Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DI-RECT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Di-rect in 2010

Periode

1999 - heden

Genre

rock

Online

Officiële website

Di-Rect

Di-Rect is een rockband uit Den Haag die onder de vleugels van Kane snel uitgroeit tot een populaire pop/grunge-formatie.
Volledige biografie...

Bezetting

Frans van Zoest   gitaar, zang
Jamie Westland   drums
Bas Van Wageningen   basgitaar
Marcel Veenendaal   zang
Paul Jan Bakker   gitaar

Overige muzikanten

Vince van Reeken   toetsinstrumenten
Tim Akkerman   gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1982   Holger Schwedt
1998   John Sonneveld
1998   Tom Bakker
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Di-Rect

Di-Rect is een rockband uit Den Haag die onder de vleugels van Kane snel uitgroeit tot een populaire pop/grunge-formatie.

1999

Dick Westland, vader van drummer Jamie Westland, en de Haagse muzikant Dennis van Hoorn brengen aan het eind van het jaar vier jonge muzikanten bij elkaar. Jamie en gitarist Frans van Zoest zijn met 15 jaar de jongste van het stel, de 19-jarige Tim Akkerman de oudste. Tijdens de eerste repetitie worden de grunge- en crossover-covers snel verruild voor nummers die door Akkerman zijn geschreven.

2000

Vijf nummers verschijnen op een demo-cd en het eerste optreden vindt plaats tijdens het 25-jarige huwelijksfeest van de ouders van bassist Bas van Wageningen. Radio 3-DJ Rob Stenders ziet de band spelen tijdens een optreden in het Haagse Musicon. Hij koopt de demo en draait het nummer Just The Way I Do een dag later in zijn programma. Manager Edwin Jansen (Anouk, Kane, Billy the Kid) hoort het liedje en tekent de band bij AT Productions. Via zijn connecties is het contact met platenmaatschappij Dino snel gelegd. Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen van de band Kane zijn zeer enthousiast na een live-optreden van Di-rect. Ze helpen de band een half jaar lang mee met het schaven aan de composities en nemen de band mee als voorprogramma van hun As Long As You Want This 2000-tour.

Kane

2001

De officiële release van de single Just The Way I Do is 18 april. Het plaatje slaat aan en de video is regelmatig te zien bij The Box, TMF en MTV. De single belandt ook in de playlist op de Belgische radio. Met Daniël Lohues (Skik) wordt het eerste album Discover opgenomen. De tweede single wordt de Who-cover My Generation. In augustus speelt Di-rect voor het eerst in België (Marktrock te Leuven) en op de tweede dag van het Lowlands festival. De opkomende Duitse ster Tobias Regner, winnaar van het programma Deutschland Sucht Den Superstar 2006, brengt het Di-rect-nummer Cool Without You uit op single. Het liedje maakt ook onderdeel van de soundtrack bij de Duitse versie van de animatiefilm Open Season (in Nederland beter bekend onder de titel Baas In Eigen Bos). De Duitse band Asher Lane covert het nummer Inside My Head voor hun album Beautiful Falling.

Skik

2002

De derde single van het debuutalbum is Inside My Head. Di-rect speelt op Noorderslag. In de eindejaarsuitzending van de Mega Top 100 bij de TROS op Radio 3FM is op 28 december de Megaward 2002 uitgereikt aan Di-rect. De Megaward voor de meest populaire artiest/groep van het jaar is een publieksprijs.

2003

Di-Rect De single is ook een hit in Indonesië. Van 28 januari tot en met 2 februari maakt Di-rect deel uit van het livespektakel Vrienden Van Amstel Live! in Ahoy'. Op 6 maart krijgt Di-rect in de Heineken Music Hall een Edison voor Inside My Head in de categorie Beste Single Nationaal. Di-Rect krijgt in april een TMF Award in de categorieen Beste Rock Act en Beste Video Nationaal. Di-rect vliegt op uitnodiging van Nationaal Comité 4 en 5 mei per helikopter langs enkele festivals die op bevrijdingsdag plaatsvinden. Het tweede album Over The Moon staat vol met kant en klare liedjes waaronder de cover The Life I Live van Q65. De hitsingle Rollercoaster is een nummer van stadsgenoten Suburbs.

Q65 Suburbs

2004

Di-Rect Op 8 januari doet Tim Akkerman tijdens de Elvis Second To None Party in een uitverkocht Paradiso een speciaal optreden met The TCB band, de originele band van Elvis Presley. Di-rect speelt in de Grote Zaal van de Oosterpoort tijdens Noorderslag. Eind februari verzorgt de band enkele optredens in Italië. De band wint tijdens de Edisonuitreiking op 23 maart de publieksprijs voor het album Over The Moon. Tijdens de uitreiking van de TMF Awards op 10 april in Ahoy' wordt de video van het nummer Rollercoaster verkozen tot beste clip. Gitarist Spike levert een gastbijdrage op de single Beng Je Hooft van ADHD.

ADHD

2005

Di-Rect Naar aanleiding van de zeebeving in Azië en gedeeltes van Afrika vinden in de eerste week van januari in heel Nederland benefietacties plaats. Di-rect staat samen met o.a. DJ Tiësto, Bløf, Trijntje Oosterhuis, Acda en De Munnik, Dinand Woesthoff, Berget Lewis en Xander de Buisonjé belangeloos op het festival dat 6 januari plaatsvindt op de Dam te Amsterdam. Vanaf 3 januari volgt TMF Di-rect voor een reallife-programma. De muziekzender filmt tijdens de opnamen van het All Systems Go dat op 18 februari uitkomt. Op 21 januari gaat de single Hungry For Love aan het album vooraf. All Systems Go komt direct binnen op de eerste plaats van de albumlijst. Op 19 maart krijgt Di-rect in club Panama te Amsterdam een 3FM Award in de categorie Beste Live-act, in april gevolgd door een TMF Award in de categorie Beste Popgroep Nationaal. 16 mei staat Di-rect op Pinkpop. Tijdens het nummer Blind For You wordt de band terzijde gestaan door de klassieke pianist Wibi Soerjadi. In september reist Di-rect voor drie weken door de Verenigde Staten in het kader van de MTV Road Rally, een wedstrijd waarin twee bands zonder geld in een busje met instrumenten van de Westkust naar de Oostkust moeten te rijden. De winnaar is de band die het eerste aankomt in New York. Eind november verschijnt de albumtrack Blind For You op single. Di-rect figureert in een serie televisiespotjes van de ANWB en is vanaf 1 december ambassadeur voor het condoommerk DFY The People's Condom.

2006

Tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in de Melkweg, tijdens de afsluiting van het Weekend van de Nederlandse Popmuziek in maart, wint Di-rect in de categorie Beste Live-act. Tim Akkerman verzorgt het refrein op de single Ik Wacht Al Zo Lang (april) van Lange Frans & Baas B. De tekst van het nummer is geïnspireerd door het lot van een goede vriend van Akkerman die al een lange periode ernstig ziek is.

Lange Frans & Baas B

2007

Di-rect is de eerste Nederlandse band die een concert geeft voor Second Life, de virtuele gemeenschap op internet waar bezoekers een tweede leven kunnen leiden. Op 15 januari gaat de theatertournee van Di-rect officieel van start. Het titelloze vierde album verschijnt op 2 maart. De plaat wordt voorafgegaan door de single A Good Thing. Di-Rect vertolkt met Bring Down Tomorrow de titelsong van de zwarte komedie Moordwijven (december) van regisseur Dick Maas. De band is ook te horen in de soundtrack van de komedie Alles Is Liefde. Di-rect wint in oktober de TMF Rockt Award voor beste rockact.

2008

Di-Rect Di-rect gaat vanaf november op tournee met een Nederlandstalige versie van de rockmusical Tommy. Alle nummers zijn voor het eerst integraal in het Nederlands vertaald door Jan Rot. De regie is in handen van Jos Thie. De band wordt versterkt door de vocalisten Marcel Veenendaal en Caroline Dest (o.a. Ebonique, Soulvation). De Haagse band is dit jaar de officiële ambassadeur in Nederland van het computerspel Guitar Hero.

Ebonique Jan Rot Soulvation

2009

Tijdens een persconferentie in het Hard Rock Café te Amsterdam maakt zanger Tim Akkerman op 12 maart bekend Di-rect te verlaten na de theatertournee en zich te focussen op een solocarrière. 'In de loop van de jaren zijn we zelf volwassen geworden en is ook onze muzikale smaak veranderd,' stelt hij in zijn verklaring. 'Helaas ben ik nu op het punt gekomen dat deze smaak in mijn geval te ver af staat van Di-rect.' De overige bandleden gaan met hulp van zender BNN op televisie in de docusoap Wie Is Di-rect? op zoek naar een vervanger. Op 8 november wordt Marcel Veenendaal uit Arnhem gekozen als nieuwe zanger. Hij heeft al eerder met Di-rect op het podium gestaan tijdens hun vertolking van de rockmusical Tommy in het seizoen 2008-2009. De eerste single met Veenendaal is Times Are Changing (9 november). Ook toetsenist Vince van Reeken treedt toe tot de vaste bezetting.

Tim Akkerman

2010

Di-rect in 2010 Di-rect wint in de categorie cultuur de Marketing Promotieprijs van Den Haag. Deze publieksprijs is in het leven geroepen om personen of organisaties in het zonnetje te zetten, die Den Haag op een bijzondere of onderscheidende wijze gepromoot hebben. De inbreng van toetsenist Vince van Reeken bepaalt mede het geluid op het album This Is Who We Are, waarop invloeden te horen zijn van onder meer Coldplay. Naast stevig repertoire bevat de cd ook rootsy klanken (Walk With Me) en licht-psychedelische momenten (Flies, Ants And Elephants). De opnamen zijn in handen van de Britse producer James Lewis. Na een optreden tijdens het Java Rockin'land Festival dat op 8, 9 en 10 oktober wordt gehouden in Jakarta Utara, Indonesië, gaat op 15 oktober de 18 shows tellende This Is Who We Are Tour van start in Hellendoorn.

2011

Eind januari doet Di-rect zeven show tijdens Vrienden Van Amstel Live in een uitverkocht Ahoy'. Ben Saunders is gastmuzikant. Gitarist Spike gaat met zijn andere band The Deaf in maart naar de Verenigde Staten voor optredens tijdens het festival South By SouthWest in Austin, Texas. Het debuutalbum van The Deaf komt uit in april. Di-rect werkt aan nieuw songmateriaal in de Basementstudio in Den Haag en gaat in de zomer weer met producer James Lewis naar de ICP studio’s in Brussel voor de opnames van de volgende plaat. Na de single The Chase (september) verschijnt eind oktober het album Time Will Heal Our Senses. Een maand later brengt voormalige Di-rectzanger Tim Akkerman zijn eerste soloalbum ANNO uit. De theatertournee van Di-rect, met Paul Jan Bakker als extra gitarist, eindigt op 11 april 2012 in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Ben Saunders Paul Jan Bakker The Deaf

2012

Na de theatertournee keert Di-rect in november weer terug in het clubcircuit met de clubtour Time Will Heal Our Senses met in totaal 17 optredens in onder meer Paradiso, de Effenaar, Tivoli en de Oosterpoort. Soul Sister Dance Revolution reist mee als voorprogramma. Het afsluitende optreden is op 29 december in het Paard van Troje te Den Haag. Aan het eind van het jaar tekent Di-rect een platendeal bij de Duitse maatschappij Robot Robot Records. Andere acts op het label zijn onder meer Nickelback, Slipknot, Lenny Kravitz en Sepultura.

Soul Sister Dance Revolution

2013

Bassist Bas van Wageningen brengt op zijn label Homebase het debuutalbum Playground Kids uit van Soul Sister Dance Revolution. Op de single Where We Belong werken de Haagse rockers samen met houseproducer Fedde Le Grand. De single wordt in oktober gepresenteerd tijdens het Amsterdam Dance Event. De najaarstournee van Di-rect start op 22 november in De Boerderij in Zoetermeer. De band doet elf Nederlandse poppodia aan en speelt vooral muziek van het album dat in 2014 uit moet komen. De jonge band Taymir gaat mee als voorprogramma.

Fedde le Grand Taymir

2016

Na zeven jaar verlaat toetsenist Vince van Reeken de band.

2017

Gitarist Paul Jan Bakker behoort inmiddels tot de vaste bezetting. Zijn aandeel is mede bepalend voor het vernieuwde geluid op het album 'Rolling with the punches' dat in oktober verschijnt.

Discografie Di-Rect

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Di-Rect

Audio/Video Di-Rect

Video Di-Rect

Artiesten Voor Azië-Giro ...
Artiesten Voor Azië-Giro 555 ~ Als je iets kan doen
Fedde Le Grand, DI-RECT -...
Fedde Le Grand, DI-RECT - Where We Belong
DI-RECT - TIME WILL HEAL ...
DI-RECT - TIME WILL HEAL OUR SENSES - CLUBTOUR 2012
DI-RECT - Still Life (Sto...
DI-RECT - Still Life (Stop motion video - Full HD)
Di-rect - Young Ones - 26...
Di-rect - Young Ones - 26-10-2011
Extra opname: Di-rect - '...
Extra opname: Di-rect - 'Holiday' - 26-10-2011
DI-RECT - The Chase (Offi...
DI-RECT - The Chase (Official video)
A good thing - Di-rect me...
A good thing - Di-rect met Marcel Veenendaal
DI-RECT - Natural High (o...
DI-RECT - Natural High (official HD music video)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Artiesten Voor Azië-Giro 555 ~ Als je iets kan doen

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer