Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DE NAZATEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1995 - heden

Genre

kaseko, Surinaamse jazz

Online

Officiële website

De Nazaten

De Nazaten is een feestelijke Surinaams/Nederlandse groep, 'hofleverancier' van 'bastaardblaasmuziek' geënt op Surinaamse kaseko, jazz, Antilliaanse walsen, fado, klezmer, Europese fanfaremuziek, mardi grass, calypso en geïmproviseerde muziek. De Nazaten heten eerst voluit De Nazaten Van Prins Hendrik, vernoemd naar de echtgenoot van koningin Wilhelmina (1876-1934) die berucht was vanwege zijn ...
Volledige biografie...

Bezetting

Patrick Votrian   sousafoon, trombone
Keimpe de Jong   saxofoon, zang
Klaas Hekman   saxofoon
Setish Bindraban   trompet
Chris Semmoh   percussie
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Gregory Kranenburg   drums
Marcel Cuypers   klarinet, piano
Carlo Jones   saxofoon

Genoemd in de biografie van

1991   Robby Alberga
1995   Klaas Hekman
1999   Patrick Votrian

Biografie De Nazaten

De Nazaten is een feestelijke Surinaams/Nederlandse groep, 'hofleverancier' van 'bastaardblaasmuziek' geënt op Surinaamse kaseko, jazz, Antilliaanse walsen, fado, klezmer, Europese fanfaremuziek, mardi grass, calypso en geïmproviseerde muziek. De Nazaten heten eerst voluit De Nazaten Van Prins Hendrik, vernoemd naar de echtgenoot van koningin Wilhelmina (1876-1934) die berucht was vanwege zijn buitenechtelijke affaires. In de naam van het orkest klinken echo's door van de muziek van de harmonie- en fanfarekorpsen, de TRIS kapel (Troepen In Suriname) en de politiekapel van Paramaribo.

1995

Onder de vlag van de Stichting Strotbrock Industri, en met steun van de Rotterdamse Kunststichting en het Anjerfonds, organiseert De Nazaten in juni 1995 het vijfdaagse muziekfestival Impropicana. De muziekgroep speelt in een uitgebreide bezetting tijdens dit festival iedere avond met een andere gast uit de wereld van de jazz en geïmproviseerde muziek: stemkunstenaar Jaap Blonk, drummer Han Bennink, tenorsaxofonist Hans Dulfer,bassist Eric Calmes en gamelanorkest Kumpulan. De composities zijn afkomstig van Eric Calmes, Klaus Kuiper en de huiscomponisten van de groep: Robby Alberga, Boudewijn Deeleman, Keimpe de Jong en Klaas Hekman.

Hans Dulfer

1997

Enkele composities worden in het voorjaar van 1997 opgenomen en verschijnen op Kownu Boy E Dansi, uitgebracht door PAN Records. In de opgenomen stukken borduurt de band voort op de vele vormen van wereldblaasmuziek waarbij improvisatie en dansbaarheid voorop staan. De Nazaten speelt op onder meer North Sea Jazz en de ZomerJazzFietsTour en doet een uitgebreide tournee door Portugal met optredens in onder anderen Lissabon en Evora. Het debuutalbum belandt aan het eind van het jaar in de top 10 die is samengesteld aan de hand van lijstjes ingevuld door de critici van het muziekblad New Folk Sounds.

1999

In het voorjaar van 1999 staan De Nazaten Van Prins Hendrik op het Rotterdamse Dunya Festival met het project Impropicana 2. De groep geeft daar drie concerten met wisselende gasten, zoals Misha Mengelberg en Eric Calmes, waarin op avontuurlijke wijze de grenzen van de wereldblaasmuziek worden verkend. Later dit jaar verandert de groep haar naam in De Nazaten en wordt een nieuwe bezetting gevormd, met onder meer de Haagse klarinettist Marcel Cuypers (Snake Charming, ex-Dopegezinde Gemeente) en trombonist Patrick Votrian (Snake Charming, Dopegezinde Gemeente, Gorelev, Bik Bent Braam).

Dopegezinde Gemeente Gorelev Snake Charming

2000

De composities die tijdens Dunya 1999 hun première beleefden worden uitgebracht op het tweede album Kachéché. De cd bevat een afwisselend feestelijke en melancholische mix van Caribische traditionals en avontuurlijke uitstapjes naar stijlen als klezmer, reggae en mardi grass. Een aantal composities zijn van Misha Mengelberg, de Antilliaanse bandleider Eric Calmes (Grupo Zamanitoki) en de Surinaamse fluitist Ronald Snijders (bij wie gitarist Robby Alberga in de band speelt). Aan het eind van het jaar doet de groep een Nederlandse tournee met de New Yorkse jazztrompettist Roy Campbell Jr. als gastmuzikant.

Ronald Snijders

2001

Roy Campbell Jr. doet ook mee tijdens het programma Van New Orleans Tot New Delhi waarmee De Nazaten in april en mei door Nederland trekt.

2002 - 2003

Van 26 december 2002 tot en met 10 januari 2003 bezoekt de band Suriname in het kader van het uitwisselingsproject Poku Kon Na Wan. De bandleden treden op met de TRIS-kapel, de politiekapel, kawina-, aleke- en arumbua-muzikanten en een Surinaams-Javaans gamelanorkest. Ook op het album Kownu Boy È Dansi staat een cross-over van de Afro-Surinaamse Bigi Poku met Balinese gamelanmuziek in de compositie Golden Sail In Japanese Rain van de Haagse componist Klaus Kuiper. De Nazaten doet in de mei 2003 een veertiendaagse tournee met Poku Kon Na Wan met onder meer een optreden op het Dunya festival in Rotterdam.

2004

Vanaf mei staat het grootste deel van het jaar in het teken van het programma Percussong waarbij Afro-Surinaamse percussie in het zonnetje wordt gezet. Gregory Kranenburg en Klaas Hekman bezoeken in september het Awesome Africa Festival en bereiden daar het uitwisselingsproject Salting The Lions Tail voor met muzikanten uit Zuid-Afrikaanse stad Durban. Tijdens het project wordt Afro-Surinaamse muziek uit Nederland gecombineerd met Indiase percussie uit Zuid-Afrika.

2005

In april komt Pregalathan Singaram uit Durban, bespeler van het Indiase percussie-instrument mridangam, naar Nederland voor twee uitverkochte optredens met De Nazaten. De groep bezoekt in oktober Zuid-Afrika voor concerten in Durban, Johannesburg en Pretoria. Terug in Nederland vindt de eerste muzikale ontmoeting plaats met de Amerikaanse saxofonist James Carter tijdens een optreden op 20 november 2005 op het Zuid Nederlands Jazz Festival in de Effenaar te Eindhoven.

2006

Pregalathan Singaram komt opnieuw naar Nederland voor gezamenlijke optredens met De Nazaten van 3 tot 19 maart. De serie concerten is de afsluiting van het uitwisselingsproject Salting The Lion's Tail. De Nazaten spelen op 17 juni tijdens de opening van het 37ste Poetry International. De bandleden verzorgen met solo's, duo's, trio's en tutti's de muzikale omlijsting rondom de optredende dichters in de grote zaal van de Rotterdamse Schouwburg. Na afloop speelt de band een dansset in de foyer.

2007

Geïnspireerd door de ontmoeting in 2005 schrijft de Amerikaans James Carter speciaal voor De Nazaten nieuwe stukken waarmee in het najaar door Nederland wordt getourd.

2009 - 2010

In het voorjaar van 2009 werken De Nazaten onder de naam Freseko Broki met de Braziliaanse arrangeur, saxofonist en dirigent Inaldo 'Spok' Cavalcante aan RIFF 1. Frevo is een hyperactieve muziekstijl die zijn oorsprong heeft in Recife, Brazilië. De term is een verbastering van het Portugese woord voor koken. Met de Braziliaanse accordeonist Toninho Ferragutti (in plaats van Spok) en tenorsaxofonist Pieter Ubbels doen De Nazaten een tournee met het programma RIFF: Frevo In De Polder. In November 2009 start een tour met de Amerikaanse jazzsaxofonist James Carter. Daar mee spelen zij niet alleen in Nederland maar ook in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Van het concert dat zij gaven in in 2007 komt een cd uit.

2011 - 2012

James Carter en De Nazaten een studioalbum uit opgenomen in de Duitse studio Fattoria in Osnabrück. De mix van jazz en kaseko doet denken aan de muziek uit New Orleans. Ook meken zij samen met de zangeres Denise Jannah Famiri Misma, een muzikale voorstelling gebaseerd op een Surinaams hoorspel over Surinaams/Nederlandse betrekkingen. Met hun 'kaseko-cantate' spelen zij in theaters in Nederland.

Denise Jannah

2018

In Kantine Walhalla in Rotterdam wordt de nieuwe cd 'Als De Haan Tanden Krijgt..." gepresenteerd. De acht composities op het album zijn van Robby Alberga.

Discografie De Nazaten

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's De Nazaten

Audio/Video De Nazaten

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer