Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DEAD HEAD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Dead Head

Periode

1989 - heden

Genre

thrashmetal

Online

Officiële website

Dead Head

Succesvolle thrashmetalband uit Kampen die, nadat ze in het midden van de jaren negentig enkele windstille jaren heeft gekend, in 1999 een doorstart maakt. Wars van enige trends blijft Dead Head volharden in thrashmetal-genre zoals groepen als Kreator, Dark Angel en Sadus die plegen te maken.
Volledige biografie...

Bezetting

Robbie Woning   gitaar
Ronnie van der Wey   gitaar
Hans Spijker   drums
Ralph de Boer   basgitaar, zang

Overige muzikanten

Marco Kleinibbelink   drums
Tom Van Dijk   basgitaar, zang
Michiel Dekker   basgitaar, zang
Johan Wesdijk   vocalen

Biografie Dead Head

Succesvolle thrashmetalband uit Kampen die, nadat ze in het midden van de jaren negentig enkele windstille jaren heeft gekend, in 1999 een doorstart maakt. Wars van enige trends blijft Dead Head volharden in thrashmetal-genre zoals groepen als Kreator, Dark Angel en Sadus die plegen te maken.

1989

In Kampen richten vier enthousiaste thrashmetallers de groep Dead Head op met als doelstelling de heftigste en meest intense trashmetalband van Europa te worden. De groep bestaat naast de gitaristen Ronnie van der Wey en Robbie Woning uit zanger/bassist Tom van Dijk en drummer Hans Spijker. De eerste titelloze demo wordt in september door het hardrock-metal tijdschrift Aardschok vol lof ontvangen: 'De band bestaat pas sinds maart en des te onwaarschijnlijker is het om te constateren hoe onvoorstelbaar snel men in deze korte periode is geëvolueerd. Okay, ervaring werd al opgedaan in Serpent en Lethargy, de vorige bands van de bandleden, maar om met een nieuwe bezetting al na slechts enkele maanden deze kwalitatieve status te bereiken…ongelooflijk!'

1990 - 1991

De tweede demo The Festering levert het viertal een platendeal op met het Duitse Rising Sun Records. Het album The Feast Begins At Dawn verschijnt op dit label. De geluidskwaliteit valt tegen, wat te wijten is aan de slechte mastering in Oostenrijk. Dead Head toert door Denemarken met de Zweedse band Edge Of Sanity en het Deense Invocator. In Nederland worden voorprogramma's verzorgd van Sepultura, Skyclad, Candlemass, Heathen, Suffocation, Malevolent Creation, Grave, Sinister en Gorefest.

Gorefest Sinister

1992 - 1993

Drummer Marco Kleinibbelink neemt de plek achter de drumkit over van Hans Spijker. Het tweede album Dream Deceiver verschijnt bij Bad Taste Recordings. Het geluid op het album is veel vetter dan zijn voorganger en de plaat wordt dan ook veel positiever ontvangen. Robbie en Ronnie zijn naast hun activiteiten in Dead Head tevens actief in de doomformatie Beyond Belief. Van Beyond Belief verschijnt het album Towards The Diabolical Experiment.Met de Franse deathmetalgroep Massacra toert Dead Head twintig dagen door Europa.

Beyond Belief

1999 - 2000

Na een periode van zes jaar, waarin de groep op sterven na dood is geweest, komt Dead Head met het album Kill Division dat verschijnt bij Coldbloodindustries. Michiel Dekker (ook actief in Beyond Belief en The Monolith Deathcult) vervangt zanger/bassist Tom van Dijk. In de zomer van 2000 verschijnt in gelimiteerde oplage de compilatie Come To Salem, waarop naast opnieuw opgenomen nummers van de succesdemo The Festering uit 1991 nog enkele niet eerder uitgebrachte tracks te horen zijn. Robbie Woning schrijft voor Aardschok. Samen met Berthus Westerhuys produceert hij het debuutalbum Feasting On Blood (2000) van Severe Torture.

Severe Torture The Monolith Deathcult

2004

In een oplage van 500 stuks verschijnt bij Fadeless Records de 10” EP Dog God met naast het titelnummer de Iron Maiden-cover Total Eclipse en de nummers Desire en Identity.

2005

Dead Head Bij het Zweedse GMR verschijnt het album Haatland waarop weer ouderwets gethrasht wordt. Zanger/bassist Tom van Dijk is weer terug op het oude nest en zodoende treedt Dead Head weer aan in de oerbezetting van de succesjaren 1989-1993. Het album wordt lovend onthaald. Door een ongeluk in juli van drummer Hans Spijker met zijn mountainbike moet de band optredens afzeggen en kan pas vanaf november de nieuwe plaat ondersteund worden met optredens.

2006

Het eerste optreden van het jaar is tijdens Metalfest in Sneek. Ronnie van der Wey en Hans Spijker werken aan nieuw materiaal waarmee de band in de zomer voor het eerst mee de studio in gaat voor demo-opnamen. In september maakt Dead Head deel uit van Thrash Inferno 2006, een korte Nederlandse tournee met Destruction, Legion Of The Damned en Izegrim.

2007

Onder de eerste optredens van 2007 zijn de Metalnight in Hoogeveen en Thrash Til Burg in 013. In juni is Dead Head de headliner tijdens Eggfest 2007 te Eibergen. De band werkt aan het vijfde album.

2008

Het album Kill Division uit 1999 wordt door Displeased opnieuw uitgebracht inclusief bonusmateriaal. Met Ralph de Boer als vervanger van zanger en bassist Tom van Dijk start in de zomer de opnamen van het album Depression Tank.

2009

Depression Tank komt in februari uit bij Displeased. Metalblad Aardschok schrijft in de recensie dat het stemgeluid van nieuwe vocalist De Boer dicht in de buurt komt van Tom van Dijk en prijst de open en heldere productie van de plaat.

Discografie Dead Head

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Dead Head

Audio/Video Dead Head

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer