Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DEIRE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Deire

Periode

1991 - 2002

Genre

alternative

Deire

Leids/Haagse alternatieve gitaarpopband rond zangeres Nicoline de Wolf, die opvalt door haar feërieke, folky uitstraling. Gitarist/songschrijver Olivier Schutte is ook verantwoordelijk voor het songmateriaal op de eerste cd van Grof Geschut.
Volledige biografie...

Bezetting

Nicoline De Wolf   zang
Eelko Menkveld   toetsinstrumenten
Martin Putto   drums
Gijs Anders van Straalen   percussie
Bart Pellinkhof   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2001   Handsome 3some
2002   I$i$

Biografie Deire

Leids/Haagse alternatieve gitaarpopband rond zangeres Nicoline de Wolf, die opvalt door haar feërieke, folky uitstraling. Gitarist/songschrijver Olivier Schutte is ook verantwoordelijk voor het songmateriaal op de eerste cd van Grof Geschut.

1991 - 1992

In de vroege jaren negentig ontstaat uit een aantal schoolbandjes de formatie Deire. In de eerste jaren van zijn bestaan kent Deire nogal wat bezettingswisselingen. Ook experimenteert het gezelschap met allerlei muziekstijlen.

1993

Deire In 1993 is Deire uitgegroeid tot een formatie bestaande uit zes personen. Er wordt een eerste demo opgenomen.

1994 - 1996

In deze jaren werkt de band aan het eigen materiaal en treedt men op in de Haagse regio. Er wordt een tweede demo uitgebracht. Gitarist en componist Olivier Schutte is tussen de bedrijven door ook actief in Grof Geschut. Als hij later uit die band stapt, blijft hij nog wel enige tijd liedjes voor hen schrijven.

Grof Geschut

1997

De demo Catch The Muse wordt zeer goed ontvangen door FRET en Music Maker. Deire treedt onder meer op in De Melkweg in Amsterdam en staat op een aantal festivals. Daarnaast is de groep te horen in radioprogramma's als Popslag, De Steen & Been Show en Leidsekade Live.

1998

Het door Frans Hagenaars geproduceerde debuut A Muse verschijnt in de maand mei op het Friese Marista-label. Ondanks dat de cd goed wordt ontvangen, blijft de verkoop steken op een schamele vijfhonderd. In november verschijnt de compilatie-cd Westpop met daarop het nummer Angels.

Frans Hagenaars

1999

Hoewel de doorbraak met A Muse uitblijft, speelt Deire zich met de eerste cd wel in de kijker bij platenmaatschappij Warner Music/WEA. Overigens heeft Sony een belangrijk aandeel in het feit dat de Haagse band door Warner wordt opgepikt. Schutte heeft voor de liedjes die hij eerder schreef voor onder andere Grof Geschut een publishingdeal met hen. Deire speelt op belangrijke evenementen als de Haagse KoninginneNach en het Crossing Border Festival. De band verzorgt bovendien voorprogramma's voor Dodgy, The Posies en Nilsson. In juni verschijnt de single My Turn, die regelmatig te horen is op 3FM en Kink FM. Het nummer wordt door drummer Putto van een clip voorzien. Begin oktober verschijnt de single Smart, als voorloper op de tweede cd, via Warner Music. Later in het jaar zit Deire in de studio voor de opnamen van het volledige album.

Grof Geschut Nilsson

2000

Aan begin van het jaar rond Deire de opnamen voor de tweede cd Winter's Over af. Hagenaars fungeert opnieuw als producer, terwijl de eindmix door Chris Blair wordt gedaan in de befaamde Abbey Road Studio's in London. Half februari wordt de single Home uitgebracht. De clip ervan is onder meer te zien op Veronica en TV-West. De cd Winter's Over verschijnt op 24 maart en klinkt wat meer ingetogen dan het debuut. Schutte geeft aan dat het album cruciaal is voor het voortbestaan van Deire. En gelukkig voor hem zijn de eerste reacties positief. In mei neemt Deire een Twee Meter Sessie op voor Kink FM. In juli staat de band op Werfpop in Leiden.

2001

Ondanks goede recensies slaat Winter's Over niet aan bij het grote publiek en blijven optredens uit. Platenmaatschappij Warner zegt het contract met de band op. Ondanks de tegenslagen werkt Deire in een eigen studio aan een derde album.

2002

Deire besluit toch uit elkaar te gaan. Op 7 oktober verschijnt het afscheidsalbum Last Stop. De kern van Deire (zangeres Nicoline de Wolf en gitarist/songschrijver Olivier Schutte) gaat door als studioproject. In de zomer bundelen Olivier Schutte en Hans Brussee (I$I$, Spasmodique) hun krachten in Oak waarvan twee jaar later het album Building Steam verschijnt. De plaat bevat ingetogen popsongs die op geïmproviseerde wijze tot stand zijn gekomen en zijn geïnspireerd door het invloedrijke album Spirit Of Eden van Talk Talk. Gijs van Straalen gaat verder met Sensual, een groep met zangeres Eva Kieboom waarmee hij bossa nova vermengt met drum'n'bass. In augustus 2004 verschijnt bij Munich hun debuutalbum. Daarnaast is Van Straalen percussionist bij de musical The Lion King en maakt hij opnamen met cabaretgroep Niet Schieten. Binnenkort een eigen site met alle andere info.

I$i$ Oak

Discografie Deire

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Deire

Audio/Video Deire

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer