieuw-West. De twee zalen beschikken ieder over een eigen foyer.
Volledige biografie...

Biografie De Meervaart

De Meervaart is een breed cultureel podium en congrescentrum in Amsterdam Nieuw-West. De twee zalen beschikken ieder over een eigen foyer.

1977 - 1979

In het oprichtingsjaar 1977 komt de programmering nog niet echt van de grond. Wel wordt de Kunst-10-daagse, de voorloper van de Uitmarkt, in de Meervaart gehouden. In de jaren daarna ontspinnen zich tal van culturele activiteiten, met dank aan een grote groep vrijwilligers.

1980 - 1989

Steeds meer mensen weten de Meervaart te vinden. Enkele evenementen baren opzien bij publiek en pers, zoals 'Kitsch uit de Kunst' in 1981, waarbij het hele gebouw in roze papier wordt verpakt, en het Computerfestival in 1984 (computers zijn in die tijd nog geen ingeburgerd fenomeen). Op muzikaal gebied zijn er ook sensaties, zoals het optreden van The Smiths, het enige concert dat de Britse band ooit in Nederland heeft gegeven. De organisatie van de Meervaart gaat gedurende de jaren tachtig gebukt onder zorgen over financiering. Een eenmalige bijdrage van stadsdeel Osdorp zorgt er in 1989 voor dat het culturele centrum behouden kan blijven.

1990 - 1999

In 1990 vindt een grootscheepse opknapbeurt plaats. Het jaar daarop wordt een grote uitbreiding en renovatie gepland. Door allerlei tegenvallers kan de verbouwing pas in 1998 beginnen. De programmering loopt in de jaren van voorbereiding gewoon door. Festivals als Cinekid en Kunstbende komen regelmatig terug in de Meervaart. In 1999 opent de vernieuwde Meervaart. Muziek wordt vanaf dat moment een van de belangrijkste onderdelen van de programmering.

2000 - 2011

De Meervaart groeit uit tot een van de grotere theaters van Amsterdam en er treden grote namen op als Ruth Jacott, Diana Krall, Marco Borsato en Anouk op. Ook worden er opera's en musicals uitgevoerd en zijn er terugkerende festivals.

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video De Meervaart

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer