Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DI GOJIM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Di Gojim in 1996

Periode

1988 - heden

Genre

klezmer, Nederlandstalig

Online

Officiële website

Di Gojim

Klezmerorkest dat met theatrale uitvoeringen van Jiddische liedjes en klassieke ballades wereldwijde successen boekt.
Volledige biografie...

Bezetting

Vincent Knaven   drums, tabla, tupan
Jaap Mulder (1)   klarinet, saxofoon, tekstschrijver, zang
Eric Roelofsen   tuba
Sjaak Van Der Reijden   trompet
Jacob Sijtsma   accordeon, arrangeur, componist, saxofoon
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Herman Peenstra   accordeon, zang
Pieter de Vries   drums
Robert Hagar   tuba, zang
Tseard Nauta   banjo, contrabas, gitaar, piano, trombone, viool

Genoemd in de biografie van

2001   Ot Azoj
2003   Reboelje

Biografie Di Gojim

Klezmerorkest dat met theatrale uitvoeringen van Jiddische liedjes en klassieke ballades wereldwijde successen boekt.

1988 - 1989

Jaap Mulder richt samen met Tseard Nauta de groep Di Gojim op. Al vrij snel treden Sjaak van der Reijden, Robert Hagar en Herman Peenstra tot de groep toe. Di Gojim staat voor 'niet-joden', een verwijzing naar de afkomst van de groepsleden. Het gezelschap brengt een theatrale versie van Oost-Europese Klezmer en oude westerse muziek.

1990

De groep brengt haar eerste CD, getiteld Klezmer, uit. Daarop valt een zeer gedreven en virtuoze uitvoering te beluisteren van authentieke klezmer. Kort na het verschijnen verlaat Herman Peenstra de band. Jacob Sijtsma is zijn vervanger. Later dit jaar treedt Pieter de Vries tot de groep toe.

1991

De groep brengt de CD Grine Medicine uit. Die ligt met zijn verfijnde uitvoeringen van authentiek klezmerrepertoire in het verlengde van zijn voorganger.

1992

Drummer Pieter de Vries verlaat de groep en wordt vervangen door Vincent Knaven (The Peptones). De groep doet enkele optredens en begint aan de voorbereiding van haar volgende CD.

1993

De CD Noch a Sjoh komt uit. Di Gojim krijgt de klezmer steeds beter in de vingers, en weet er zelfs een eigen draai aan te geven.

1994

Ook Robert Hager stapt op. In zijn plaats komt Eric Roelofsen.

1995

De groep brengt de CD Boibriker Klezmorim uit. Opmerkelijk detail is dat deze plaat ook opnames bevat van het ensemble in kleine, qua samenstelling steeds weer variërende bandbezettingen.

1996

Di Gojim in 1996 Di Gojem staat met de theatershow Fun Sjetl un Sjets op de planken. De show vertelt het verhaal van een aantal arme, oude klezmermuzikanten die uiteindelijk gevierde sterren worden in de wereld van het Amerikaans-Jiddische entertainment. De liedjes van deze show worden uitgebracht op CD Fun Sjetl un Sjets.

1997

De groep doet een optreden met de bekende joodse zanger Bente Kahan (zang, gitaar) tijdens het Internationale Jiddisch Festival te Amsterdam. Het optreden is de klapper van de avond en wordt later uitgebracht als de live-CD Bente Kahan & Di Gojim.

1998

Di Gojem produceert de theatershow Benja Krik & Di Brandwein Brider. Gebaseerd op de verhalen van schrijver Isaac Babel, brengt de groep in het Nederlands de lotgevallen van misdadiger Benja Brik en de geschiedenis van de beroemde klezmerfamilie Brandwein.

1999

De groep nodigt Nederlandse schrijvers als Robert Long en Ivo de Wijs uit tot het schrijven van Nederlandstalige teksten op oude, bekende muziekstukken uit het Balkangebied. Het resultaat wordt in het theater uitgevoerd onder de naam Oostenwind. Naast het gebruik van maar liefst 25 instrumenten, zingt de groep met zes stemmen a capella. De liedjes uit de show verschijnen ook op CD.

Ivo de Wijs Robert Long

2000

De groep werkt aan haar nieuwe theatershow Ergens, gebaseerd op melodieën die de groep op oude langspeelplaten uit de verschillende Roemeense regio's heeft gevonden. Ook deze show is weer Nederlandstalig, met teksten van Herman Pieter de Boer en Jaap Mulder.

Herman Pieter de Boer

2001

Ergens gaat in première en wordt uitermate positief ontvangen. De gelijknamige cd verschijnt in het najaar.

2003

Tseard Nauta neemt de plaats in van Marius de Boer in Reboelje's rockopera Master Gybsert die vanaf september wordt opgevoerd. Di Gojim gaat de theaters in met het programma De Muur. In dezelfde periode speelt de band de familievoorstelling De Weg Weg. In dit programma vertelt actrice Bodil de la Parra een verhaal van Judith Herzberg, gebaseerd op een oude joodse vertelling. De regie is in handen van Frans Weisz. De bezetting bestaat in deze periode naast bandleider Jaap Mulder, accordeonist/pianist Sjaak van der Reijden en Eric Roelofsen (trombone/tuba) uit Vincent Knaven (drums/percussie), Jacob Sijtsma (accordeon/saxofoon) en Joris van Beek (contrabas/viool).

Reboelje

2004

De theatertournee De Muur wordt geprolongeerd. Een van de speciale concerten is dit jaar met zangeres Bente Kahan. In hun gezamenlijke voorstelling Home zingt en vertelt Kahan over de geschiedenis van haar familie, die terug gaat tot het Spanje van de dertiende eeuw. Tijdens de tournee wijst Kahan de band op het bestaan van de teksten van Wladimir Vysotsky (1938-1980). Jaap Mulder leest zijn biografie en maakt een paar jaar met Di Gojim een programma rondom deze 'Russische Brel'. Di Gojim verzorgt muziek bij de Franse film Le Tango Des Rashevski van regisseur Sam Garbarski.

2005 - 2006

Het is 15 jaar geleden dat Di Gojim het theater inging en dat feit viert de band vanaf oktober met een jubileumvoorstelling waarin in bekende nummers worden gespeeld in nieuwe arrangementen. De première van 15 Jaar Di Gojim is in de De Harmonie te Leeuwarden.

2007

Di Gojim gaat op tournee buiten de landsgrenzen en speelt onder meer in New York, Berlijn, Barcelona en Wroclaw.

2008

Op 1 februari 2008 gaat Schuim in première in De Harmonie te Leeuwarden. Schuim verwijst naar het feit dat Jiddische muzikanten, samen met zigeunerorkesten en circusmuzikanten, door sommige groepen gezien werden als 'het schuim der natie'. Tijdens de theatervoorstelling spelen de Friese wortels van Di Gojim ook een rol.

2009

Di Gojim wordt uitgenodigd voor het festival Ollin Kan dat van 13 tot 20 april plaatsvindt in Mexico.

2010 - 2011

Di Gojim tourt door het land met Fun Fun Stuff / Vysotsky, een muzikale ode aan Wladimir Vysotsky. Uit de tournee vloeit het album Moskou-Odessa (2011) voort. De band wint in oktober 2010 op het Internationaal Joods Muziekfestival de prijs voor Beste Arrangement en ontvangt bovendien een exclusieve uitnodiging voor het prestigieuze festival van Furth in Duitsland. Speciaal voor het festival zingt Jaap Mulder de teksten van Wladimir Vysotsky in het Duits. Op 6 november 2010 speelt Di Gojim op de uitvaart van Harry Mulisch. Op zaterdag 1 oktober 2011 gaat in Gouda Glanzberg in première. De muziektheatervoorstelling Glanzberg, rondom de Joodse componist Norbert Glanzberg (1910-2001), wordt uitgevoerd door zangeres/actrice Bente Kahan, pianist Ivo Janssen, klarinettist/zanger Jaap Mulder en musici van Di Gojim. Glanzberg componeerde in 1983 de Suite Yiddish en de Holocaust Lieder, op basis van uit vernietigingskampen gesmokkelde teksten. De muzikanten voeren het werk uit in de geest van Kurt Weill en Hans Eisler. Voor de pauze vertolkt Bente Kahan, in samenwerking met leden van Di Gojim, ballades en liederen van Stimmen aus Theresienstadt. Een dag na Gouda vindt in Leeuwarden de tweede en laatste voorstelling plaats.

Discografie Di Gojim

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Di Gojim

Audio/Video Di Gojim

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer