Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DE OOSTERPOORT

Overzicht | Biografie | Foto's | Audio/Video

Online

website

De Oosterpoort

De Oosterpoort is het belangrijkste concertpodium van Groningen. Er zijn twee zalen en een café/restaurant, waar lunchconcerten worden gegeven. Organisatorisch vormt De Oosterpoort één geheel met de Stadsschouwburg.
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1995   Gauguin Ensemble

Biografie De Oosterpoort

De Oosterpoort is het belangrijkste concertpodium van Groningen. Er zijn twee zalen en een café/restaurant, waar lunchconcerten worden gegeven. Organisatorisch vormt De Oosterpoort één geheel met de Stadsschouwburg.

1970 - 1979

Cultuurcentrum De Oosterpoort wordt begin jaren zeventig gebouwd ter vervanging van concertzaal De Harmonie. In 1971 wordt de eerste paal geslagen op het oude veemarktterrein. In 1973 krijgt de zaal z'n vuurdoop met optredens van Colin Blunstone (ex-The Zombies) en de Nederlandse band Alquin. Dit onder de naam 'betonconcert', want stoelen staan er op dat moment nog niet. In 1974 is de zaal pas echt klaar voor programmering. De Grote Zaal is gebouwd als zaal voor klassieke concerten. Het wordt de vaste repetitieruimte voor het Noordelijk Filharmonisch Orkest, later het Noord Nederlands Orkest. Het orkest geeft ook zeer regelmatig concerten in De Oosterpoort.

1980 - 1989

In 1986 wordt voor het eerst het festival Noorderslag in De Oosterpoort gehouden, dan nog als 'wedstrijd' tussen Nederlandse en Belgische bands. Het festival vindt sindsdien elk jaar plaats en groeit samen met de Europese muziekconventie Eurosonic uit tot een van de belangrijkste evenementen voor de Nederlandse popmuziek. Jaarlijks komen duizenden muziekprofessionals in januari bijeen in de Oosterpoort. Tijdens Noorderslag wordt de prestigieuze Popprijs uitgereikt

1990 - 1999

De Oosterpoort wordt aan het begin van de jaren negentig uitgebreid met een nieuwe vleugel.

1993

wordt de Pop=Prima prijs voor popmuziek in Groningen ingesteld. De finaleronde vindt plaats in De Oosterpoort. In 2002 gaat de prijs weer ter ziele.

2000 - 2011

In 2005 barst voor het eerst het dancefestival CLASH in De Oosterpoort los, om daarna regelmatig terug te keren.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video De Oosterpoort

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer